Politika

Sinhronizovana akcija kosovske policije: Kako je protekao upad u Pošte Srbije u četiri opštine na severu KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2024

-

19:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Upad kosovske policije u ekspoziture Pošte Srbija u četiri opštine na severu Kosova - u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, protekao je mirno, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Do incidenta je došlo danas oko 14.30 časova kada je kosovska policija krenula u sinhronizovanu akciju i zatvorila sve objekte.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani je rekao da je policija upala ukupno u devet objakata. Prema njegovim rečima, policija je izašla na teren po prijavi Regulatornog organa za poštanske komunikacije kako bi pregledali operatere i utvrdili imaju li licence za rad. Naglasio je da niko nije uhapšen, a da je kao dokazni materijal iz objekata konfiskovana određena dokumentacija.

"Proteklo je sve relativno mirno, dokumenta su još uvek unutra, nešto su radnici uspeli da iznesu pre kada su saznali da je počelo da se pošte zatvaraju, međutim još uvek su dokumenta unutra, čeka se da se ta dokumenta pregledaju, a inače u ove pošte već više od godinu dana ne stiže ono zbog čega su one, dakle, ni pisma ni paketi, to je odavno vlada Kosova zabranila. Dakle, posle poštanske štedionice, odnosno zabrane dinara, sada su zatvorene i pošte Srbije, ali interesantno je da je to samo na severu Kosova i Metohije. Pošte Srbije još uvek funkcionišu južno od Ibra", izjavila je dopisnica Euronews Srbija.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ne znamo šta bi mogla da bude svrha zatvaranja ovih pošti koje su ljudima bile neki dokaz da još uvek ima ovde srpskih institucija.

Dopisnica dodaje da kosovska strana razmatra i potencijalno otvaranje glavnog mosta na Ibru, protiv čega su i Srbija i Srbi koji žive na Severu Kosova, ali i Evropska Unija i zemlje Kvinte.

Euronews Srbija

Oglasili se Petković i Srpska lista 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je kosovska policija u koordinisanoj i protivpravnoj akciji, jednostrano i mimo svih sporazuma upala i zaposela prostorije Pošte Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. 

Petković je istakao da upadom kosovske policije u prostorije Pošte Srbije premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti direktno provocira ratni sukob i očigledno je da želi da izazove sukobe na terenu po svaku cenu, a sve naočigled međunarodne zajednice.

"Reč je o novoj krizi u režiji Aljbina Kurtija koji na ovaj način hoće da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije uskraćujući im sva osnovna ljudska prava, zastrašujući ih i planski im onemogućavajući normalne uslove za život", naveo je Petković u saopštenju. 

Euronews

 

On je ukazao da je na delu brutalno kršenje sporazuma i da je ova akcija Prištine izvedena suprotno sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se jasno kaže da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga. 

Osim Petkovića, oglasila se i Srpska lista saopštivši da je upad kosovske policije u objekte u kojima posluju ogranci Pošte Srbije nastavak plana etničkog čišćenja severa Kosova i Metohije od svega što ima prefiks srpski. 

"Ovom akcijom se krše sporazumi postignuti u Briselu 2015. pod pokroviteljstvom Evropske unije i time čitav dijalog i njegova zaostavština anuliraju, a Evropska unije srozava svoj ionako slab autoritet i ugled koji ima u očima srpskog naroda", ističe se u saopštenju Srpske liste.

Euronews

 

Reagovalo je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ocenivši da je današnji događaj "još jedan u mnoštvu primera demonstriranja otvorene sile i protivpravnog delovanja privremenih institucija samouprave u Prištini koje za cilj imaju trajni progon preostalog srpskog i drugog nealbanskog življa na području KiM".

Anđelković: Naći ćemo načine da pomognemo našem narodu

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije” Zoran Anđelković, izjavio je da je današnjim upadom kosovske policije u devet poslovnica Pošte Srbije nastavljen sistematski teror nad srpskim većinskim stanovništvom u tim opštinama.

Anđelković je naveo da je kosovska policija upala u poslovnice Pošte Srbije Lešak, Zubin Potok, Leposavić, Sočanica, Banjska, Zvečan, Kosovska Mitrovica 1, Kosovska Mitrovica 2 i Kosovska Mitrovica 3 i da su priveli direktora radne jedinice na KiM Ivana Milojevića i njegove saradnike, sa nalogom da se svi ponovo sutra jave na dodatno saslušanje.

V.d. direktora JP "Pošta Srbije" je naveo da je razgovarao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i direktorom Radne jedinice "Kosovo i Metohija" Ivanom Milojevićem i istakao da će "Pošta Srbije", ukoliko se zatvore njene poslovnice, preduzeti sve neophodne korake i naći načine da i dalje bude na usluzi i pomogne našem stanovništvu na KiM i pobrine se za socijalni status 256 zaposlenih i njihovih porodica.

Tanjug/STR

 

Anđelković je naglasio da ovaj čin predstavlja najbrutalnije nasilje, kršenje međunarodnog i osnovnih ljudskih prava, ugrožavanje bezbednosti zaposlenih i korisnika i apelovao na sve međunarodne institucije da odlučno stanu na put novom bezumlju, saopštilo je Javno preduzeće "Pošta Srbije".

"Režim Aljbina Kurtija već duže vreme sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji kao sveobuhvatni plan različitih metoda pritisaka, pretnji i ucena, sa ciljem da se zastraše Srbi, na Kosovskom pomoravlju juče, danas u sve četiri opštine na Severu Kosova i Metohije upadom sa dugim cevima, uz podršku zemalja Kvinte", naveo je Anđelković.

A pored ovoj događaja, stanovnici srpskih sredina iz oblasti kosovskog Pomoravlja okupili su se danas u Pasijanu kako bi izrazili miran protest zbog hapšenja petorice Srba koje je kosovska policija privela po optužbama za ratne zločine. 

 Detaljnije možete pročitati OVDE

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija