Društvo

Burno u OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici: Stigao izveštaj prosvetne inspekcije

Komentari

Autor: S. T.

20/09/2024

-

11:42

Burno u OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici: Stigao izveštaj prosvetne inspekcije
Burno u OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici: Stigao izveštaj prosvetne inspekcije - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Direktor OŠ Ljuba Nenadović na Čukarici Đuro Kosić kaže da je školi stigao zapisnik vanrednog inspekcijskog nadzora i da se u njemu navodi da je škola postupila u skladu sa Zakonom i Stručnim uputstvom Ministarstva prosvete kada su rasformirali pet i formirali novih šest odeljenja sedmaka.

"U Zapisniku se takođe navodi da je škola dobila saglasnost Ministarstva prosvete za formiranje šest odeljenja sedmog razreda, u skladu sa Stručnim uputstvom", rekao je Kosić za Euronews Srbija.

Dodaje da se iz škole do sada ispisalo četvoro učenika, dok roditelji tvrde da je to već uradilo šest đaka.

"Za učenike sedmog razreda normalno se odvija nastava od prvog dana, tj. od 2. septembra 2024. godine. Broj učenika 7. razreda koji dolazi na nastavu svakodnevno se povećava. Danas je na nastavi 116 učenika od ukupno 153, ili 75,82 odsto. Opravdano je odsutno 12 učenika, a za 25 učenika nemamo informaciju o razlogu odsustvovanja sa nastave", rekao je Kosić.

Dodaje da to što je škola slala obaveštenja roditeljima učenika sedmog razreda koji ne idu u školu, nije pretnja već podsetnik na zakonske obaveze.

"Škola, naravno, nikome nije pretila niti je to moguće zamisliti u odnosu na naš mandat i društvenu ulogu. Škola je dužna da podseti roditelje na zakonske odredbe koje se tiču izostajanja učenika i to je učinila u vidu vrlo odmerenog dopisa, što je bio i zahtev prosvetne inspektorke i preporuka Školske uprave Beograd Ministarstva prosvete", naveo je on.

Inače, deo učenika sedmog razreda bojkotuje nastavu od početka školske godine jer su sva odeljenja sedmog razreda rasformirana i od postojećih pet napravljeno je šest novih.

Tanja Mišić majka jednog od učenika, nedavno je rekla za Euronews Srbija da roditelji učenika trpe nesnosne pritiske uprave škole koja im, kako kaže, preti krivičnim prijavama i socijalnom službom.

"Naša borba traje već četiri nedelje, a ušli smo u treću nedelju kako deca ne idu na nastavu. Manje nas je nego na početku, ali razumljivo pošto je direktor zbog izostanaka dece roditeljima pretio krivičnim prijavama i socijalnom službom. Ljudi su u strahu. Deca koja su krenula u školu su bila ispitivana od strane direktora", priča ova majka.

Kako kaže, deca su pod velikim stresom, jer se na taj način direktno upire prstom u njih i stvara još veći razdor među decom.

"Neki od njih ne žele više da se vraćaju, a neki su izjavili da žele da prate nastavu od kuće. Deca zbog koje je navodno moralo da se uradi rasformiranje odeljenja i dalje ometaju nastavu, a već su se pojavili sukobi između pojedinih učenika", priča ona.

Uprava škole rasformiranje odeljenja sedmaka pravda prevelikim brojem učenika u odeljenjima i to što je u jednom odeljenju bilo sedam učenika sa problemima u ponašanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija