Politika

Slučaj Banjska: Beograd traži dokumentaciju od EULEX-a, do sada odgovora nema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

13:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu obratilo se preko Ministarstva pravde EULEX-u i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče događaja u selu Banjska od 24. septembra 2023. Kako su naveli u odgovoru iz Višeg javnog tužilaštva za Euronews Srbija, dokumentacija do danas nije dostavljena, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane EULEX-a.

Inače, portal Dukađini je ranije preneo da je "kosovska vlada odbila je zahtev Srbije za saradnju u vezi sa slučajem Banjska i obezbeđivanjem dokaza za Milana Radoičića". Kosovsko ministarstvo pravde je u odgovoru za prištinski portal navelo da smatra da je zahtev Srbije u suprotnosti sa zakonom o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima. Takođe, u kosovskom zakoniku o krivičnom postupku navodi se da samo pravosudni organi Kosova imaju nadležnost da istražuju i sude u slučajevima koji su počinjeni na teritoriji Kosova, navodi se u odgovoru.

Prema navodima kosovskog ministarstva pravde, Srbija je prvobitno odbila saradnju u ovom slučaju, pošto su osumnjičeni za teroristički napad u Banjskoj, prema navodima kosovskih vlasti, obučavani u Srbiji, navodi Dukađini.

Podsetimo, 24. septembra 2023. godine, došlo je do oružanog sukoba u blizini Manastira Banjska između naoružane grupe Srba koje je predvodio Milan Radoičić i pripadnika kosovske policije. Tom prilikom bilo je i žrtava. Nastradao je jedan pripadnik kosovske policije, a potom su ubijena i trojica člana ove naoružane grupe.

Bilo je i više ranjenih. Usledili su napeti dani u kojima se u jednom trenutku oglasio i sam Radoičić preko svog advokata Gorana Petronijevića, potvrđujući da je on organizovao tu oružanu grupu Srba. Preko advokata je poručio i da je došao i sam u selo Banjska, kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru Aljbina Kurtija i dodajući jedno od ključnih tvrdnji da u sve ovo nije bio umešan Beograd i da iz Beograda nije imao nikakvu pomoć. 

Drecun: Priština želi da natera Beograd da tzv. Kosovo tretira kao državu

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove i nekadašnji predsednik odbora za Kosovo i Metohiju, kaže za Euronews Srbija da Priština odbija Beogradu da prosledi dokaze, jer time želi da "natera Beograd, da takozvano Kosovo tretira kao državu".

Euronews

 

"Naši nadležni organi provode istragu i naravno, da bi istraga bila kompletirana, neophodno je da vidimo kakvim to dokazima Priština navodno raspolaže. Priština, međutim, to odbija da uradi. To pokazuje prvo da svaku situaciju Priština želi da iskoristi, da natera Beograd, da takozvano Kosovo tretira kao državu. Dakle, oni govore o sebi kao državi, oni traže nekakvo izručenje naših državljana nepostojećoj državi, oni žele nekakvu međunarodnu istragu, oni kažu da jedino njihovi pravosudni organi mogu da sprovode istragu. Dakle, jednostavno ne žele uopšte da pomognu u sprovođenju istrage koju Beograd realizuje", rekao je Drecun.

Kako je dodao, takvo ponašanje Prištine pokazuje da oni žele da ovaj slučaj Banjska u narednom periodu eksploatišu i dalje u političkom smislu.

"Prvo, da pravdaju prisustvo i aktivnosti parapolijskih jedinica na severu Kosova, sve ono što oni rade, pravda se navodnom opasnosti od terorizma, uvek se koristi kao dokaz da postoji navodni srpski terorizam i navodno umešanost Beograda u svemu tome, slučaju Banjska. I oni na osnovu toga grade i stalno prisustvo tih parapolijskih jedinica, ali i pripremu aktivnosti pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga", istakao je Drecun.

Podsetivši da je nedavno održana zajednička vežba između Puka specijalnih snaga Republike Albanije i pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, Drecun je rekao da su oni tada vežbali "odgovore na neke taktičke aktivnosti".

"Uvek je priča usmerena ka tome da postoje nekakve srpske terorističke grupe na severu Kosova i da se oni pripremaju za to. I ovaj slučaj Banjska im u stvari služi za opravdanje takvih njihovih aktivnosti i oni neće da ispuste taj 'argument' koje imaju. I s druge strane, to je pritisak na zvanični Beograd", poručio je Drecun.

"Kontinuitet pritisaka i očekivanja SAD"

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, podseća Drecun, rekao je da očekuje da će Priština pozitivno odgovoriti na zahtev Beograda da se dostave određene informacije i dokazi u vezi sa Radoičićem i ostalima koji su učestvovali u tom događaju, te da to znači da oni žele da stvore uslove da Beograd što pre završi istragu i da se procesuiraju odgovorni.

"U tom smislu postoji kontinuitet pritisaka i očekivanja SAD, generalno Zapada, da Beograd procesuira odgovorne za ono što se desilo u selu Banjska. Plašim se da je zapravo ova popustljivost vodećih zapadnih država prema Kurtiju u smislu da jednostavno ne preduzimaju nikakve konkretne aktivnosti da zaustave Kurtija u jednostavnim potezima koje povlači na severu, rezultat upravo događaja u Banjskoj", rekao je Drecun i dodao:

"Zapad je poprilično korigovao svoju politiku i počeo je da tretira Beograd kao faktor destabilizacije, a ne faktor stabilizacije i da zbog toga Kurti sad maltene ima odrešene ruke da može da povlači te jednostavne poteze, pravdajući se tim destabilizujućim aktivnostima Beograda što se po njemu najbolje videlo vezano za slučaj Banjske. Dakle, ni zapadni, ni režim Aljbina Kurtija nisu izvukli pouke iz Banjske da shvate koliki je strah, koliko je nezadovoljstvo, koliko su Srbi zabrinuti za svoju budućnost i da su pojedinci spremni da svoj opstanak, da svoje porodice brane na sve moguće načine", dodaje Drecun.

Bošković: Banjska isključila Srbiju iz pregovora

Vojni analitičar, Petar Bošković izjavio je danas da je slučaj Banjska bio prelomni trenutak i da je "isključio" Beograd iz pregovora.

"Vi ste Banjskom dali legitimitet policiji Kosova i pogledajte šta rade. Vi imate sada na severu Kosova apsolutno njihove snage policijsko vojne i vi više civilnih institucija nemate zato što ste ih napustili. Ostale su još dve koje su za mene lično crvena linija, a to su zdravstvo i školstvo", rekao je Bošković.

Dodao je i da očekuje da će, nakon posete Srbiji predsednika francuske Emanuela Makrona, Radoičić biti uhapšen. Naveo je i Radoičić mora i može da bude procesuiran u Srbiji, te da  Zapad to i očekuje.

Više o tome poslušajte u videu ispod:

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija