Istorija

Dešifrovanje misterija Šarkamena: Kako je u Srbiji pronađena jedina rimska carska grobnica sa zlatnim nakitom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2024

-

15:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mnogo pre nego što će moderno doba oblikovati Balkan, na ovoj zemlji rađali su se, hodali njome i umirali rimski carevi. U mističnoj Istočnoj Srbiji, nedaleko od Negotina, u samom selu Šarkamen, nalazi se lokalitet Vrelo s kraja 3. i početka 4. veka. Arheolog Gordan Janjić je svoj život posvetio Carskoj palati i dešifrovanju šarkamenske misterije.

On za Euronews Srbija objašnjava da su iskopavanja na ovom lokalitetu počela u julu 1994. godine, a dve godine kasnije, počelo je i istraživanje objekta Mauzoleja.

Euronews Srbija

 

"Pretpostavili smo da to može biti pandan mauzolejima na Romulijani, a 2. oktobra 1996. godine našli smo nešto čemu se danas čitav svet divi. Našli smo set zlatnog carskog nakita koji je pripadao Carici Majci i koji je zajedno sa njenim spaljenim posmrtim ostacima bio pohranjen u jednoj niši na živoj steni na 4,5 metra relativne dubine", kaže Janjić, koji je koordinator projekta "Vrelo Šarkamen". 

"Kao Tutankamonova grobnica"

Prema njegovom mišljenju, lokalitet "Vrelo" je najposebniji i najznačajniji lokalitet antike iz perioda rimske dominacije na ovim prostorima. 

"Ovo je jedna jedina carska grobnica rimskog cara sa zlatnim nalazom. Svrstao bih je u red Tutankamonove grobnice, jer ne postoji nijedan rimski carski grob sa zlatnim nalazom. To se desilo samo na Šarkamenu", kaže naš sagovornik.

Jedan set zlatnog carskog nakita otkriven u zarasloj i nepristupačnoj ruševini, razrešio je čitavu priču oko objekta i vremena rimske imperije u kojem je sagrađen, otkrivajući i ime cara koji ga je gradio.

"Mi ne znamo uopšte kako je izgledao jedan carski grob. Jedina tri poznata mauzoleja van Rima su dva na Romulijani, ali potpuno opljačkani i potpuno prazni. Ovo je jedini carski rimski grob koji je imao nekakve nalaze u sebi", objašnjava Janjić značaj ovog lokaliteta. 

Euronews Srbija

 

Pronađeni set carskog nakita činile su tri ogrlice, jedna dijadema, dve vitičarke, tri prstena i dve naušnice od nakita i devet zlatnih limova ili devet zlatnih pločica na kojima od tri od njih su se nalazili otisci rimskih solida, rimskog novca.

"To je najznačajniji antički nalaz kod nas, a verujem i u Evropi i potiče iz perioda Tetrarhije. Na jednom otisku je prikazan car Dioklecijan, na drugom njegov naslednik car Galerije, treći u nizu jeste Maksimin Daja, sestrić cara Galerija koji je rođen na ovom prostoru. Ovde, baš na ovom mestu, on je podigao ovaj mauzolej koji je trebalo da objasni zašto je on Bogom dan da vlada Rimskim carstvom", kaže arheolog.

Budući da Maksimin Daja nije bio sahranjen u Šarkamenu, koje je počivao u mauzoleju? 

Spaljeni ostaci carske dame

Sofija Petković, rukovodilac projekta "Vrelo Šarkamen" objašnjava da je dalje iskopavanje kripte mauzoleja dalo deo odgovora.

"Iskopavanjem kripte mauzoleja koji je bio zasvođen, otkriveno je zidano mesto za sarkofag. Takva mesta su otkrivena i u mauzolejima na Gamzegradu, ali sarkofazi nisu pronađeni. Međutim, u centralnom delu kripte je pronađena grobna jama, koja bila ispunjena ostacima spaljene, kremirane osobe, što znači da je lokalna, autohtona tradicija spaljivanja mrtvih, ponovo kod elite ušla u modu. Onda, daljim iskopavanjem, u blizini baš tog ozidanog dela u kripti, u živoj steni, koja je mekana laporasta stena, otkrivena je skrivnica, u koji je bio kompletan set ženskog zlatnog nakita", objašnjava Petković.

Euronews Srbija

 

Tu je pronađen i par salteleona, spiralnih ukrasa za kosu, koji su žene u stara vremena nosile na krajevima pletenica. 

"To je samo moglo da ukazuje da je žena bila autohtonog porekla i da je nosila te dve pletenice koje su potpuno atipične za rimske frizure. Analogijom sa mauzolejima na Gamzigradu, može se pretpostaviti da je to bila Galerijeva sestra, čije ime ne znamo, a Romulina ćerka. Iz izvora ne znamo njeno ime, ali bila je majka tetrarha druge tetrarhije, Maksimina Daje", objašnjava arheološkinja. 

Od svih pronađenih grobnica rimskih careva, samo ona na lokalitetu "Vrelo" nije u potpunosti opljačkana. 

"I on je pljačkan, jer se to vidi i po slojevima. Međutim, pljačkaši nisu išli do kraja. Mi smo zaista bili uporni, išli smo do kraja da bismo doživeli tu nagradu", kaže Janjić.

"Feliks Romulijana istraživaće se narednih 200 godina"

Arheologija nas je naučila da je važno gde je neko rođen, a na teritoriji Srbije je rođeno čak sedamnaest rimskih careva. Jedan od njih je i Galerije koji je sagradio Feliks Romulijanu, jedino arheološko nalazište u Srbiji pod zaštitom Uneska. 

Vujadin Milošvić, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru za Euronews Srbija objašnjava da je to jedinstven primer carske palate, koji je očuvan sa bedemom visokim preko 11 metara.

"Pored sebe ima još jedan jako značajan sakralni lokalitet, Magura, gde su sahranjeni Gaj Galerije i njegova majka Romula. Sam Gaj Galerije, s obzirom da je bio u tetrarhiji, znao je da će ići u penziju i napravio je sebi i svojoj majci u čast ovu Carsku palatu gde je planirao da dođe kad se penzioniše. Nažalost, on je umro u turskom Izmitu", objašnjava Milošević, dodajući da uprkos tome Feliks Romulijana ostaje jedan od najlepših primera gradnje u čast majici.

On najavljuje da će se sistematska istraživanja na ovom lokalitetu verovatno odvijati u narednih 150-200 godina jer sam kompleks ima oko 70 hektara. 

"Ono što je nama do sada poznato na osnovu geofizike, a ono što je do sada istraženo je nekih šest hektara unutar zidina same palate i s obzirom na to da je istraživano unazad više decenija, siguran sam da će se istraživati još mnogo, mnogo godina. Mi nastojimo da to bude sve češće u što većem obimu i nadamo se i podršci samog Ueska jer su oni nadležni upravo za sve ono što mi ovde radimo", kaže Milošević.

Komentari (0)

Magazin