Politika

Lajčak sumirao nedelju u Njujorku: Sadržajni razgovori o multilateralizmu, izgradnji mira i Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

12:52

Lajčak sumirao nedelju u Njujorku: Sadržajni razgovori o multilateralizmu, izgradnji mira i Zapadnom Balkanu
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je tokom Generalne skupštine UN u Njujorku imao "sadržajne razgovore" o multilateralizmu, izgradnji mira i Zapadnom Balkanu i izrazio uverenje da će razgovori koje je imao pomoći u oblikovanju efikasnih rešenja za izazove na globalnom nivou.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je tokom GS UN u Njujorku, "pored razgovora sa prijateljima i partnerima", učestvovao na tradicionalnom ručku sa liderima sa Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Naveo je i da se obratio na Samitu o uticaju na održivi razvoj Svetskog ekonomskog foruma.

"Upravo sam se vratio sa intenzivne nedelje na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Imao sam priliku da se angažujem u smislenim diskusijama o multilateralizmu, izgradnji mira i Zapadnom Balkanu unutar i izvan zgrade UN", napisao je Lajčak.

On je dodao da je bilo dobro "osetiti globalnu temperaturu po pitanjima od značaja za sve nas" i istakao da "istinski veruje da će naše diskusije pomoći u oblikovanju efikasnih rešenja za izazove sa kojima se suočavamo na globalnom nivou".

Lajčak je u svom sumiranju nedelje provedene na GS UN u Njujorku objavio i nekoliko fotografija, uključujući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajanom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom, savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jensom Pletnerom i predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Borelj je 25. septembra ugostio na neformalnom sastanku u Njujorku lidere Zapadnog Balkana, među kojima je bio i predsednik Vučić, i tom prilikom potvrdio posvećenost EU podršci Zapadnom Balkanu na njegovom evropskom putu i istakao da proširenje ostaje glavni prioritet za EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija