Evropa

Kakve veze imaju "prljava" ruska propaganda, Tom Kruz, deepfake i Olimpijske igre u Parizu?

Komentari

Autor: CNN

04/06/2024

-

20:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Proruski propagandisti pojačavaju svoje napore da ometu Letnje olimpijske igre u Parizu koje počinju sledećeg meseca i tako potkopaju podršku Zapada Ukrajini kroz seriju drskih onlajn i oflajn vratolomija, rekli su stručnjaci iz privatnog sektora i zapadni zvaničnici za CNN.

Njihova aktivnost uključuje korišćenje veštačke inteligencije kako bi se oponašao glas glumca Toma Kruza koji je "domaćin" u lažnom dokumentarcu o napadu na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i postavljanje mrtvačkih kovčega sa natpisom "Francuski vojnici iz Ukrajine" u blizini Ajfelove kule, rekli su izvori.

Da podsetimo,  trojica muškaraca - državljani Bugarske, Nemačke i Ukrajine - uhapšeni su jer su postavili kovčege prekrivene francuskom zastavom sa natpism "Francuski vojnici iz Ukrajine", blizu Ajfelove kule u subotu,

Čini se da je ta aktivnost deo sve besomučnijih napora ruskih operativaca da okaljaju Olimpijadu i spreče da Ukrajina počne da koristi oružje zapadne proizvodnje za napad na rusku teritoriju, rekli su za CNN stručnjaci koji prate ruske dezinformacije. MOK je, inače, postavio ograničenja na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata protiv Ukrajine.

"Postoji mešavina očaja i oportunizma u nedavnoj bujici propagande", rekao je Gavin Vajld, bivši stručnjak za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost. "Za tehnološki pametne propagandiste koji rade u Rusiji, alternativa od koje se štite nije irelevantna – to je jednosmerno putovanje do prve linije fronta", rekao je Vajld za CNN.

Kampanja za podrivanje Zapada

Ruski operativci su koristili lažni Kruzov glas, Netflix logo, pa čak i lažnu recenziju New York Timesa da pokušaju da daju legitimitet dokumentarcu, kažu analitičari iz Microsofta, koji su u nedelju objavili izveštaj o aktivnostima. Propagandni video, objavljen na platformi Telegram prošle godine, bio je "prvi uvid u ono što bi se pokazalo kao opsežna kampanja" istog ruskog propagandnog aktera da ocrni Olimpijske igre u Parizu, saopštio je Microsoft.

Ruski propagandisti takođe objavljuju lažne vesti u kojima tvrde da Parižani masovno kupuju novo osiguranje imovine zbog straha od terorizma oko Olimpijade, kao i lažna saopštenja za štampu koja navodno potiču od CIA i francuskih obaveštajnih službi koja upozoravaju na terorizam, navodi Microsoft.

Mrtvački kovčezi kod Ajfelove kule jasna su reakcija na odbijanje francuskog predsednika Emanuela Makrona da isključi mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu kojeje razbesnelo je rusku vladu.

Bombardovanje deepfake sadržajima

Poslednjih dana, proruski nalozi na društvenim mrežama takođe su podelili lažni video na kojem portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler komentariše potencijalnu upotrebu oružja američke proizvodnje u Rusiji od strane Ukrajine. Čini se da je snimak sastavljen iz dva različita Millerova pojavljivanja u medijima, jer se vidi da nosi različite kravate.

Nejasno je ko je napravio video. Američki zvaničnici i privatni stručnjaci nisu javno identifikovali izvor snimka.

"Iako je ovaj video očigledno lažan, on je korak ka onome na šta su upozoravali istraživači protiv dezinformacija – korišćenju medija kojima manipuliše veštačka inteligencija za poboljšanje stranih operacija dezinformacija", navodi se u saopštenju Stejt departmenta za CNN.

Ambasada Rusije u Južnoj Africi je podelila verziju video snimka na svojim X nalozima, prema snimcima ekrana koje je snimio novinar BBC-ja.

Heni Farid, ekspert za digitalnu forenziku i profesor na UC Berkli, rekao je da video ima obeležja da se njime manipulisalo korišćenjem veštačke inteligencije.

Farid je provukao video snimak kroz više sistema za detekciju dubokih lažiranja i rekao da su oni ukazali na to da su glasovi u snimku stvoreni pomoću veštačke inteligencije i da su pokreti usana portparola Stejt departmenta na snimku izmenjeni korišćenjem softvera veštačke inteligencije za sinhronizaciju usana.

"Čak i ako svi ne veruju lažnim vestima, stalno bombardovanje deepfake sadržajima dovodi do opšteg skepticizma prema svemu što vidimo na mreži", rekao je Farid.

Ali Li Foster, drugi stručnjak za informacione operacije, izrazio je skepticizam da su slike u videu napravljene pomoću veštačke inteligencije.

"Gledajući to sa analitičkog stanovišta, nema smisla koristiti veštačku inteligenciju za manipulisanje pokretima usta tako da su u osnovi identični originalu", rekao je Foster za CNN. "Međutim, AI manipulacija audio snimka ostaje nerešeno pitanje".

Olimpijske igre i duhovi prošlosti

Ruski antagonizam prema MOK-u se godinama stvarao. MOK je zabranio ruskim sportistima da se zvanično takmiče pod ruskom zastavom u Parizu zbog invazije Kremlja na Ukrajinu 2022. godine. Ruski sportisti su se suočili sa sličnim ograničenjima na prošlim Olimpijskim igrama zbog navodnog doping programa Rusije.

Ruska vojna obaveštajna agencija GRU stoji iza destruktivnog sajber napada na računare koji su korišćeni na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji 2018. godine, prema američkom ministarstvu pravde.

Zvaničnici na Olimpijskim igrama u Parizu pripremaju se za sličnu pretnju sledećeg meseca.

"GRU je rezervisao neke svoje najozbiljnije sajber napade za Francusku i Olimpijske igre, a izveli su ih i kada je geopolitička situacija bila znatno manje zategnuta", rekao je Džon Hultkvist, glavni analitičar kompanije za sajber bezbednost Mandiant u vlasništvu kompanije Google.

Olimpijske igre u Parizu "biće neverovatno primamljiva meta za ove aktere", dodao je Hultkvist. "Svaki napad koji spreme biće osmišljen tako da potkopa francuski prestiž i solidarnost u srcu ovog događaja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa