Biznis vesti

Srbija domaćin međunarodne AI konferencije sa 1.000 učesnika: Transformacija života novom tehnologijom jedna od tema

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

13:08

Srbija domaćin međunarodne AI konferencije sa 1.000 učesnika: Transformacija života novom tehnologijom jedna od tema
Srbija domaćin međunarodne AI konferencije sa 1.000 učesnika: Transformacija života novom tehnologijom jedna od tema - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Treća po redu međunarodna konferencija "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum" okupiće 24. i 25. oktobra u Beogradu domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti veštačke inteligencije (AI) i biotehnologije, a direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Jelena Bojović najavila je danas prusustvo više od 1.000 učesnika na tom skupu i više od 30 govornika iz isto toliko zemalja.

Bojovićeva je u razgovoru za Tanjug navela da je ovogodišnja konferencija posvećena razvoju novih tehnologija i primeni veštačke inteligencije u oblasti biologije, medicine i farmacije.

"Govornici dolaze iz sveta biznisa, privrede i naučne zajednice. Cilj konferencije je da na svetskom nivou razgovaramo o novim tehnologijama koje nas okružuju, kako da ih primenimo, ali i kako da se zaštitimo", rekla je Bojovićeva.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

 

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju ističe da postoji dosta izazova u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije, ali da je najvažnije da razumemo novine i nemamo strah od onoga što dolazi.

"Izazov predstavljaju i propisi koje treba da definišemo, kako bismo omogućili brži razvoj i bržu primenu novih tehnologija, ali i kako bismo se zaštitili od njenih neželjenih efekata", rekla je Bojovićeva.

Naglašava da bolja međunarodna saradnja može pomoći da se iskoriste inovacije i znanja iz različitih delova sveta, kako bi se u konačnici stvorili novi proizvodi, posebno u oblasti zdravlja i zaštite životne sredine.

"Korišćenjem zdravstvenih podataka uz pomoć veštačke inteligencije mnogo je lakše na vreme otkriti retke bolesti ili predvideti da li će neko razviti određenu bolest", kazala je Bojović.

Dodaje da su inovacije u primeni veštačke inteligencije pristune pre svega u dijagnostici bolesti, ali i u personalizovanoj medicini.

"Koristići podatke i koristići e-algoritam, na pravi način možemo odabrati lek koji tu osobu može najefikasnije da leči", objasnila je direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Na pitanje da li Srbija uspeva da isprati svetske trendove po pitanju veštačke inteligencije i biotehnolgije, Bojovićeva kaže da smo na dobrom putu.

"Srbija je jedna od zemalja koja je prva napravila strategiju razvoja veštačke inteligencije i uspostavila Institut za veštačku inteligenciju. U Kragujevcu imamo Državni data centar koji je preduslov skupljanju i sigurnom čuvanju podataka, super kompjuter koji omogućava brzu i efikasnu obradu tih podatak, uz razvoj BIO4 Kampusa i razvoj bioinformatike", rekla je Bojovićeva za Tanjug.

Glavne teme konferencije između ostalog biće i državne strategije za veštačku inteligenciju, njen uticaj na transformaciju života, snaga genetičkih podataka u zdravstvenom sistemu, inovativna rešenja za lečenje različitih vrsta raka, kao i revolucionarni naučni rezultati iz BIO4 Kampusa.

Konferenciju će otvoriti ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek i Ivana Živković iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Organizator je Vlada Srbije u saradnji sa Narodnom skupštinom, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum osnovali su Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u martu 2022. godine, a on se u svom radu fokusira na primenu biotehnologije i veštačke inteligencije u zdravstvu.

Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji osnovan je kao prvi takav centar u regionu, treći u Evropi (posle Osla i Moskve) i 16. u svetu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis