Politika

Stejt department ne podržava bilo kakve promene statusa mosta u Mitrovici, Kfor: Rešiti kroz dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

10:56

Stejt department ne podržava bilo kakve promene statusa mosta u Mitrovici, Kfor: Rešiti kroz dijalog
Stejt department ne podržava bilo kakve promene statusa mosta u Mitrovici, Kfor: Rešiti kroz dijalog - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department saopštio je danas da ne podržava bilo kakve promene trenutnog statusa mosta u Mitrovici na Ibru, dok iz KFOR-a ponavljaju da svaka odluka o mostu mora da se reši kroz dijalog.

"Sjedinjene Države u ovom trenutku ne podržavaju bilo kakve poteze za promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici. Otvaranje mosta za saobraćaj vozila trenutno povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike Kfora, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i bezbednosti na Kosovu", rekao je portparol Stejt departmenta za portal Pavlović Tudej.

On je pozvao Vladu Kosova da se uzdrži od jednostranih akcija i da se umesto toga tim pitanjem pozabavi u okviru dijaloga uz podršku EU. Stejt department je naglasio da su istog stava i partneri iz Kvinte, kao i EU i Nato.

Prema saopštenju Stejt departmenta cilj je "raditi sa Vladom Kosova na stvaranju uslova pod kojima bi most mogao da se otvori za saobraćaj vozila".

"U tom pogledu, SAD pozivaju Vladu Kosova da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim partnerima", navedeno je.

TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ

 

Misija Kfor saopštila je da održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar u Mitrovici i sprovodi redovne patrole u ​​okolini, kao i da svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora da bude doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način i da u tom smislu, nastavlja da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Ponovo potvrđujemo svoju čvrstu posvećenost da doprinesemo bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN", navodi se u saopštenju Kfora objavljenog nakon sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom koji se dogodio u utorak kasno popodne i na kome je rekao da će otvaranje glavnog mosta na Ibru biti "ispravno, neophodno i korisno" i upoznao ga sa rezultatima testiranja izdržljivosti konstrukcije mosta.

Kfor navodi i da ima vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i da komandant KFOR-a ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi, i neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj iu skladu sa našim mandatom UN.

"Neophodno je da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle stvoriti tenzije. Ovo je ključno za trajnu bezbednost širom Kosova - za dobrobit svih ljudi i zajednica - i za regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju Kfora.

Dodaje se da misija ima dobre resurse i da je dobro pozicionirana da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavila sa ispunjavanjem svoje misije UN-a.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se juče sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom kome je rekao da će otvaranje glavnog mosta na Ibru biti "ispravno, neophodno i korisno".

"Kurti je obavestio komandanta Kfora o opštim radovima koji se izvode na glavnom mostu preko reke Ibar i rezultatima preliminarnog izveštaja o proceni stabilnosti mosta, koji je ekonomski operater podneo ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture", saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Zamenik ministra za infrastrukturu privremenih institucija u prištini Hisen Durmiši saopštio je u utorak popodne da je primio preliminarni izveštaj o stabilnosti mosta na Ibru u kome se navodi da je most "stabilan, izdržljiv i funkcionalan", i da se u njemu zaključuje da je struktura mosta preko reke Ibar stabilna i funkcionalna, i da most može da se koristi bez ikakvih ograničenja opterećenja.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora. Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Više o mostu na Ibru pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija