Politika

Vučić se sastao sa Tremontijem: Ponosni smo što se bilateralni odnosi Srbije i Italije kontinuirano unapređuju

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2024

-

15:07

Vučić se sastao sa Tremontijem: Ponosni smo što se bilateralni odnosi Srbije i Italije kontinuirano unapređuju
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Republike Italije Đuliom Tremontijem i italijanskom delegacijom i tom prilikom poručio da Srbija ceni podršku Italije ka članstvu naše zemlje u EU.

"Odličan sastanak sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Republike Italije Đuliom Tremontijem i delegacijom. Čestitao sam gospodinu Tremontiju na uspehu koji je njegova partija postigla na skorašnjim izborima za Evropski parlament i izrazio nadu da će saradnja Srbije sa ovom institucijom, po njenom konstituisanju, biti unapređena i konstruktivnija", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici "buducnostsrbijeav".

 

On je poručio da Srbija ceni podršku Italije ka članstvu naše zemlje u EU i pozdravlja usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je, kako je naveo, namenjen sveobuhvatnim reformama našeg regiona, čime je, kaže Vučić, EU pokazala svoju opredeljenost da se evropska integracija regiona produbi i intenzivira.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Ponosni na to što se sveukupni bilateralni odnosi i saradnja naše dve zemlje kontinuirano unapređuju i intenziviraju i izuzetno zadovoljni činjenicom da je Italija već godinama vodeći privredni partner Srbije, kao što je i Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Italije u regionu", naveo je Vučić.

Đurić: Želimo nastavak kvalitetne saradnje sa Italijom

I ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa Tremontijem u Beogradu i rekao da je Italija jedan od strateških partnera Srbije i jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera, te da očekujemo dalji rast saradnje, kako u razmeni robe i usluga, tako i na planu investicija.

Đurić je zahvalio Italiji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracije i proširenju EU na Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, EU će punopravnim članstvom Srbije dobiti zdravu ekonomiju, industrijske, ljudske i druge resurse, koji će na pozitivan način doprineti njenom daljem razvoju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar je istakao da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku, čiji je cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Đurić je naveo da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naša strana ima konstruktivnu ulogu, ali da se konstantno suočava sa jednostranim potezima privremenih prištinskih institucija.

Podsetio je da Priština nije sprovela ono što je pre 11 godina dogovoreno Prvim briselskim sporazumom i da su Srbima na Kosovu i Metohiji ugrožena osnovna ljudska prava, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija