Društvo

Na Sajmu nauke održana panel diskusija na temu AI: Veštačka inteligencija ima potencijal za revolucionarne promene

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2024

-

22:10

Na Sajmu nauke održana panel diskusija na temu AI: Veštačka inteligencija ima potencijal za revolucionarne promene
Na Sajmu nauke održana panel diskusija na temu AI: Veštačka inteligencija ima potencijal za revolucionarne promene - Copyright TANJUG/Fondacija „Za srpski narod i državu“

veličina teksta

Aa Aa

Centar za promociju nauke i časopis "Napredak" organizovali su danas, u okviru Sajma nauke, panel diskusiju na temu veštačke inteligencije (VI).

Panel diskusija bila je posvećena najnovijem broju časopisa "Napredak" koji je u potpunosti posvećen temi veštačke inteligencije i njenoj ulozi u savremenom društvu. 

Kako je saopšteno, izdavač ovog prestižnog časopisa za političku teoriju i praksu je Fondacija "Za srpski narod i državu", u saradnji sa Institutom za političke studije iz Beograda.

Na panelu su učestvovali vodeći stručnjaci iz različitih oblasti: glavni urednik časopisa "Napredak" i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu u penziji prof. dr Zoran Jevtović, naučni saradnik na Institutu za političke studije docent dr Ivana Luknar i savetnik predsednice Narodne skupštine i član Saveta za veštačku inteligenciju Vlade Srbije Stefan Badža.

Moderator događaja bio je asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Jagoš Stojanović.

Diskutovalo se o aktuelnim trendovima u primeni veštačke inteligencije u različitim oblastima poput medicine, obrazovanja, umetnosti, kao i o etičkim i pravnim izazovima koji prate razvoj ove tehnologije. 

Srbija je napravila značajan iskorak u ovoj oblasti usvajanjem Nacionalne strategije za veštačku inteligenciju 2019. godine i osnivanjem Instituta za VI 2021. godine, što je postavilo čvrste temelje za dalji razvoj tehnologije.

Naučni saradnik na Institutu za političke studije docent dr Ivana Luknar istakla je da veštačka inteligencija ima potencijal da revolucionarno izmeni društvo kakvo poznajemo.

"Da li će prevladati benefiti ili zloupotrebe ove savremene tehnologije zavisi od nas samih. Ključ rešenja je u tome da ova tehnologija treba da služi primarno ostvarenju opšte društvene dobrobiti, a ne da njen razvoj bude vođen isključivo sticanjem profita i borbom za očuvanje konkurentnosti.

Potrebno je pravno regulisanje i strateško planiranje na državnom nivou kako bi implementacija VI bila što bezbednija i usmerena ka zaštiti društvenih interesa“, izjavila je Lončar.

Podsetimo, Fondacija "Za srpski narod i državu" učestvuje na ovogodišnjem Sajmu knjiga, a jihov štand nalazi se u Hali 1.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija