Politika

Vučić o upadu kosovske policije u Poštu Srbije: Kurti pokušava da izazove ratni sukob, mi želimo da sačuvamo mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2024

-

22:30

Vučić o upadu kosovske policije u Poštu Srbije: Kurti pokušava da izazove ratni sukob, mi želimo da sačuvamo mir
Vučić o upadu kosovske policije u Poštu Srbije: Kurti pokušava da izazove ratni sukob, mi želimo da sačuvamo mir - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da premijer Kosova Aljbin Kurti jednostranim potezima pokušava da izazove ratni sukob.

Vučić je prokomentarisao današnji potez kosovske policije koja je upala i zatvorila devet filijala Pošte Srbije na severu KiM. 

Predsednik Srbije je istakao da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i da je prosledio nedvosmislenu poruku.

"Kurti jednostranim protivpravnim potezima pokušava da izazove ratni sukob, to radi smišljeno, organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila. Saopštenje Evropske službe za spoljne poslove je sramotno i bezobrazno zato što u tom sopštenju oni nas pozivaju da ponovo o Kurtjevim jednostranim potezima, inače protivpravnim, idemo da razgovaramo. Pa tako sledeći put, kada bude pobio 20 ljudi, mi ćemo opet ići u dijalog da razgovaramo o tome da li je mogao ili nije i koje su im ideje da to prevaziđemo. Kakvu god glupost da napravi, oni nas zovu da mi razgovaramo o tome kako da prevaziđemo nešto što je brutalno prekršeno. Dakle, samo hoću da vas obavestim da iz 2015. postoji sporazum o telekomunikacijama, pošti Srbije i o svemu drugom", rekao je Vučić prilikom obilska radova na izgradnji dečije bolnice Tiršova 2 i dodao:

Euronews

 

"Taj sporazum je brutalno pregažen. Namerno je ublažen tekst, pošto znam kako je to išlo, zbog dve članice Europske unije, koje uvek ublažavaju sve stavove koje bi trebalo da idu protiv Prištine i Kurtija, i pokušavaju da nas naprave budalama. Ali dobro, to govori o njima i... ništa više od toga. Veoma sam zabrinut. Dalje neću da govorim, jer se plašim da bih mogao da naškodim interesima svoje zemlje i svog naroda. Lično sam razgovarao sa Lajčakom, prosledio sam im nedvosmislenu poruku, pa ćemo da vidimo šta će da rade. Velika, bezobrazna i bezobzirna gospoda".

"Opozicija hoće na silu da sruši slobodnu i nezavisnu Srbiju"

Predsednik Srbije izjavio je povodom tvrdnji da će navodno 1. oktobra da proglasi vanredno stanje da bi Rio Tinto mogao da obavlja svoje poslove, da vojsku i policiju nije nikad izvodio, niti će da izvodi, te da će oni reagovati tek kada se napravi velika glupost, ako se upadne u institucije, tuku policajci i slično.

Komentarišući navodno proverenu informaciju koja se pojavila na društvenim mrežama, koja kaže kako će Vučić 1. oktobra da pokrene policiju, vojsku, da proglasi vanredno stanje ili neku epidemiju, da bi po nalogu stranih službi mogao da kopa Rio Tinto u Srbiji, odnosno da Rio Tinto obavlja svoje poslove, Vučić je odgovorio da "njih organizuju službe da bi srušili slobodnu i nezavisnu Srbiju".

"Meni pomažu strane službe? Pa njih organizuju strane službe. Ne nego se sami organizovali, pa se sami dogovorili... Njih organizuju da bi srušili slobodnu i nezavisnu Srbiju. Da Rokfelerovi puleni drže predavanje o samostalnosti Srbije? Zato me progone na sve strane, zato sam najnapadaniji lider u celoj Evropi, uz Viktora Orbana. Zato što ne dam na Srbiju i zato što čuvam Srbiju", rekao je Vučić.

Tanjug video

 

On je upitao kad je on to izveo vojsku i policiju, uz podsećanje da je opozicija upadala u RTS.

"Upadali su u RTS, molili smo, pa smo ih onako lagano izbacivali. Upali su u Skupštinu. Podsetiću vas, razlog upada u Skupštinu je bio što smo obezbedili sve vakcine, sve respiratore i nove bolnice za koronu. Ali njima se nije ostajalo u kući", rekao je Vučić.

On je ocenio da opozicija gleda da iskoristi bilo šta ne bi li se dočepala vlasti, jer znaju da ih narod neće.

"Kada im ponudite opoziv, kada im ponudite moju smenu, samo kažem, izjasni se 50 odsto naroda. Ništa više. A neće oni to. Neće oni da učestvuju ni u Zadruzi, ni u Survivoru na N1 ili Nova S, zato što i tamo ima neko glasanje. Kakvo god glasanje bilo gde na svetu postoji, oni u tome neće da učestvuju", rekao je Vučić.

Kako je dodao, oni samo hoće na silu ili da ih neko rukopoloži, postavi da mogu da vladaju i da kradu, te da ih ništa ih drugo na svetu ne interesuje. 

"A vojsku i policiju nisam nikad izvodio, niti ću da izvodim. Policija će da reaguje tek kada naprave veliku glupost, kada upadnu u neke institucije ili kada počnu da se tuku policajci. Nismo mi oni. Oni su ti koji su branili da se uđe u ulicu Svetogorsku ili Lole Ribara i tada je stradao Ranko Panić, podsetiću vas, jer nisu dali ni da se prošetamo do televizije Srbije", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je u prethodnih 12 godina imao "oko četiri godine i osam meseci njihovih šetnji kroz Beograd".

"Izbori će 2027, pre toga im dajem priliku da me smene kroz referendum"

Naredni izbori biće održani 2027. godine, a pre toga opozicija ima priliku da me smeni kroz referendum o opozivu predsednika, rekao je Vučić.

Vučić je, tokom obilaska radova na izgradnji dečije bolnice Tiršova 2, rekao da opozicija uvećava stvaran broj prisutnih na protestima protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, ističući da smatra da  se skupovi organizuju i da treba da podrazumevaju glasanje.

"Za mene su skupovi oni koji se organizuju kroz skupljanje glasačkih listića, kada ih prebrojavaju birački odbori. Izbori su završeni, izbori će biti 2027. godine ponovo, a pre toga im ja omogućavam i dajem im priliku da mene smene - tačka na mene jeste zahtev za opoziv, pomoći ćemo im po tom pitanju i moguće ga je sprovesti u skladu sa zakonom", rekao je Vučić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Na pitanje novinara da li mu je neko iz opozicije odgovorio na njegov poziv da skupe 70 potpisa poslanika i da će im Srpska napredna stranka skupiti ostatak kako bi zatražili referendum, Vučić je rekao da su odgovorili i da "neće oni na glasanje".

"Oni bi referendum o nečemu drugom, ne bi o meni. Mene bi da smene, a ne bi na referendum", rekao je Vučić.

Govoreći o najavama opozicije da se u septembru očekuju veliki protesti i "novi peti oktobar", Vučić je rekao da će u septembru biti mnogo važnih događaja, od velikih investicija do važnih poseta.

"Mi koji imamo da radimo, mi ćemo tim poslom da se bavimo. Oni nek organizuju šta god hoće i kako god hoće, to je sve u redu sve dok ne prekrše zakon", rekao je Vučić.

Bez kopanja litijuma u naredne dve godine

U Srbiji u naredne dve godine neće biti nikakvog kopanja kada je o litijumu reč, poručio je Vučić i upitao opoziciju i kritičare vlasti "zašto su se sad digli, ukoliko još dve godine neće biti kopanja", poručivši im da kažu narodu da "žele njegovu glavu". Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome što je ekonomista i bivši diplomata Srećko Đukić rekao da će on (Vučić) ostati na vlasti ukoliko se realizuje rudarenje litijuma, rekao da je "on kriv za sve, između ostalog i za ubistva u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' i selima u okolini Mladenovca".

"Što se tiče konstatacije Đukića, Ponoša, Lutovca i svih ostalih da nije problem u litijumu - pa naravno da nije. Sve vreme su lagali i obmanjivali narod. Ja sam u svom životu slušao svašta. Slušao sam tokom korone, valjda zato što smo obezbedili sve četiri vakcine, jedini u ovom delu Evrope, kao i zato što smo obezbedili respiratore i zato što smo izgradili tri kovid bolnice. Valjda se ljudima nije ostajalo u kući, pa im dojadilo" rekao je Vučić.

Dodao je da je danas kriv zbog nečega što će da bude podzemni rudnik i da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar sutra izaći na teren sa timom najstručnijih lekara u zemlji - onkologa, toksikologa, pedijatara i drugih specijalnosti - kako bi se vršile procene da li rudarenje litijuma može da utiče na zdravlje ljudi.

"Ako bilo kome može bilo šta da zafali ili nedostaje, nećemo ulaziti u to. Imaćemo i poseban tim za zaštitu životne sredine. To će trajati još dve godine bez ičega, bez ikakvih promena na terenu", istakao je Vučić.

Naveo je da mu je jasno da kritike nemaju nikakve veze sa litijumom.

"Slušate gluposti o tome da će čestice da stignu do Uba. Onaj stručnjak, tehnolog, govori kako će čestice doći do Uba, i to iz podzemnog rudnika, a iz površinskog neće. Slušate te laži svakog bogovetnog dana - da će to da curi u Jadar, pa će iz Jadra u Drinu, pa će iz Drine u Savu. A šta to tačno? Pošto je čvrst otpad, nema nikakve tečne jalovine, nema ničega. Što lažete, bre, narod? Što izmišljate", upitao je Vučić.

Opoziciji i kritičarima litijuma je poručio da kažu narodu da žele njegovu glavu što će biti taman na kraju njegovog mandata, pre početka kopanja.

Istakao je da su se svi uplašili napretka Srbije i Loznice i dodao da baš tako otvoreno i govore o tome.

Govoreći o izjavi košarkaškog trenera Duška Vujoševića o litijumu, Vučić je poručio da se "taj stručnjak brine o zdravlju ljudi, a on (Vučić) ne."

"Kaže da se kopa na mnogo mesta u Srbiji. Kako te, bre, nije sramota da tako lažeš? Rudnik će se prostirati na ukupno 140 hektara, plus 80 hektara za zgrade, što je svega 220 hektara. A samo nam je Kolubara na 60.000 hektara. Samo da to imate u vidu. Ovo je jedno malo parče zemlje, ništa više od toga. Ide podzemni rudnik. Znači pod zemlju. A ne površinski kop", rekao je Vučić.

Dodao je da jedna laž sustiže drugu i da tome nema kraja i da razume "zašto ga toliko mrze i žele njegovu glavu".

Komentari (0)

Srbija