Život

Mačak Lari bastion stabilnosti Dauning strita: Ljubimac Velike Britanije dočekao šestog premijera u svojoj karijeri

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/07/2024

-

18:59

Mačak Lari bastion stabilnosti Dauning strita: Ljubimac Velike Britanije dočekao šestog premijera u svojoj karijeri
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija dobila je novog premijera Kira Starmera, koji će se useliti na čuvenu adresu Dauning strit broj 10, gde će ga čekati, prema mišljenju mnogih, pravi domaćin te kuće - mačak Lari.

Mačak je ispratio mnoge premijere i svoju dužnost glavnog državnog mišolovca odgovorno obavlja od 2011. godine, a nedavno istraživanje koje je sproveo Ipsos pokazalo je da britanska javnost ima više poverenja u njega, nego i u jednog od kandidata na ovogodišnjim izborima. (Lari je dobio 44 posto glasova, Kir Starmer 34 procenta, a Riši Sunak samo 22 posto).

Na nesreću miševa, a na veliku sreću Larijevih obožavalaca, simpatični mačak neće se seliti iz Dauning strita, bez obzira na nove stanare.

Tanjug/AP

 

Naime, on ima status državnog službenika, a time i osiguranu poziciju, bez obzira na bilo kakvu smenu vlasti.

Ko je mačak Lari

Lari je, prema procenama veterinara, rođen 2007. kao lutalica, a ubrzo nakon toga završio je u prihvatilištu u Batersiju. Udomio ga je bivši premijer Dejvid Kameron 2011. godine, a taj potez bio je za njega pun pogodak, budući da mu je popularnost zbog Larija skočila za petnaest procenata. 

Tanjug/AP

 

Titulu državnog mišolovca preuzeo je od mačke Sibil, koja je "vladala" od 2007. do 2009. i od tada dočekao i ispratio Terezu Mej, Borisa Džonsona, Liz Tras i Rišija Sunaka. 

To znači da će Kir Starmer biti šesti premijer koji će živeti s Larijem.

Prvi mišolovac sada dobija konkurenciju

Popularni mačak moraće, međutim, da deli svoj prostor sa još jednim četvoronožnim stanovnikom kuće - Starmerovom mačkom Džodžo, koju je udomila porodica novog premijera. 

On je nedavno za BBC rekao da njegovi ukućani - supruga Viktorija, 16-godišnji sin i 13-godišnja ćerka - ljubimicu poštuju više nego njega.

Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

 

Ostaje neizvesno da li će i kako Lari i Džodžo deliti obaveze oko miševa u Dauning stritu.

Kako objašnjavaju iz Vlade, Lari "provodi svoje dane pozdravljajući goste kuće, kontrolišući odbranu i testirajući drevni nameštaj u pogledu kvaliteta spavanja". 

"Njegove svakodnevne obaveze takođe uključuju smišljanje rešenja za miševe koji žive u kući, a Lari kaže da je ono još u fazi taktičkog planiranja", poručuju iz Vlade.

Komentari (0)

Magazin