Društvo

Prompt nedelje: Da li se naš obrazovni sistem prilagođava razvoju veštačke inteligencije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

21:18

Prompt nedelje: Da li se naš obrazovni sistem prilagođava razvoju veštačke inteligencije?
Prompt nedelje: Da li se naš obrazovni sistem prilagođava razvoju veštačke inteligencije? - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Da li se srpski obrazovni sistem prilagođava razvoju veštačke inteligencije, i na koji način nam ova savremena tehnologija može pomoći u obrazovanju, i ove nedelje u emisiji "Prompt nedelje" otkriva nam naš stalni gost Siniša Arsić iz Direkcije za strategiju i digital Telekoma Srbija. 

Govoreći o tome da li je srpski obrazovni sistem usklađen sa razvojom AI, Arsić ukazuje da je to slučaj u određenoj meri, navodeći da postoje kontinuirani napori države da se unapredi rad na Univerzitetu u Beogradu.

"Konkretno na nizu fakulteta, Fakultetu organizacionih nauka, Elektrotehničkom fakultetu, Matematičkom fakultetu, postoje programi gde se u sve većoj meri i sve veći broj studenata uključuje u programe kako na osnovnim, tako i na master i doktorskim studijama gde se bave računarskim naukama. To su najviše metode i tehnike za podršku odlučivanju, razvoj algoritama za primenu mašinskog učenja u nekom korporativnom svetu", nabraja naš sagovornik.

Euronews Srbija

 

"U poslednjih nekoliko godina se sve više napora ulaže, tako da i kroz osnovno školstvo imamo decu koja prolaze kurseve informatike, tako i kroz srednju školu, a evo i kroz fakultete kao što sam rekao, tako da studenti koji završavaju doktorske studije su u stanju da posle toga obrazuju neke nove naraštaje potpuno pandan nekim zapadnoevropskim ili američkim univerzitetima. To je ono formalno obrazovanje koje prolazi kroz srpski obrazovni sistem, ali postoje i alternativni izvori znanja", objašnjava Arsić.

Alati koji nam mogu pomoći u obrazovanju

Dodaje i da postoje dostupne aplikacije i web portali koji mogu biti korisni u obrazovanju nakon formalnog dela.

"Neke od najpoznatijih su Coursera, Udemy i Khan Academy, tako da oni omogućavaju personalizovani pristup učenju tako što učenik kada uplati neki osnovni paket dobije jedan set kurseva koje kada uspešno položi on zapravo dalje nastavlja svoj tok učenja i onda sam sistem prepoznaje koje su njegove potrebe, odnosno gde je on slabiji i gde je jači i na kraju on dobije jedan sertifikat", navodi Arsić.

Upitan koliki je raspon cena takvih kurseva, on kaže da postoje različite varijante.

"Kada neko kao fizičko lice, individualni korisnik pristupa, odnosno kada je nešto deo neke enterprise pretplate, cena tu varira recimo od 20 evra do 150", ističe naš sagovornik.

Šta je generativna AI?

Arsić je govorio i o tome šta predstavlja generativna veštačka inteligencija, navodeći da se radi o podoblasti ovog sistema. 

"Za razliku od mašinskog učenja, gde pokušavamo da napravimo neki algoritam koji će da predvidi događaj, sa određenom verovatnoćom, recimo iz nekog našeg sveta telekomunikacija, to bi bilo da predviđamo da li će neki korisnik da napusti mobilnu mrežu, da raskine ugovor. Znači, za razliku od toga gde jurimo konkretan događaj uz pomoć algoritma, generativna veštačka inteligencija stvara novi sadržaj na osnovu već dostupnog teksta koji postoji s jedne strane na internetu, javnom internetu, a s druge strane i u bazama znanja koje poseduju neke organizacije", objašnjava on.

Kompletno gostovanje Siniše Arsića u kom je pokazao na koje načine možemo da koristimo različite alate generativne veštačke inteligencije, možete pogledati ispod. 

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija