Društvo

Prompt nedelje: Na kom stepenu razvoja su moduli veštačke inteligencije i mogu li da stvore sadržaj poput profesionalca?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

21:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gost segmenta "Prompt nedelje", u okviru emisije "Euronews Centar" i ovaj put bio je Siniša Arsić iz Direkcije za strategiju i digital Telekom Srbija, koji je ovoga puta govorio o aplikacijama za učenje i kreaciju sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije, njihovim osobinama i nivou razvijenosti.

Kada se govori o modelima veštačke inteligencije koji su dostupni široj javnosti, najčešće se pominje Chat GPT, koji je i narasprostranjeniji, ali svakako nije jedini i zapravo ima mnogo drugih za neke stvari možda i interesantnijih široj javnosti.

Arsić kaže da to jeste u principu tačno, te da postoje i različiti algoritmi veštačke inteligencije, koji mogu na osnovu obrade informacija da kreiraju novi sadržaj.

"Tako je, u principu, pored velikih jezičkih modela postoje i različiti algoritmi veštačke inteligencije, koji su u stanju da obrade i audiozapis, i sliku, i videosnimke, tako da onda generišu jedan novi sadržaj koji zapravo odražava taj stil i strukturu nekog originalnog teksta da bi se napravio neki novi. Tako da postoje različite rešenja na internetu", kaže Arsić.

Chat GPT je limitiran i nema mogućnost za širu interakciju

Na opasku da je to zapravo i najveća manja Chat GPT-a, što je ograničen samo na tekst, Arsić kaže da to jeste tako, te da još nema sposobnost da ostvari interakciju kroz sva čula koja ima čovek.

"Tako je, limitiran je na postojeću bazu teksta na internetu, na javno objavljene izvore i to je najviše samo tekst, tako da još uvek ne interreaguje kroz sva čula koju čovek ima", kaže on.

Serija razgovora u okviru "Prompt nedelje" zamišljena je kao neka vrsta vodiča kroz ono šta je veštačka inteligencija danas, ali i praktičnih saveta kako oni koji to možda i ne znaju, a već koriste veštačku inteligenciju, mogu da iskoriste i za svoje privatne živote i za svoje poslove.

Euronews

 

Arsić je odlučio da za današnju emisiju stvori scenario, gde je Chat GPT prvo kreirao fotografiju vanzemaljca, koji je sleteo u Srbiju i postao stanovnik naše zemlje.

"Napravićemo jednu situaciju, jedan scenario gde u principu kreiramo sliku vanzemaljca, koji je sleteo u Srbiju i koji se prerušio u običnog stanovnika Srbije. Namera je da dobijemo jedan jednostavan vizual, koji će nam biti primer toga šta možemo dobiti kao jedan sadržaj na osnovu tekstualnog inputa, a onda sledeći bi nam već dao neku vrstu tekstualne razrade svega toga", kaže Arsić i dodaje:

"Tako da, evo, videćemo sad šta će nam napraviti i na osnovu toga mi možemo dodatnim promptovima da ga dalje personalizujemo, a ono što ćemo uraditi u sledećem promptu se zapravo odnosi na pisanje jednog scenarija, odnosno rezimea jedne epizode serije, gde bi  glavni lik bio vanzemaljac", objašnjava on.

Trenutno dostupni moduli nemaju mogućnost samostalnog odlučivanja

Na osnovu onoga što je čovek uneo kao komandu zapravo razrađujemo tu priču i stavljamo je u kontekst neke serije.

Na pitanje može li Chat GPT posao pisanja scenarija da radi zaista bolje od jednog profesionalnog scenariste, Arsić kaže da je Chat GPT limitiran u izvorima, i nije orginilan, ali pomaže u procesu kreiranja sadržaja.

"Još uvek je limitiran zato što će za kreiranje ovog sadržaja koristiti dostupne izvore na internetu, odnosno već prethodno kreirani sadržaj, tako da može se reći da nije originalan, ali može da pomogne da skrati kreativni proces tako da da neke polazne osnove. Mi sad ovde pišemo, bukvalno, 'Napiši mi scenario od 1.000 reči za jednu epizodu humoristične serije, gde bi glavni lik bio navedeni vanzemaljac", objašnjava Arsić.

profimedia

 

Chat GPT će u svakom slučaju nešto da odgovori, a na pitanje da li će to biti na nivou koji bi jedan profesionalni scenarista trebalo da isporuči, Arsić kaže da je modul trenutno u mogućnosti da isporuči sadržaj početnog kvaliteta, sa svim delovima koje sadržaj treba da ima.

"Da, to će biti jedan osnovni sadržaj, početnog nekog nivova kvaliteta, gde nam on navodi naslov epizode, koji bi bio žanr, predlaže trajanje epizode, koji bi bio naziv tog glavnog lika i šta bi on radio, ali svakako za neki zaplet i kako to dramski treba uraditi, naravno nije to dovoljno da bi mogla se staviti u neku produkciju", objašnjava Siniša Arsić.

Gostovanje Siniše Arsića u celosti pogledajte u video prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija