Politika

Šta za Srbiju znači priključenje Globalnoj alijansi za baterije? "Cilj zelena tranzicija, litijum jako važna materija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2024

-

19:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je nedavno postala deo Globalne alijanse za baterije, organizacije koje okuplja više od 170 međunarodnih aktera, s ciljem da se do 2030. godine postigne održiva i odgovorna proizvodnja baterija. 

Dok se u Skupštini Srbije raspravljalo o predlogu da se zabrani iskopavanje litijuma, vlast je prošle nedelje zemlju uvela u alijansu, koja za svoje ciljeve navodi smanjenje zagađenja, promociju odgovornih trgovinskih praksi i zaštitu ljudskih prava. 

"Organizacija broji 170 članova, tačno onakvog sastava potrebnog za sistemsku promenu kroz ceo vrednosni lanac. Mnoge kompanije, predstavnici civilnog društva, istraživači, sindikati, organizacije su deo ovog progresivnog saveza i zajedno su posvećene proizvodnji baterija, koje nije samo deo obnovljive energije, ali poštuju ljudska prava i ekološku održivost", naglasila je nemačka ministarka za privrednu saradnju i razvoj Svenja Šulce.

Osim Srbije, deo inicijative postale su i Zambija i Nemačka.

Gostujući u emisiji "Direkto sa Minjom Miletić", ministarka rudarstva Dubravka Đedović Handanović objasnila je da je cilj ovog sporazuma da se podigne industrija u Evropi,  ali i da se uvežu razne zemlje sveta i razne kompanije.

"Tako mogu na jednom mestu da pričaju i o kritičnim sirovinama i baterijama, kao i svim novim tehnologijama koje nas čekaju u budućnosti", kazala je Đedović Handanović.

A činjenica da se bavi kritičnim sirovinama jeste nešto što izdvaja ovaj sporazum, rekao je za Euronews Srbija Miodrag Kapor stručnjak za energetiku.

"Među sirovinama je i uključenje litijuma kao značajnog elementa za baterije i za zelenu tranziciju. To Nemačka podržava, a Srbija je naizgled na tom putu", ističe Kapor.

Mnogi stručnjaci smatraju da je "priča o baterijama, zapravo priča o litijumu". Kapor naglašava da je litijum "neophodna materija" u proizvodnji baterija.

"Priče o tome da postoje natrium-oksidne baterije služe u propagandne svrhe. Litijum je i u budućnosti neophodan element za zelenu tranziciju. Sada je pitanje da li se to može bezbedno, i u skladu sa zakonima eksploatisati", podvlači stručnjak za energetiku.

Sporazum o ulasku u Globalnu alijansu za baterije predsednik Aleksandar Vučić potpisao je u okviru Hamburške konferencije o održivosti.

Kompletnu izjavu Miodraga Kapora možete pogledati u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija