Politika

Ambasada SAD: Razočarani smo zbog nekoordinisanih akcija vlade u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

21:47

Ambasada SAD: Razočarani smo zbog nekoordinisanih akcija vlade u Prištini
Ambasada SAD: Razočarani smo zbog nekoordinisanih akcija vlade u Prištini - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Prištini saopštila je večeras da je američka vlada ponovila svoju zabrinutost i razočaranje zbog, kako se navodi, kontinuiranih nekoordinisanih akcija vlade u Prištini koje nastavljaju da imaju direktan i negativan efekat na brojne članove srpske zajednice, kao i manjina na Kosovu.

"Po naređenju političkih vlasti Kosova, policija je danas izvela operacije protiv srpskih institucija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pitanja vezana za srpske strukture na Kosovu bi trebalo rešiti kroz dijalog pod okriljem EU. Ova akcija nije bila koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

SAD dodaje da su Vašington i međunarodni partneri "konstantno tražili od kosovske vlade da koordinaciju stave kao prioritet u međunarodnoj zajednici i da ne preduzimaju jednostrane akcije".

"Neuspeh vlade Kosova da odgovori na ove zahteve odražava realno i sve veće pogrošanje u našem partnerstvu. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije kosovske vlade stavljaju građane Kosova i Kfor u veći rizik, nepotrebno dovode do eskalacije regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera", ističu iz američke ambasade.

Dalje se navodi da, dok je vlada SAD ponosna "jer je podržala establišment i profesionalizaciju kosovske policije tokom prethodnih godina kao deo američke posvećenosti da se promoviše bezbednost i stabilnost", kontinuirana instumentalizacija kosovske policije da izvede nekoodrinisane akcije nije u skladi sa obećanjem Prištine da "nastavi konsultacije i sa međunarodnom zajednicom".

"Akcije vlade će takođe učestvovati na kvalitet i prirodu naše saradnje sa ministarstvom spoljnih poslova i njihovih organa", zaključuje se u saopštenju.

Specijalne jedinice takozvane kosovske policije upale su danas u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije - Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Komentari (0)

Srbija