Politika

Kosovska policija upala u ekspoziture Pošte Srbije u četiri opštine na severu

Komentari

Autor: Euronews Srbija,Tanjug

05/08/2024

-

14:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija upala je u ekspoziture Pošte Srbija u četiri opštine na severu Kosova - u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani je rekao da je policija upala ukupno u devet objakata.

Eljšani je izjavio da je policija izašla na teren po prijavi Regulatornog organa za poštanske komunikacije kako bi pregledali operatere i utvrdili imaju li licence za rad. Naglasio je da se trenutno pregleda devet lokacija u četiri opštine na severu Kosova i da nema uhapšenih.

Euronews

 

Policajci iz poštanski prostorija iznose dokumenta i plombiraju objekte, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

Inače, Kosovska policija je u maju upala i zatvorila ekspoziture Poštanske štedionice na severu KiM, što je, nakon zabrane upotrebe dinara, dodatno pogoršalo položaj Srba u pokrajini.

Petković: Reč je o novoj krizi u režiji Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je kosovska policija u koordinisanoj i protivpravnoj akciji, jednostrano i mimo svih sporazuma upala i zaposela prostorije Pošte Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. 

Petković je istakao da upadom tzv. kosovske policije u prostorije Pošte Srbije premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti direktno provocira ratni sukob i očigledno je da želi da izazove sukobe na terenu po svaku cenu, a sve naočigled međunarodne zajednice.

"Reč je o novoj krizi u režiji Aljbina Kurtija koji na ovaj način hoće da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije uskraćujući im sva osnovna ljudska prava, zastrašujući ih i planski im onemogućavajući normalne uslove za život", naveo je Petković u saopštenju. 

On je ukazao da je na delu brutalno kršenje sporazuma i da je ova akcija Prištine izvedena suprotno sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se jasno kaže da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga. 

Tanjug/STR

 

"Konkretno, Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine dogovoreno je u tački 5. da su se obe strane saglasile da će o poštanskim uslugama razgovarati u kasnijoj fazi dijaloga", naveo je Petković. 

Srpska lista: Upad Kurtijeve policije u pošte nastavak plana etničkog čišćenja KiM od Srba

Srpska lista saopštila je danas da je brutalni upad tzv. kosovske policije u objekte u kojima posluju ogranci Pošte Srbije nastavak plana etničkog čišćenja severa Kosova i Metohije od svega što ima prefiks srpski. 

"Ovom akcijom se krše sporazumi postignuti u Briselu 2015. pod pokroviteljstvom Evropske unije i time čitav dijalog i njegova zaostavština anuliraju, a Evropska unije srozava svoj ionako slab autoritet i ugled koji ima u očima srpskog naroda", ističe se u saopštenju Srpske liste. 

Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

On je dodao da se, nakon ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice, Kurti obrušio na funkcionisanje Pošte Srbije, želeći da Srbe ostavi bez ikakvih sredstava za život, a radnike na ulici. 

"Neka se međunarodna zajednica dozove upamet, jer dok se oni oglase i preduzmu korake iz svoje nadležnosti na prostoru Kosova i Metohije kako bi zaustavili Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu, svi Srbi će ili biti proterani ili pohapšeni, a sve tekovine i dogovori iz dijaloga zgaženi i poništeni. Ako je to ono što žele i što nam poručuju svojim pasivnim stavom, neka nam tako jasno i kažu", istakao je Petković.

MIT: Jedan u mnoštvu primera demonstriranja otvorene sile

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da je upad tzv. kosovske policije u jedinice poštanske mreže JP "Pošta Srbije" na severu KiM još jedan u mnoštvu primera demonstriranja otvorene sile i protivpravnog delovanja privremenih institucija samouprave u Prištini koje za cilj imaju trajni progon preostalog srpskog i drugog nealbanskog življa na području KiM.

Ministarstvo je u saopštenju najoštrije osudilo najnoviju koordinisanu i protivpravnu akciju tzv. kosovske policije, ističući da očekuje da relevantni međunarodni akteri reaguju u najkraćem roku i zaštite elementarna ljudska i građanska prava srpskog i drugog nealbanskog življa na KiM.

Komentari (0)

Srbija