Politika

Ambasadorka Grčke: Stav Grčke po pitanju nepriznavanja Kosova ostaje nepromenjen

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2024

-

10:43

Ambasadorka Grčke: Stav Grčke po pitanju nepriznavanja Kosova ostaje nepromenjen
Tanjug/Vladimir Sporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Grčke u Srbiji Marija Levanti izjavila je da stav Grčke po pitanju nepriznavanja Kosova ostaje nepromenjen, što su ponovili i predsednica republike i premijer te zemlje tokom nedavnih poseta Srbiji.

"Grčka srdačno i svom snagom podržava strateški cilj Srbije da postane članica Evropske unije (EU). Stim u vezi, podsećam na izjavu grčkog premijera tokom njegove posete ovde, gde je istakao da ne može biti evropske budućnosti zapadnog Balkana, bez evropske budućnosti Srbije, najveće zemlje zapadnog Balkana", istakla je ona za današnju Politiku odgovarajući na pitanje kako ocenjuje trenutnu fazu političkih odnosa dve zemlje.

Levanti je rekla da ne bi trebalo prenebregnuti činjenicu da dve zemlje imaju izvrsnu saradnju i da se često međusobno podržavaju povodom kandidatura u međunarodnim organizacijama, kao što jer bio slučaj sa kandidaturom Grčke za Savet bezbednosti za period 2025-2026. i organizacijom Ekspa 2027. od strane Srbije.

"Iz svega navedenog, kao što možete zaključiti, moja ocena političkih odnosa dveju zemalja i sad i u budućnosti jeste da su oni na odličnom nivou", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li su zapadni Balkan i Grčka ušli u novu krizu međusobnih odnosa imajući u vidu poslednja dešavanja u odnosima Grčke i Severne Makedonije, kao i Grčke i Albanije, ambasadorka Grčke je navela da su sve zemlje zapadnog Balkana eksplicitno izrazile nameru i želju da uđu u EU i ulažu napore u tom pogledu.

Ona je dodala da Grčka podržava kontinuirano i svesrdno evropsku budućnost regiona, čiji je prirodni prostor Evropa i EU.

"Proces ulaska u EU karakteriše poštovanje određenih kriterijuma meritokratije, koji podrazumevaju uvažavanje vladavine prava, održavanje dobrosusedskih odnosa i drugo. Smatram da ne možemo govoriti o nekoj novoj krizi, eventualno o postojanju nekih privremenih nesuglasica usled upotrebe nacionalističkog govora i slogana od strane političkih aktera u regionu", rekla je ona.

Dodala je da je uverena da će ta pitanja biti izglađena, posebno sve dok zemlje zapadnog Balkana ostanu privržene cilju pridruživanja EU i ozbiljno i odgovorno slede ovaj put.
Levanti je istakla i da čvrsto veruje da EU svojim nedavnim potezima poput razvojnog plana za zapadni Balkan od šest milijardi evra dokazuje da ima nameru da nastavi sa proširenjem u regionu zapadnog Balkana, dok istovremeno zemlje zapadnog Balkana treba da ugrabe zamah koji se sada stvorio.

Ona je navela i da je na privrednom planu Grčka spremna da podrži Srbiju podsticanjem investicija u brojnim sektorima i da na svaki način doprinese njenoj energetskoj diversifikaciji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija