Društvo

Sedmaci OŠ "Ljuba Nenadović" krenuli u školu: Roditelji kažu da ne odustaju od borbe da se vrate stara odeljenja

Komentari

Autor: S. Tuvić

25/09/2024

-

15:11

Sedmaci OŠ "Ljuba Nenadović" krenuli u školu: Roditelji kažu da ne odustaju od borbe da se vrate stara odeljenja
Sedmaci OŠ "Ljuba Nenadović" krenuli u školu: Roditelji kažu da ne odustaju od borbe da se vrate stara odeljenja - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Sedmaci OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici, koji su tri nedelje bojkotovali nastavu jer je rasformirano svih pet odeljenja i formirano šest novih, krenuli su u školu. Roditelji kažu da su se na taj korak odlučili da deca više ne bi izostajali sa nastave, a ne zbog toga što je odluka prihvaćena i "sve se sleglo". U školi tvrde da je sve urađeno po zakonu, da šest odeljenja ostaje i da će se pratiti adaptacija učenika.

U međuvremenu neki učenici sedmog razreda su se ispisali iz škole i prešli u drugu. Ni oko tog broja ne postoji slaganje roditelja i škole. Roditelji tvrde da se iz škole ispisalo sedam učenika, dok iz škole navode da se ispisalo četvoro učenika. 

Iz uprava OŠ "Ljuba Nenadović" navode da je tokom jučerašnjeg dana sa nastave izostalo 17 učenika sedmog razreda, da je 12 opravdano odsutno, a da za petoro nemaju zvaničnu informaciju o razlogu odsustvovanja.

Sedmaci su od ponedeljka krenuli na nastavu i tada je direktor škole Đuro Kosić održao još jedan sastanak sa roditeljima. Roditelji kažu da je bilo "burno" i da su imala mnoga pitanja na koje i dalje ne dobijaju konkretne odgovore.

"Uprava škole ponavlja da je sve urađeno po zakonu, a mi tvrdimo da nije sporan zakon već način na koje je ovo sprovedeno, nestručno, neadekvatno i za samo pet dana, bez znanja roditelja i učenika. Na sastanku su roditelji bili izričiti i rekli da su deca krenula u školu isključivo da više ne bi izostajali sa nastave, a ne zbog toga što je odluka prihvaćena i sve se sleglo", kaže za Euronews Srbija Tanja Mišić, majka jednog sedmaka.

Ona je dodala da i dalje problem postoji i da pozivaju institucije da se oglase. Argumenti škole za rasformiranje odeljenja bili su - prenatrpana odeljenja i mnogo dece sa problemima u ponašanju u jednom odeljenju (čak sedmoro). 

"Problemi sa nasiljem ne da nisu rasformiranjem rešeni, već se nastavljaju a naziru se i novi. Škola je preplavljena individualnim molbama za premeštanje dece u druga odeljenja, ozbiljan haos je zavladao. Deca su nesnađena, plaču, PP služba ne zna kako da im pomogne, a mi roditelji, smo nemoćni. Sve je to rezultat "dobro urađenog posla" kako tvrdi uprava škole", kaže Mišić.

Škola: Pratićemo adaptaciju

U školi navode da šest novoformiranih odeljenja ostaju, da će adaptacija učenika biti kontinuirano praćena i preduzimaće se mere da se ona pospeši i olakša. Navode i da će eventualne promene biti moguće tek nakon evaluacije efekata primenjenih mera, posle 1. tromesečja.

Navode i da se moraju pravdati časovi učenika koji od početka školske godine nisu dolazili na nastavu

"Roditelji su u obavezi da pravdaju časove svojoj deci. Po Članu 6 Pravilnika o vaspitno-disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika OŠ "Ljuba Nenadović", izostanke od tri do 10 dana može opravdati direktor, a više 10 dana Nastavničko veće, na osnovu zahteva roditelja. Na opštem roditeljskom sastanku roditelja učenika 7. razreda, koji je održan u ponedeljak 23. septembra, direktor je rekao okupljenim roditeljima da mogu uložiti zahtev u pisanoj formi radi pravdanja dečjih izostanaka", navedeno je u pisanom odgovoru za Euronews Srbija koji je potpisala PP služba OŠ "Ljuba Nenadović".

Google Earth

 

Na pitanje da li se prilikom formiranja novih odeljenja vodilo računa o deci sa smetnjama u razvoju koja rade po IOP-u, odgovaraju potvrdno kao i da su ta deca ostala sa svojim "starim" odeljenjskim starešinama koje već dobro poznaju. Preciziraju da u sedmom razredu imaju dva takva učenika.

"Prilikom formiranja odeljenja, psiholosko-pedagoska služba škole konsultovala je odeljenske starešine i pojedine predmetne nastavnike u pogledu toga ko čini socijalnu podršku ovih učenika, tj. ko su drugari te dece. Po tri-četiri takva učenika zadržana su u odeljenjima koje pohađaju deca što se obrazuju po IOP-u. U ova dva odeljenja broj učenika je smanjen na 25, dok u ostalim novoformiranim odeljenjima ima 26 do 27 učenika. Roditelji jednog učenika koji se obrazuje po IOP-u zadovoljni su ovim promenama i redovno dovode svoje dete u skolu, dok su roditelji druge učenice nezadovoljni i njihovo dete ne dolazi u školu od početka školske godine", dodaju.

Reagovala prosvetna inspekcija, Zaštitnik građana

U školi je bila i prosvetna inspekcija kako bi se utvrdilo da li su ispoštovane sve procedure. Izveštaj je dostavljen upravi škole. Direktor škole Đuro Kosić nedavno je za Euronews Srbija rekao da se u izveštaju navodi da je škola postupila u skladu sa Zakonom i Stručnim uputstvom Ministarstva prosvete kada su rasformirali pet i formirali novih šest odeljenja sedmaka.

"U Zapisniku se takođe navodi da je škola dobila saglasnost Ministarstva prosvete za formiranje šest odeljenja sedmog razreda, u skladu sa Stručnim uputstvom", rekao je Kosić.

U priču se uključio i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete. 

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika, Zaštitnik građana je 11. septembra zatražio od resornog ministarstva da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja, između ostalog o tome da li je škola na odgovarajući način pružila roditeljima informacije o kriterijumima za formiranje novih odeljenja sedmog razreda, kao i na koji način je prilikom njihovog formiranja obezbeđena zaštita prava učenika sa smetnjama u razvoju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija