Tehnologija

Slovenačka bolnica uvela raspored za medicinske sestre pomoću AI: Smanjen broj bolovanja i prekovremenog rada

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

17:03

Slovenačka bolnica uvela raspored za medicinske sestre pomoću AI: Smanjen broj bolovanja i prekovremenog rada
Slovenačka bolnica uvela raspored za medicinske sestre pomoću AI: Smanjen broj bolovanja i prekovremenog rada - Copyright Tanjug/Omar Hajdarević

veličina teksta

Aa Aa


Jedna slovenačka bolnica uvela je raspored osoblja za medicinske sestre koji je sastavljen pomoću veštačke inteligencije (AI), što je dovelo do otvaranja manje bolovanja i više dana godišnjeg odmora. 
Kako je javila agencija STA, državni sekretar Denis Kordež je danas kazao da slovenačko Ministarstvo zdravlja sada razmatra da takav pristup u raspoređivanju osoblja bude obavezan.

"Izazov nije samo da se zaposli dovoljno kadrova, već i da se oni zadrže u zdravstvenom sistemu, tako da se uslovi rada moraju poboljšati, uključujući obim posla", rekao je on na panel diskusiji na godišnjoj zdravstvenoj konferenciji. 

Doktori bili protiv korišćenja AI u raspodeli posla

Projekat u Psihijatrijskoj bolnici Idrija uključivao je medicinsko osoblje i druge zdravstvene radnike, dok se doktori nisu slagali sa korišćenjem AI u raspodeli posla.

Kordež je rekao da je rezultat korišćenja AI u pravljenju rasporeda osoblja doveo do pada bolovanja dužih od 30 dana za dva odsto, dok je otvaranje bolovanja kraćeg od 30 dana smanjeno za 23 odsto.

Pokazalo se i da je, uz takav raspored, bilo i 71 odsto manje neredovnog radnog vremena, dok je osoblje radilo 56 odsto vremena manje prekovremeno, a bolnica je uštedela skoro 45.000 evra za godinu dana.  

Pre uvođenja novog sistema, bolnica je pružala specijalističke usluge samo četiri puta nedeljno zbog nedostatka osoblja.

Nakon uvođenja sistema zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, imali su još manje osoblja, ali su i pored toga mogli da otvore dodatno odeljenje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin