Politika

Đurić: Kurti pokušao da Beograd predstavi kao faktor nestabilnosti, istina suprotna

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2024

-

19:20

Đurić: Kurti pokušao da Beograd predstavi kao faktor nestabilnosti, istina suprotna
Đurić: Kurti pokušao da Beograd predstavi kao faktor nestabilnosti, istina suprotna - Copyright TANJUG/Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić ocenio  je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u autorskom tekstu za Njujork tajms pokušao da Beograd predstavi kao faktor nestabilnosti na zapadnom Balkanu, iako je istina "upravo suprotna".

Đurić je u objavi na društvenoj mreži "X" najavio da će o svemu podrobno obavestiti predstavnike više od 30 zemalja koji će se okupiti na predstojećem NATO samitu u Vašingtonu, "kako bi im još jednom objasnio da je priča današnje Srbije priča o uspehu".

On je naglasio da "agresivna retorika i neistine kojima je Kurti pokušao da, u retrogradnom i anahronom stilu, obmane međunarodnu javnost", govore o njegovoj konfliktnoj prirodi i nameri da se zapadni Balkan po svaku cenu destabilizuje.

"Njegov autorski tekst u Njujork tajmsu je jalov pokušaj da se, igranjem na kartu starih predrasuda, Srbija demonizuje, i prikaže kao faktor nestabilnosti na zapadnom Balkanu. Istina je upravo suprotna - Srbija je stub regionalnog mira i stabilnosti, konstruktivan međunarodni faktor i kredibilan sagovornik", naveo je Đurić.

Politički lideri iz Prištine, dodao je ministar, predvođeni Kurtijem, su sve suprotno od toga.

"Njihova kampanja obespravljivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, njihovo odbijanje do sprovedu obaveze preuzete u dosadašnjem toku dijaloga sa Beogradom, njihovo odbijanje da se uopšte susretnu sa našim pregovaračima signaliziraju da su stvarne namere Prištine da se u regionu ponovo razbukti požar sukoba da bi tamošnji separatisti takvu situaciju iskoristili za konsolidaciju svog državotvornog projekta", naveo je Đurić.

Kurti je u autorskom tekstu za Njujork tajms izneo tvrdnju da bi otvaranje novog fronta na Balkanu odgovaralo Rusiji i Srbiji i da bi novi front omogućio Srbiji da pokuša da "osvoji teritoriju agresijom", a Rusiji da ojača položaj Srbije kao svog, kako navodi, "satelita", pored toga što bi odvratila pažnju od rata u Ukrajini.

Kurti je ocenio da je uloga NATO-a na KiM važnija nego ikad, jer se, kako navodi, "ponovo suočavamo sa ratom i ratnim pretnjama u Evropi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija