Politika

Euronews Srbija u Severnoj Mitrovici, KFOR kaže da je pripremljen da reaguje u svim važnim bezbednosnim dešavanjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2024

-

08:44

Euronews Srbija u Severnoj Mitrovici, KFOR kaže da je pripremljen da reaguje u svim važnim bezbednosnim dešavanjima
Euronews Srbija u Severnoj Mitrovici, KFOR kaže da je pripremljen da reaguje u svim važnim bezbednosnim dešavanjima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ispred zgrada Privremenih organa Vlade Srbije na severu Kosova i Metohije u koje je juče upala tzv. kosovska policija i zatvorila ih i dalje su raspoređeni pripadnici policije.

Situacija je trenutno mirna, ali se osećaju velike tenzije.

U Kosovskoj Mitrovici su ispred objekata gde se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Privremenog organa i dalje pripadnici tzv. kosovske policije, a oni se mogu videti i na ulicama severnog dela grada.

Vidljivo je i pojačano prisustvo KFOR- a, a na mostu na Ibru parkirana su i dva oklopna vozila italijanskih karabinjera, koji su reporteru Euronews Srbija rekli da "imaju vežbu".

Euronews/Anđelka Ćup

 

Takozvana kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

"Kfor pripremljen da reaguje u svim važnim bezbednosnim situacijama"

Zamenik komandanta Kfora, brigadni general Federiko Bernaka razgovarao je danas sa delegacijom Srpske liste predvođene predsednikom Zlatanom Elekom, i istakao da je misija NATO na KiM "dobro pripremljena da reaguje u svim važnim bezbednosnim dešavanjima".

Bernaka je u Prištini primio Srpsku listu u sedištu Misije, a kako se navodi u saopštenju Kfora, tokom razgovora razmenili su stavove o najnovijem bezbednosnom razvoju, uključujući situaciju na severu i zabrinutost Srba.

On je poručio da Kfor ima "vidljivu i fleksibilnu prisutnost širom Kosova" i da je dobro pripremljen da reaguje u svim relevantnim bezbednosnim događajima.

Ponovio je posvećenost misije da doprinese bezbednosti i stabilnosti "za sve ljude koji žive na Kosovu, u svim okolnostima i nepristrasno, u skladu sa dugogodišnjim mandatom UN".

"U tom smislu, KFOR nastavlja da potpuno podržava dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU. KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244 iz 1999. godine - da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svim okolnostima i nepristrasno", navodi se u saopštenju.

Iz Kfora su ponovili da su treća bezbednosna instanca, nakon tzv. kosovske policije i Euleksa.

KFOR je pojačao prisustvo na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, nakon što je juče tzv. kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i  ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Srbi su zatražili hitan razgovor sa relevantnim stranim predstavnicima na KiM, a pre Kfora, razgovarali su sa predstavnicima Kvinte i EU.

Škodrić: Upad u KBC KM grubo kršenje ljudskih prava i napad na pacijente

Republički fond za zadravstveno osiguranje (RFZO) osudio je danas najoštrije i bez zadrške upad specijalnih jedinica kosovske policije u prostorije KBC-a Kosovska Mitrovica, izjavila je  Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

"Ovaj čin predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i napad na bezbednost i sigurnost pacijenata, zdravstvenih radnika i celokupne zajednice. Upad u bolnicu, koja bi trebalo da bude humano mesto mira i pomoći, ne može se opravdati nikakvim političkim ili bezbednosnim razlozima", rekla je ona.

Ovo nasilje, kako je ocenila, dodatno produbljuje već postojeće tenzije i izaziva dodatni strah među stanovništvom.

"Apelujem na međunarodnu zajednicu i sve relevantne institucije da odmah osude ovaj incident i preduzmu neophodne korake kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih akcija. Mir i stabilnost na ovim prostorima mogu se postići samo kroz dijalog, poštovanje ljudskih prava i zaštitu svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost ili političko opredeljenje", rekla je Škodrić.

Povukli se pripadnici češkog kontingenta KFOR-a iz kordona na mostu na Ibru

Pripadnici češkog kontingenta KFOR-a koji su od jutros u kordonu, pod opremom za razbijanje demonstracija bili raspoređeni na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, povukli su se.

Na mostu je i dalje primetno pojačano prisustvo pripadnika iz italijanskog sastava KFOR-a, a na mostu su i dalje parkirana dva oklopna vozila i dva džipa karabinjera.

Podsećamo, do pojačanja snaga KFOR-a prethodno je došlo nakon što je juče tzv. kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Pripadnici tzv. kosovske policije naoružani dugim cevima i danas su raspoređeni ispred zgrada u severnom delu Kosovske Mitrovice u koje su juče upali i zatvorili ih.

Akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i  ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Zogiani: KFOR svojim prisustvom testira most na Ibru, hvala im na tome

Zamenik ministra finansija privremenih prištinskih institucija Avni Zogiani izjavio je danas da je zahvalan Kforu koji, prema njegovom mišljenju, pojačanim prisustvom na mostu na Ibru danas "testira" njegovu stabilnost pre konačnog izveštaja.

"Da li je ovo preliminarni test pre konačnog izveštaja? Juče, nije bilo incidenata na pet lokacija gde su zatvorene kancelarije paralelnih i nelegalnih opština Srbije na severu Kosova", naveo je Zogiani na Fejsbuku.

On je dodao da "danas Kfor i karabinjeri izvode vežbu na centralnom mostu preko reke Ibar, što je, verujem, planirano ranije, ne prošle noći".

"Možda bi bilo bolje za Kfor da sačeka konačan izveštaj o stručno-tehničkoj proceni fizičke stabilnosti mosta pre nego što prođu s teškim vozilima. Zasad imamo samo preliminarni izveštaj. Ovo je bio zahtev Kvinte nama kao vladi, što ispunjavamo. Verujem da bi trebalo da budemo zahvalni Kforu na testiranju centralnog mosta u Mitrovici, iako takvi podihvati nisu bez opasnosti", dodao je on.

Institut iz Leposavića: Takozvana kosovska policija ugrožava naš opstanak i bezbednost

Nakon nasilnog i nezakonitog upada u prostorije Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću, kosovska policija nastavlja da drži ovaj prostor pod opsadom, čime ozbiljno ugrožava opstanak institucije i bezbednost njenih zaposlenih, saopštio je danas Insitut za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

U saopštenju se navodi da je tokom napada takozvane kosovske policije odneta dragocena računarska oprema, neophodan inventar i, verovatno, ključni dokumenti, "sve pažljivo sakriveno u crnim kesama".

"Ovaj akt vandalizma, koji je praćen pljačkom i skrnavljenjem kulturnih dobara, jeste deo šire kampanje usmerene protiv srpskog naroda i njegovog bogatog kulturnog nasleđa. Institut za srpsku kulturu, kao žarište naučnog istraživanja i čuvar neprocenjivih kulturnih vrednosti, predstavlja ne samo stub srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, već i važan deo evropskog
kulturnog prostora", dodaje se u saopštenju.

Institut navodi i da je ta institucija decenijama unazad bila posvećena očuvanju i promociji srpske kulture, istorije i jezika, pružajući neprocenjiv doprinos razumevanju naše zajedničke evropske baštine.

"Napadi na institucije kulture su napadi na naše kolektivno sećanje, na naše identitete i na našu sposobnost da živimo zajedno u miru i poštovanju različitosti. Ovaj čin nasilja nije samo napad na srpski narod, već je i udarac u temelje demokratskih vrednosti i vladavine prava. Institut za srpsku kulturu, koji ima ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa
srpskog naroda na KiM, predstavlja simbol kontinuiteta i otpora brisanju srpskog identiteta i kulture u ovom regionu. Napad na Institut nije samo fizički upad, već i direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i multikulturalni suživot", poručuju iz Leposavića.

Insistut napominje da apeluje na međunarodnu zajednicu da osudi, kako se navodi, "ovaj sramni čin" i preduzme sve neophodne mere kako bi se zaštitila ova važna institucija i omogućio nastavak njenog rada.

"Takođe, pozivamo sve ljude dobre volje da se ujedine u odbrani kulture i tolerancije, jer samo zajedno možemo da izgradimo bolju budućnost za sve", poručili su iz Instituta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija