Fokus

Uragan Helena izazvao poplavu lažnih fotografija na mrežama: Slika uplakane devojčice posebno izazvala pažnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

15:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Helena oduzeo je više od 220 života, a osim toga ova nepogoda izazvala je poplavu lažnih fotografija na društvenim mrežama. 

"Helena" je od 26. septembra kao uragan 4. kategorije napravila veliku štetu rušeći domove, uništavajući puteve i dovodeći do prekida u snabdevanju strujom. 

Uragan je okarakterisan i kao najsmrtonosniji koji je pogodio kopno SAD od "Katrine" 2005. godine.

Ipak, fotografija koja je generisana uz pomoć veštačke inteligencije i koja prikazuje devojčicu koja je navodno nastala u Severnoj Karolini, izazvala je posebnu pažnju javnosti.

Devojčica je uplakana i drži štene u rukama, ali to što je lažna fotografija, mnogima nije bilo toliko vidljivo, pa je tako i senator Majk Li podelio tu fotografiju na platformi X, nakon čega ju je obrisao kada se ispostavilo da je lažna. 

Visoki savetnik Donalda Trampa Stiven Miler takođe je poverovao u "fejk" slike napisavši da je "Kamala Haris evakuiše haićanske migrante, ali da to ne radi sa decom iz Severne Karoline". 

On je takođe obrisao tu fotografiju kada se ispostavilo da je lažna. Međutim, postoje oni koji ne žele da obrišu iako znaju da je fejk.

Jedna od njih, Ejmi Krejmer, aktivistkinja bliska republikanskoj stranci je rekla da joj se ta fotografija zauvek urezala u sećanje, iako zna da je ona lažna. Pojedini komentarišu kako ova fotografija zaslužuje Pulicerovu nagradu. 

A osim ove fotografije, pojavile su se i lažne slike Donalda Trampa kako spasava one koji su ugroženi zbog posledica uragana.

Bilo kako bilo, evidentno je da su fotografije generisane od strane veštačke inteligencije sve uverljivije, a ovaj slučaj je samo jedan u moru "dipfejk" sadržaja koji kruže društvenim mrežama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet