Politika

Simbolika mosta na Ibru: Srbi protestuju zbog najave otvaranja, "od Zapada zavisi da li će dozvoliti rizikovanje sukoba"

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

08/08/2024

-

13:19

Simbolika mosta na Ibru: Srbi protestuju zbog najave otvaranja, "od Zapada zavisi da li će dozvoliti rizikovanje sukoba"
Simbolika mosta na Ibru: Srbi protestuju zbog najave otvaranja, "od Zapada zavisi da li će dozvoliti rizikovanje sukoba" - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nove tenzije na Kosovu i Metohiji rastu nakon najava Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru između severne i južne Kosovske Mitrovice. Upravo zbog toga, Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se juče na protestu kako bi zbog ovakve najave Prištine izrazili nezadovoljstvo. Zbog toga je i kosovska vlast za danas organizovala javnu raspravu o mostu na Ibru kojoj je prisustvovalo samo troje predsatvnika civilnog sektora. Tokom rasprave kamioni su testirali most, a kosovska policija privela je dvojicu Srba.

Sagovornici Euronews Srbija, ali i brojni strani političari, diplomate i zvaničnici poručuju da pitanje mosta na Ibru i brojna druga moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Iz Misije Kfor saopštili su u ponedeljak da sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici moraju da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, te su dodali da njihove jedinice nastavljaju da sprovode redovne patrole u ​​okolnim područjima "kako bi osigurale stabilnost i bezbednost, za dobrobit svih lokalnih zajednica".

Kako su naveli, neće oklevati da se pozabave bilo kojim razvojem koji može da utiče na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje mandata Ujedinjenih nacija. U saopštenju se navodi i da se komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš sastao da direktorom kosovske policije koji ga je obavestio o predstojećem tehničkom pregledu na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici.

Da je neophodno hitno se vratiti za pregovarački sto u Briselu, mišljenja je i šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport.

"Nedavni događaji – zatvaranje pošta u severnim opštinama i obnovljeni predlozi da se most u Mitrovici otvori za saobraćaj – podvukli su hitnost vraćanja dijalogu. Oba ova pitanja trebalo bi da budu rešena u procesu koji vodi EU", napisao je Devenport na društvenoj mreži "X".

Dodao je da dijalog mora ponovo da se fokusira na "poboljšanje života običnih ljudi na Kosovu i poboljšanje izgleda za mlade ljude iz svih zajednica da žive, rade i podižu svoje porodice ovde".

Prošle sedmice ambasadori zemalja Kvinte u Prištini sastali su se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a nakon sastanka američki ambasador Džefri Hovenijer rekao je da su obavestili Kurtija da vlade zemalja Kvinte, u konsultaciji sa NATO-om ne mogu da podrže bilo kakvu promenu sadašnjeg statusa mosta na Ibru.

Inače, pre otvaranja mosta na Ibru biće urađena analiza za koju je Vlada Kosova izdvojila 10.000 evra, piše Indeks onlajn, a prenosi Kosovo onlajn. Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture odabralo je kompaniju koja će uraditi "Određivanje nosivosti konstrukcije postojećeg mosta preko reke Ibar, sa probnim opterećenjima". Vrednost pomenutog projekta iznosi 9.640 evra.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Teško je našem narodu na Kosovu i Metohiji"

Povodom najava otvaranja mosta na Ibru oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da uoči predsedničkih izbora u SAD izazove sukobe, jer mu vreme polako ističe i da provokacijama želi da okrene NATO protiv Srbije.

 "I veoma je nervozan, teško je našem narodu na Kosovu i Metohiji. Njegova politička pozicija nije onako jednostavna kao što je bila pre, recimo, dve godine", rekao je Vučić.

Govoreći o najavi otvaranja mosta na Ibru između severne i južne Kosovske Mitrovice, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović naveo je da je to jedna potencijalno velika tačka eskalacije.

"Za Srbe je to bila poslednja tačka otpora, tačka na kojoj je očuvana Kosovska Mitrovica", rekao je on.

Dodaje da prisustvo KFOR-a garantuje bezbednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji.

Most kao "granica"

Komentarišući najavu o otvaranju mosta na Ibru, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, kaže da je to pokušaj Prištine da postpuno zaposedne sever. 

Svečlja: Most na Ibru će biti otvoren, to nije stvar dijaloga

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, rekao je da će most na Ibru biti otvoren i da to nije stvar dijaloga, budući da je, prema njegovom mišljenju, to pitanje zatvoreno 2016. godine, prenosi Kosovo onlajn pisanje Kohe.
Svečlja je viđen sa ministrom administracije i lokalne samouprave, Elbertom Krasnićijem, kako vrši inspekciju mosta. Na pitanje novinara kako teče provera, on je rekao da inspekcija obuhvata dve faze. 

"Provera je u dve faze, mi smo u toku, postupamo po planu koji delimo sa kolegama i ne vidim ništa vanredno. Stvar je zatvorena, od 2016. godine. Uopšte nije reč o dijalogu. Reč je o pravu na otvaranje i o odluci koja je već javna”, rekao je Svečlja novinarima. 

"To je jedan od elemenata u potpunom zaposedanju severa Kosova i Metohije, realizaciji glavnog cilja, a to je potvrda suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji Kosova i Metohije, uključujući naravno i sever... Most je važan zato što je most simbol tog teritorijalnog integriteta i suvereniteta 'kosovske države'. Most je bio neka vrsta 'granice', jer je sever Kosova i Metohije imao drugačiji status i preko koga je bio osporen taj teritorijalni integritet 'države Kosova'", rekao je on za Euronews Srbija. 

Prema njegovim rečima, osvajanjem i otvaranjem tog mosta ta simbolika nestaje. Nestaje i, dodaje, ono što "osporava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova kao države, po shvatanju te države kao celine".

"Dakle, Kurtijeva politika i strategija, sa kojom je i došao na vlast je da će on obezbediti potpuni suverenitet i teritorijalni integritet. Ostoje taj most kao simbol toga. Dakle, on nema suštinsko značenje, on ništa ne znači za saobraćaj, i za normalno funkcionisanje, jer postoje druga dva koja funkcionišu bez problema. A drugo, pokušajem da se on otvori, ulazi se u direktan rizik sukoba", navodi Milivojević.

Ključno je, istakao je i kako će se prema ovom problemu odnositi zapadne sile i da li će one njegovo otvaranje sprečiti.

"Ne zavisi ni od nas u Srbiji, niti zavisi od Prištine koja nema nameru od toga da odustane. Prema tome, isključivo zavisi od njih da li će to sprečiti... Ovo je političko-strateško pitanje gde se ne radi o pitanju mandata, nego se radi o pitanju da li oni imaju interes da ostanu na političkom terenu ili dozvoljavaju da se rizikuje sukob", kaže Milivojević. 

Direktor Foruma za etničke odnose i politički analitičar Dušan Janjić dodaje da je most odavno tema "političkog prepucavanja", te objašnjava da je on postao simbol neke vrsta etničke podele još 1999 godine. Podseća da su skoro svi Srbi koji su živeli u južnom delu prešli u severni ili otišli dalje.

"Most je jedan simbol, jedna linija, neki bedem odbrane. On je bio i neka vrsta i tačka razmene preleska ljudi", rekao je Janjić koji je dodao da je priča u vezi sa mostom na Ibru svojevrsna "politička igra" kojom kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da pokaže da ima potpunu kontrolu i nad severom Kosova.

"On u suštini ima samo policijsku kontrolu, još uvek nema ni potpunu administrativnu, ni sudsku itd. Dakle, to je jedan motiv. ... Ovo je sada vrlo rizičan moment, jer se obe strane ponašaju na isti način", rekao je Janjić dodavši da Kurti na ovaj način pokušava da pokaže da je potpuno normalizovan život na severu Kosova i Metohije.

Srbi na severu KiM, juče su održali protest kod mosta na Ibru poručivši da im je dosta "terora prištinske vlade".

Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo - "Na mostu smo opstanak branili, sada branimo nestanak", "Kurti nisi nas sve proterao ima nas još dosta", "Dok EU i SAD pišu saopštenja nas proteruju", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve", "Tražimo da nas Kfor zaštiti!", "Upozorili smo vas!", "Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO!", "Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!", "Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu!", "Bahtiri, prebroj nas ako možeš!".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija