Društvo

I dalje traje bojkot dela sedmaka u OŠ Ljuba Nenadović": Roditelji počeli da ispisuju decu i prebacuju u druge škole

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/09/2024

-

16:16

I dalje traje bojkot dela sedmaka u OŠ Ljuba Nenadović": Roditelji počeli da ispisuju decu i prebacuju u druge škole
I dalje traje bojkot dela sedmaka u OŠ Ljuba Nenadović": Roditelji počeli da ispisuju decu i prebacuju u druge škole - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji učenika sedmog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici, koji već treću nedelju bojkotuju nastavu, počeli su decu da ispisuju iz škole i prebacuju u drugu. Za sada je ispisano šest učenika, a roditelji kažu da to nije konačan broj i da će ih biti više.

Prve nedelje u novoj školskoj godini oko 100 sedmaka bojkotovalo je nastavu jer je uprava škole odlučila da rasformira pet odeljenja i napravi novih šest. Kao razlog uprava je navela preveliki broj učenika u odeljenjima i što u jednom odeljenju imaju sedam učenika sa problemima u ponašanju.

Tanja Mišić majka jednog od učenika, kaže da juče u školu nije došlo 50 učenika sedmog razreda, ali da su nesnosni pritisci uprave koja prete krivičnim prijavama i socijalnom službom.

"Naša borba traje već četiri nedelje, a ušli smo u treću nedelju kako deca ne idu na nastavu. Manje nas je nego na početku, ali razumljivo pošto je direktor zbog izostanaka dece roditeljima pretio krivičnim prijavama i socijalnom službom. Ljudi su u strahu. Deca koja su krenula u školu su bila ispitivana od strane direktora", priča ova majka.

Kako kaže deca su pod velikim stresom, jer se na taj način direktno upire prstom u njih i stvara još veći razdor među decom.

"Neki od njih ne žele više da se vraćaju, a neki su izjavili da žele da prate nastavu od kuće. Deca zbog koje je navodno moralo da se uradi rasformiranje odeljenja i dalje ometaju nastavu, a već su se pojavili sukobi između pojedinih učenika", priča ona.

"Potrebna je saradnja"

Dodaje i da niko ne osporava da je rasformiranje u određenim situacijama potrebno, ali da se mora znati da deca nisu klikeri pa da se rasporede za pet dana prema nekom pravilniku.

"Potrebna je saradnja sa više strana - roditelja, škole, PP službe i stručnih saradnika. Sve je to ovde izostalo. Iako je možda sve urađeno po zakonu, nije urađeno u interesu dece. A ako škola ne radi u interesu dece, ko će", pita ona.

Roditelji sada čekaju šta će reći Ministarstvo prosvete i Zaštitnik građana, a nadaju se da će njihovi odgovori stići do kraja nedelje, jer žele da se deca vrate na nastavu.

Google Earth

 

U školi je bila prosvetna inspekcija i čeka se njen izveštaj. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa upravom škole, ali direktor Đuro Kosić nije odgovarao na naše telefonske pozive i mejlove.

Inače iz Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija je ranije rečeno da je Školska uprava Beograd dala saglasnost i odobrila formiranje šest odeljenja sedmog razreda u OŠ "Ljuba Nenadović", uz napomenu da je potrebno ispoštovati sve pedagoško-psihološke zahteve, ali i  blagovremeno obavestiti roditelje o formiranju novih odeljenja.

"Neujednačenost odeljenja"

"Škola je još u petom razredu, zbog neujednačenosti odeljenja, predložila da se formiraju nova odeljenja poštujući sve pedagoške principe. Uzimajući u obzir brojnost učenika u odeljenjima, kao i raspodelu učenika koji rade po IOP-u, ŠU Beograd je dala saglasnost za formiranje šest odeljenja sedmog razreda. Prema stručnom uputstvu i zakonu dozvoljeno je formiranje većeg broja odeljenja kada u razredu ima više od 30 učenika", naveli su u Ministarstvu.

U priču se uključio i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete. 

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika, Zaštitnik građana zatražio je od resornog ministarstva da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja, između ostalog o tome da li je škola na odgovarajući način pružila roditeljima informacije o kriterijumima za formiranje novih odeljenja sedmog razreda, kao i na koji način je prilikom njihovog formiranja obezbeđena zaštita prava učenika sa smetnjama u razvoju. Izjašnjenje je zatraženo 11. septembra.

 

Komentari (0)

Srbija