Tehnologija

Uz ove alate veštačke inteligencije svako može da postane muzičar za nekoliko sekundi bez prethodnog iskusktva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2024

-

15:00

Uz ove alate veštačke inteligencije svako može da postane muzičar za nekoliko sekundi bez prethodnog iskusktva
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamislite mašinu koja razume emocije, prepoznaje ritmove i komponuje melodije umesto vas i sve to ume da sklopi u pesmu. To trenutno i nije teško zamisliti jer postoje na stotine ovakvih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciju koji za svega nekoliko sekundi mogu da proizvedu kakvu god numeru da zatražite, a mi smo za vas izdvojili one koje su najpopularnije. 

Da pesme koje piše veštačka inteligencija u najmanju ruku "zaudaraju", izjavio je australijski muzičar Nik Kejv početkom prošle godine, u jeku popularnosti ChatGPT-a - kome su se tada proricale božanske sposobnosti.

Razvoj ove platforme bacio je svetlo i na ostale alate koji se zasnivaju na veštačkoj inteligenciji, pa je u međuvremenu došlo do ekspanzije ovakvih softvera koji znaju da pišu, računaju, prave slike i snimke... rešavaju gomilu problema sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Da je "ljudska ruka" sve manje potrebna i u muzičkoj industriji, dokazuje porast broja i razvoj alata za generisanje muzike. 

profimedia

 

Od kreiranja melodija, aranžiranja, masteringa i miksovanja, izrade loopova, menjanja postojećih pesama do preciznog sound design-a - sve to sada je moguće bez bilo kakve skupe opreme, veštine sviranja i sati provedenih u studiju. 

Razvoj računara učinio je da svako iz svoje sobe može da postane muzičar, a sa veštačkom inteligencijom čini se da je ceo proces neuporedivo olakšan.

Iako će većina muzičara reći da veštačka inteligencija ne može da nadoknadi manjak talenta kod autora, te i da "kompjuter" ne može da kreira ništa što "ima emocije", tehnologija će to demantovati tako što će - na vaš upit - kroz par sekundi izbaciti celu pesmu. 

Pred vama je nekoliko popularnih alata koji će vam pomoći u tome da i vi uz nekoliko klikova, uslovno rečeno, postanete muzičari. 

1. Amper Music

Amper Music je platforma za pravljenje muzike, dizajnirana tako da korisnicima omogućava da na najjednostavniji način kreiraju originalne muzičke kompozicije.

Kao ključne funkcije ove platforme navodi se da ovaj alat omogućava korisnicima kreiranje muzike biranjem žanra, tempa i emocija, a platforma automatski generiše kompozicije na osnovu navedenih parametara.

Takođe omogućava prilagođavanje kompozicija dodavanjem instrumenata ili menjajući strukturu pesme.

Platformu karakteriše i jednostavan interfejs koji je dizajniran za korisnike bez muzičkog iskustva, što naposletku olakšava proces stvaranja muzike.

Profimedia

 

Ono što je takođe važno jeste da muzika stvorena na Amper-u može da se koristi za različite projekte, uključujući video, reklame i igre, uz jednostavne licencne opcije.

I sve to moguće je izvesti brzo i efikasno što Amper Music karakteriše kao moćan alat za kreativce koji žele da dodaju muziku svojim projektima bez potrebe za opsežnim muzičkim znanjem ili resursima.

2. AIVA 

Dok je Amper idealan za brzu i jednostavnu produkciju muzike, AIVA je odličan izbor za one koji žele da se bave generisanjem složenijih i dubljih muzičkih dela, koristeći algoritme koji imituju stil poznatih kompozitora.

Korisnici mogu prilagoditi muzičke obrasce, strukturu i instrumentaciju, omogućavajući detaljno oblikovanje finalnog dela.

AIVA takođe može učiti iz korisničkih unosa, što omogućava personalizovanije rezultate na osnovu prethodnih preferencija.

Unsplash/Daniel Schludi

 

Platforma poznaje i različite žanrove, pa osim klasične muzike, može generisati kompozicije u raznim stilovima, uključujući film, igricu i ambijentalnu muziku.

Za razliku od Ampera, AIVA zahteva malo više muzičkog znanja za optimalno korišćenje. 

3. Soundraw

Dok Amper i AIVA nude korisnicima određene smernice u generisanju muzike, Soundraw se više fokusira na interaktivnost i prilagodljivost, omogućavajući korisnicima da direktno menjaju kompozicije.

Ovaj alat je takođe ocenjen kao platofrma koja se na najbolji način može prilagoditi srpskoj muzičkoj industriji

Alat je dizajniran tako da bude lako razumljiv, čak i za one bez prethodnog muzičkog iskustva, a mnogi ga ocenjuju kao platformu čije mogućnosti balansiraju izmeđ platformi Apmer i AIVA.

Korisnici uz pomoć njega mogu brzo kreirati muzičke sekvence, birajući različite elemente kao što su žanr, tempo i instrumentacija.

Unsplash/israel palacio

 

Soundraw takođe nudi opcije za različite nivoe korisnika, od hobista do profesionalaca, sa fokusom na fleksibilnost u kreiranju.

Ove karakteristike čine Soundraw privlačnim izborom za korisnike koji žele kreativnu slobodu i prilagodljivost, dok Amper i AIVA nude specifične prednosti u brzini i kompleksnosti kompozicija.

A osim ovih platformi, među popularnima su i OpenAI MuseNet, LANDR, JukeBox i Ecrett Music.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin