Reflektor

Izložba "Fuzija" Hajdane Kostić Hajdi: Radove crnogorske umetnice imaju i holivudske zvezde Kijanu Rivs i Džon Malkovč

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2024

-

17:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Samostalna izložba umetnice Hajdane Kostić Hajdi pod nazivom "Fuzija" otvorena je juče, 17. oktobra u galeriji "Transformart" u Beogradu.

Umetnica, čije slike poseduju brojni kolekcionari i ljubitelji umetnosti širom sveta, od Njujorka do Tokija, ali i holivudske zvezde poput Kijanua Rivsa i Džona Malkoviča, kao i muzičari William iz Black Eyed Peas-a, Skaj Edvards iz benda Morcheeba, te Sandra Nasić iz grupe "Guano Apes", predstavila je novu kolekciju radova inspirisanu veštačkom inteligencijom.

"Izložba prikazuje moj optimističan pristup saradnji čoveka i tehnologije, uz neka promišljanja da li to može da ode u nekom lošem smeru. Opet na kraju sve zavisi od nas", kaže slikarka za Euronews Srbija.

Njene slike su prepune boja, a iako se bave temom visoke tehnologije, reč je o likovnim radovima slikanim akrilnim bojama.

Euronews

 

"Ja volim i digitalne tehnologije, završila sam i studije grafičkog dizajna, ali ipak najviše od volim da se 'prljam' i da radim stvari rukama", kaže Hajdi. 

Izložba je dobrim delom rezultat jednog izazova koji je sebi postavila pre nekoliko godina. Umetnica je, naime, postavila sebi izazov "365", koji je podrazumevao crtanje i objavljivanje jednog rada dnevno na društvenim mrežama tokom godinu dana, a ona je to činila čak 800 dana zaredom. 

"Počela sam da objavljujem na mrežama bez ikakvog plana i programa - samo krenula. I taj izazov je trajao 800 dana zaredom. Tu su počele da mi se otvaraju stvari. Ljudi su počeli da me traže, da mi se otvaraju nove saradnje i u stvari sam taj izazov iskoristila da napredujem", ispričala je slikarka.

Hajdana Kostić Hajdi takođe je i pobednica na crnogorskom takmičenju Red Bull Doodle Art 2023. godine i govornica na TEDx Podgorica iste godine. Univerzitet Oksford objavio je njen rad na svojim društvenim mrežama.

Organizovala je više humanitarnih izložbi i prikupila više od 30 hiljada evra za različite svrhe: pomoć pojedincima, ratom ugroženim ljudima i Psihijatrijskoj klinici u glavnom gradu Crne Gore. Trenutno sarađuje sa hotelom "The Megaro" na dekoraciji njihovih prostora svojim ilustracijama.

"Društvene mreže su mi mnogo pomogle. Uspela sam da se povežem sa raznim ljudima i da stvorim neke dobre konekcije. Mislim da svako ko želi da napravi neki uspeh treba da se stvarno posveti nekoj stvari i da pokuša da bude sjajan u tome a onda da deli s ljudima svoj talenat. Onda se stvarno nekako čudo dešavaju", zaključuje naša sagovornica.

Njena izložba u "Transformartu" otvorena je do 5. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura