Politika

Vanredni izbori na Kosovu sve izvesniji: ZSO nije tema kampanje ni vlasti ni opozicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

17:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, nijedna vlada u Prištini nije završila četvorogodišnji mandat. Na manje od devet meseci do kraja mandata je sadašnja vlada Pokreta Samoopredeljenje, koji je na poslednjim izborima osvojio više od 50 odsto glasova i ima stabilnu skupštinsku većinu. Ali, sve više je poziva na vanredne izbore, kako od strane opozicije, tako i od kosovske javnosti.

Do polovine maja ove godine, kosovski premijer Aljbin Kurti nije govorio o eventualnim vanrednim izborima. Sada je spreman na njih, ali prvo bi trebalo da usledi raspuštanje skupštine.

"Važno je da imamo što veći konsenzus oko datuma i meseca izbora. Ne mogu ja da odredim datum letnjih izbora, čak i da sam u prilici, ne bi bilo u redu da to uradim. Skupština se ne može raspustiti prostom većinom, potrebno je 80 poslanika, a mi nismo opozicija. Da vidim još malo, da razgovaram sa druge dve opozicione stranke", kaže kosovski premijer Aljbin Kurti.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Sa jednom strankom, Demokratskom partijom, Kurti se dogovorio, a zauzvrat je dobio glasanje demokrata o međunarodnim sporazumima u skupštini koja je mesecima nefunkcionalna. Ovaj dogovor bi značilo većinu za raspuštanje skupštine i veoma brzo održavanje vanrednih izbora.

"Kao poslanička grupa, mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa svim strankama da Kosovo izađe na izbore, bilo 30. juna ili 7. jula. Dobro je da to zajedno završimo skorašnjom sednicom, da se raspusti skupština, kako bismo ispoštovali rokove", rekao je Abelard Tahiri iz Demokratske partije Kosova.

Nezavisni poslanik Haki Abazi rekao je da je kosovska skupština "farsa u kojoj nema odlučivanja". 

"To je šou manipulacije, totalni cirkus u koji Kurti dolazi kad god treba da pokaže ozbiljnost", dodao je Abazi.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Druge dve albanske opozicione partije, Demokratski savez i Alijansa za budućnost Kosova, dogovor ne podržavaju. Traže odgovornost, optužujući aktuelnu vladu za loše upravljanje javnim nabavkama, za emigraciju stanovništva, ali i za lošu spoljnu politiku, kao i neučlanjenje u Savet Evrope. 
 
"Alijansa ne podržava raspuštanje skupštine, traži smenu ili ostavku premijera. Tako mislimo, jer se radi o taktici premijera da se na izbore izađe sredinom jula kada misli da ima dijasporu ovde i kada misli da pobegne od odgovornosti za neuspeh koji je napravio", rekao je Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova.

Pogoršanje odnosa sa međunarodnim partnerima je još jedan razlog zahteva za vanredne izbore. A kao i ranije, ne očekuje se da će pitanje položaja Srba i nastavak dijaloga sa Beogradom, da bude deo predizborne kapmanje.  

"Mislim da je cilj opozicije da tema izbora bude ekonomija, tačnije to što nema ekonomskog razvoja, što nema novih radnih mesta, što nema u suštini ništa od onoga što je Samoopredeljenje obećavalo kada je došlo na vlast. Mislim da će opozicija više vući na tu stranu, nego na temu Zajednice srpskih opština i oko srpskog pitanja na Kosovu", rekao je za Euronews Srbija Aleksandar Rapaić iz Centra za zastupanje demokratske kulture.

Osim Srpske lista koja se do sada nije oglašavala povodom eventualnih izbora na Kosovu ostale stranke nevećinskih zajednica, najavile su podršku odluci većine u parlamentu. 

Janjić: O izborima se priča dve godine

Čitava politička dešavanja na Kosovu bila su usmerena na to da se što kasnije održe neophodni vanredni parlamentarni izbori, ocenio je za Euronews Srbija Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Janjić je rekao da se o izborima priča skoro dve godine, kao i da se pored ovih izbora očekuje i povratak Srba u insitucije što znači da bi mogli da budu održani i vanredni lokalni izbori barem u opštinama gde su Srbi napustili institucije.

"Cela priča je sada predizborna. Znači nema da li će biti izbora, izbora će biti da li u oktobru, novembru, ali ova opozciija u suštini želi da dovede Kurtija dotle da podnese ostavku, što on neće uraditi, ali da ga diskredituje već u toj predizbornoj fazi da iskoriste ovu godinu sa američkim i evropskim izborima i da svoje izbore završe", rekao je Janjić.            

Više pogledajte u videu ispod:

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija