Politika

Bajatović: Opozicija nema podršku građana za zabranu iskopavanja litijuma

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2024

-

23:16

Bajatović: Opozicija nema podršku građana za zabranu iskopavanja litijuma
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je večeras da opozicija nema podršku građana u borbi za zabranu eksploatacije litijuma, kao i da opozicija nije želela da da šansu pravoj raspravi o toj temi.

Gostujući na TV Pink, Bajatović je rekao da smatra da su izbori stvarni zahtev opozicije i da opozicija protestima pokušava da stvori nestabilnost u zemlji.

"To je suština protesta, žele da dođu do izbora agresijom i anarhijom", poručio je Bajatović.

On je rekao da zamera vlastima na, kako je rekao, velikoj stopi demokratičnosti, jer dozvoljava da budu blokirani putevi i pruge, a da pri tome ne reaguje policija.

"Ako možete da blokirate svaki ćošak, ulicu i prugu onda imamo anarhiju. Oni hoće da nametnu izbore da budu oktroisani, da budu postavljeni na vlast bez izbora. Zato je to agresija, agresija je bila i oko događaja u Ribnikaru, i oko korone, agresija je i sada oko litijuma", rekao je Bajatović.

"Opozicija nema podršku u narodu"

Dodao je da poslednje ankete agencija pokazuju da opozicija nema podršku u narodu, a da s druge strane, kako je rekao, ova vlast ima politiku.

Naveo je da proteste finansira neko sa strane "jer opozicija te pare nema".

"Ja znam desetine tih profesionalnih demonstranata koji su bili na Šodrošu i na Rektoratu i na Filozofskom fakultetu, pa sada ti isti dolaze i u Loznicu, Čačak, Šabac. Oni su profesionalni aktivisti", konstatovao je Bajatović.

Na primedbu da opozicija želi da internacionalizuje problem litijuma u Srbiji, Bajatović je rekao da su, kada god smo se bavili internacionalizacijom, srpski nacionalni interesi trpeli.

"Ja ne kažem da ćemo mi baš ovde i kopati i baš taj litijum i baš po toj tehnologiji, jer sam shvatio da to nije odlučeno", rekao je direktor "Srbijagasa". 

On je naveo primer da je, kada se gradio Đerdap, na toj lokaciji bila najbolja vrsta ribe.

"Pa šta hoćete? Da budemo proizvođači ikre i siromašni ribari, ili hoćete da imamo električnu energiju na obe centrale na Đerdapu?  Mislim, nešto mora da se desi. Pa evo, da biramo šta hoćemo, da imamo dovoljno struje. Italijanski ministar odbrane rekao je da će se ratovi voditi za energiju, delom za hranu i za litijum, odnosno za retke sirovine, pre svega u Evropi", rekao je Bajatović.

Kako smatra, Evropa više ni na koji način ne može da konkuriše ni Americi, ni Aziji.  

"Nije to samo Kina, nego uopšte 66 odsto ljudi na svetu živi u Aziji. Tamo se rađaju nove tehnologije, tamo se premešta centar sveta. Nije to više Evropa. Ako će cela Evropa da se bori za taj litijum ili druge retke sirovine koje trebaju,  pa pravi čitave strategije, da bi na taj način probala da se suprotstavi Kini, šta nije u redu sa tom strategiju? A mi hoćemo Evropu", poručio je Bajatović.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija