Politika

Vučić: Pojačana dejstva vazduhoplova sa izviđačkim namerama prema Republici Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2024

-

10:40

Vučić: Pojačana dejstva vazduhoplova sa izviđačkim namerama prema Republici Srbiji
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni "Banjica 2" u Beogradu na kojoj su, kako kaže, analizirani svi nedostaci, ali i bezbednosne pretnje i situacija u regionu.

Vučić je na konferenciji za medije istakao da se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije modernizuju, uvećavaju i uveličavaju, kao i ubojna sredstva.

"Jedino nismo zadovoljni popunom, odnosno brojem ljudi u vojsci, naročito na severu Srbije i u Vojvodini", rekao je i nastavio:

"Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, to 4534. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupom i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one ne nalaze se na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske. Takođe uvereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo Srpskog naroda, bilo Republike Srbije"

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Vučić je takođe otkrio da su primećena pojačana dejstva vazduhoplova sa posadama i besposadnih vazduhoplova i dronova u okruženju sa, kako kaže, izviđačkim namerama prema Republici Srbiji, a bez prelaženja granice.

"I to je bukvalno iz svih smerova u pravcu Republike Srbije pojačano", rekao je on i nastavio:

"Primetili smo podizanje albanskih barjaktara (dron) iz Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicija Vojske Republike Srbije. Takođe švedsko-nemački avioni rade tzv. lidar snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod efektivnom kontrolom RS, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga Republike Srbije na teritoriji Centralne Srbije"

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vučić je dodao da će Srbija morati da nastavi svoj razvoj ubrzano, ali i promeni mnoge od svojih navika.

"Moraćemo da budemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju", rekao je Vučić.

Pored predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije sednici su prisustvovali premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Gašić, načelnik Generalštaba Mojsilović i članovi priloširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.

"Naše bezbednosne snage obavile posao, nisu ustanovljene greške"

Predsednik Srbije je danas takođe izjavio da se analizira ceo slučaj terorističkog napada koji se u subotu dogodio ispred Ambasade Izraela u Beogradu, da se analiziraju i potencijalne greške, ali da do sada one nisu ustanovljene.

"Mnogo je težak i naporan taj rad i mnogo je teško uvek ispratiti sve, ali se trudimo da to uradimo i ovoga puta su naše snage i policijske i bezbednosne agencije, uspele da obave svoj posao u skladu sa zakonom i da neutrališu teroristu i neprijatelja", rekao je on odgovarajući na novinarsko pitanje da li se može smatrati propustom u radu službi bezbednosti to što im je napadač na žandarma izmakao samo veče pre napada.

Vučić je naglasio da valja imati u vidu da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo.

Prema njegovim rečima tužilaštvo, a ne Bezbednosno-infomativna agencija (BIA) je to koje može da hapsi samostalno i kako je rekao "da se pitala samo BIA i da se pitao samo MUP, ti bi odavno bili iza rešetaka".

Komentari (0)

Srbija