Društvo

EURONEWS SRBIJA NA SEVERU KiM Kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u četiri opštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online

30/08/2024

-

17:49

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Kurtijevi specijalci do zuba naoružani, sa blindiranim vozilima i oružjem na gotovs upali su u četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija koja se nalazi na terenu, povod današnjeg upada je gašenje svih preostalih srpskih institucija na severu, te sada jedino postoje one zdravstvene i prosvetne.

Vrata na objektima Privremenih organa su plombirana, skinute su srpske zastave, a sva dokumenta i kompjuteri su izneti, dok su i dalje prisutne snage kosovske policije.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

Na glavnom mostu na Ibru primetno je značajno povećanje pripadnika KFOR-a, pa se osim džipova koji su se ranije nalazili na mostu večeras nalaze i dva oklopna transportera karabinjera.

Naša reporterka navodi i da je čitav grad maltene opkoljen pripadnicima policije koji se nalaze na svakoj većoj raskrsnici.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je ranije u toku večeri za Kosovo online da se akcija odvija u sve četiri opšine na severu, u koje su, kako je rekao, smeštene paralelne institucije.

Podvukao je da u to ne spadaju zdravstvene i obrazovne ustanove.

Euronews/Vladislav Ćup

 

U Leposaviću, policajci su upali u nekadašnju zgradu komiteta, u kojoj se nalazi Privremeni organ opštine Leposavić, Akademija strukovnih studija Kosovsko-metohijska, odsek Uroševac i Leposavić i Institut za srpski jezik i kulturu.

Specijalci su razvalili vrata koja su bila zaključana.

Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

 

Na licu mesta prisutan je i Euleks, a specijalne policijske jedinice nalaze se raspoređene po čitavom Leposaviću, naoružane "do zuba".

Kancelarija za KiM: Kurti krenuo u gašenje svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji

"Haos koji je danas u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije sproveo Aljbin Kurti imaće dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i sračunat je s ciljem izazivanja sukoba na severu pokrajine i nove eskalacije situacije", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i nastavlja:

"Aljbin Kurti je ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO. Reč je o institucijama koje su žila kucavica opstanka srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i čijim gašenjem Kurti želi da ugasi život Srba na severu KiM i sprovede finalno etničko čišćenje. Te institucije omogućavaju Srbima minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plata i penzija!"

TANJUG/ STR

 

U saopštenju se navodi da je ovo "očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice i da se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba".

"Ukoliko zemlje Kvinte i Evropske unije ne zaustave ovakvo Kurtijevo postupanje, postaće direktni saučesnici u progonu i etničkom čišćenju Srba", zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Klasična okupacija

Večeras je održana i konferencija za medija Srpske liste na kojoj su govorili predsednik i potpredsednik dr Zlatan Elek i dr Dragiša Milović. Oni su rekli da je ovo "klasična okupacija" i da se dešava u vreme kada i zemlje Kvinte, a posebno američki ambasador i visoki predstavnici NATO-a i EULEX-a govore kako ne sme biti jednostranih poteza na Kosovu.

"Ovim gestom mogu slobodno da kažem da smo priterani uz zid i da smo prinuđeni na konsultacije i određene akcije u vidu građanskog otpora i druge akcije koje će biti sprovedene posle sastanaka sa svim predstavnicima privremenih organa", rekao je dr Elek.

I predsednik Vlade Miloš Vučević najoštrije je osudio upad pripadnika specijalne jedinice takozvane kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije - Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i istakao da zahteva hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice. Opširnije u posebnoj vesti.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar takođe je upitao večeras, nakon upada Kosovske policije u krug KBC Kosovska Mitrovica – da li je moguće da u 21. veku u krugu jedne zdravstvene ustanove šetaju „duge cevi“, a da svetski zvaničnici "glasni ćute i okreću glavu" na teror Aljbina Kurtija. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Osim toga, i britanski ambasador u Prištini Džonatan Hargrivs izjavio je povodom upada tzv. kosovske policije u četiri opštine na severu Pokrajine, da su to akcije koje suštinski ugrožavaju kosovske Srbe i druge nevećinske zajednice. On je na platformi X naveo da takve akcije zahtevaju pažljive konsultacije sa, kako je naveo, "prijateljima i bezbednosnim partnerima sa Kosova", u kontekstu šireg dijaloga.

 

Komentari (0)

Srbija