Politika

Mundo sa Savom Janjićem: Kfor ostaje posvećen zaštiti Visokih Dečana

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

13:10

Mundo sa Savom Janjićem: Kfor ostaje posvećen zaštiti Visokih Dečana
NATO Kosovo Force - KFOR - Copyright NATO Kosovo Force - KFOR

veličina teksta

Aa Aa

Komandant Regionalne komande Zapad KFOR-a, italijanski pukovnik Roko Mundo sa svojim timom posetio je manastir Visoki Dečani i razgovarao sa igumanom Savom Janjićem.

KFOR ostaje posvećen zaštiti ovog važnog spomenika svetske kulturne baštine UNESCO i izvršavanju svoje misije pružanja bezbednosti za sve građane na KiM na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani.

Kako se navodi, iguman Sava se zahvalio pukovniku Mundu i vojnicima KFOR-a na njihovom trudu, posebno u ovim teškim vremenima.

Visoki Dečani su 2004. godine upisani na Unesko listu svetske kulturne i prirodne baštine, a od 2006. manastir je na listi svetske baštine u opasnosti.

Manastir je i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Više puta je bio izložen direktnim oružanim napadima ekstremnih Albanaca. Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga KFOR-a i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija