Politika

Protest Srba na severu Kosova i Metohije: Okupljeni protiv "otvaranja" mosta na Ibru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/08/2024

-

11:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa Kosova i Metohije okupili su se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice na mirnom protestu povodom najava Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru između severne i južne Kosovske Mitrovice.

Skup u severnom delu Kosovske Mitrovice je protekao mirno, javila je reporterka Euronews Srbija sa Kosova i Metohije. Skup se završio porukom da je to skup mira i da je ovo kao prvo dogovor među samim Srbima da od sada jedinstveno nastupaju.

To je rekao na početku svog izlaganja nekadašnji sudija Nikola Kabašić koji je dodao da su na protest došli uglavnom obični građani kojima je dosta, kako on kaže, terora prištinske vlade.

On je takođe rekao da skup nije usmeren i uperen protiv Albanaca, da Srbi su i Albanci vekovima ovde živeli zajedno i da tako treba i da bude. Posebno se osvrnuo na poslednje zabrane upotrebe dinara, zatvaranje poštanske stanice, zatvaranje pošte i najnovije otvaranje mosta na Ibru.

Građani su se okupili na Trgu Braće Milić, u blizini mosta na Ibru, a skup je počeo u 11 sati intoniranjem srpske himne. Okupljeni nose zastave Srbije i transparente "Na mostu smo opstanak branili, sada branimo nestanak", "Kurti nisi nas sve proterao ima nas još dosta", "Dok EU i SAD pišu saopštenja nas proteruju", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve", "Tražimo da nas Kfor zaštiti!", "Upozorili smo vas!", "Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO!", "Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!", "Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu!", "Bahtiri, prebroj nas ako možeš!".

Oko mosta su prisutne snage policije i italijanskih karabinjera. Srbi sa Kosova i Metohije zabrinuti su za svoju bezbednost povodom najava Prištine o jednostranom otvaranju mosta, ali i zbog svakodnevnih eskalatornih poteza Prištine i očekuju da ih Kfor zaštiti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija