Društvo

Istoričar Milošević za Euronews Srbija: Bledi sećanje na antifašističku borbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2024

-

22:25

Istoričar Milošević za Euronews Srbija: Bledi sećanje na antifašističku borbu
Istoričar Milošević za Euronews Srbija: Bledi sećanje na antifašističku borbu - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Sećanje na antifašističku borbu, na oslobođenje Beograda i čitave Jugoslavije je vrlo bledo i prigodno u Srbiji. Ono se obeležava u Beogradu, ponekad u Novom Sadu, ali kako idite ka unutrašnjosti Srbije, te svečanosti povodom obeležavanja oslobođenja gradova su sve manje i manje prigodne, ocenio je za Euronews Srbija istoričar Srđan Milošević. 

Milošević je rekao da je 20. oktobar veoma važan datum koji je simbolički označio pad fašizma i ne samo fašizma, već i svih onih kvislinških formacija i saradnika okupatora koji su, četiri duge godine uništavali Srbiju.

"Okupatori, naravno, i njihovim pomagači, nosili su veliku sramotu ugledu Srbije i svih onih naroda u Jugoslaviji koji su takve, pa i neke ekstremnije kvislinške formacije imali. 20. oktobar je dan oslobođenja, to nikada ne treba zaboraviti, tada je Jugoslovenskoj prestonici, uz učešće vojnika, boraca sa čitavog jugoslovenskog prostora i naravno važno učešće snaga Sovjetskog saveza, ali treba imati na umu da je to oružje kojim su se u Srbiji, pre svega na prostoru Jugoslavije i tadašnje nezavisne države Hrvatski partizani borili, u najvećoj meri dolazilo od saveznika, sa zapada, a takođe i naravno zarobljavanjem oružja, naročito prilikom pada i sloma fašističke Italije", rekao je Milošević i dodao: 

"Godine 1945. na ulicama Beograda vijorile su se zastave Jugoslavije, Jugoslovenske pobedničke partizanske vojske, Sovjetskog saveza, ali i Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije. Kasnije su, naravno, političke okolnosti krenule u nekom drugom pravcu, ali ponekad zvuči malo i čudno da se ovaj zapadni deo saveznika, ja bih rekao tendenciozno zaboravlja". 

Na pitanje da li naši đaci danas uče podatke zasnovane na istorijskim činjenicama, Milošević odgovara da sve zavisi od udžbenika do udžbenika.
 
"Previše se važnosti daje udžbeničkoj istoriji. To je nešto što je najopipljivije i najviše možemo da analiziramo, ali udžbenik više nije ni primarno, ni najvažnije susretanje đaka sa istorijom. Ono što dobiju kroz medije, kroz društvene mreže, kroz neku uopšte objašnjenu i političku atmosferu, nekada je mnogo važnije. U stvarnosti je uravnotežena često slika u većini naših udžbenika. Bilo je tu ranije i nekih većih odstupanja, ali, kažem, danas to nema neki veliki značaj. To što učenici ponesu iz škole, ponavljam, ima najmanju ulogu u onome što oni zapravo misle i znaju", rekao je Milošević.

Kompletno uključenje istoričara Srđana Miloševića u Euronews Veče pogledajte u videu ispod. 

Euronews Srbija
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija