Društvo

Sedmaci u Osnovnoj školi Ljuba Nenadović na Čukarici već treći dan bojkotuju nastavu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/09/2024

-

12:20

Sedmaci u Osnovnoj školi Ljuba Nenadović na Čukarici već treći dan bojkotuju nastavu
Sedmaci u Osnovnoj školi Ljuba Nenadović na Čukarici već treći dan bojkotuju nastavu - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Već tri dana učenici sedmog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici bojkotuju nastavu nezadovoljnio što je uprava škole rasformirala postojećih pet odeljenja sedmaka i formirala novih šest odeljenja.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je Školska uprava Beograd dala saglasnost i odobrila formiranje šest odeljenja sedmog razreda u toj školi, ali da se ispoštuju svi pedagoško-psihološki zahtevi i blagovremeno obavestiti roditelje o formiranju novih odeljenja. Dodaju i da će biti uključena Gradska prosvetna inspekcija, koja će utvrditi da li je sve urađeno po procedurama.

Učenici sedmog razreda za bojkot imaju i podršku roditelja koji kažu o svemu obavešteni samo nekoliko dana pred početak nove školske godine. Pisali su Ministarstvu prosvete i traže da se ceo postupak revidira i sve vrati na staro. 

Jelena Maletić, koja je predstavnik roditelja u školskom odboru kaže da je prvog dana škole nastavu bojkotovalo 110 učenika od upisanih 156 đaka, a da na nastavi drugog dana nije došlo 102 učenika. I danas ali i narednih dana, navodi ona, deca neće ići u školu, sve dok se problem ne reši.

Da će biti rasformirana odeljenja sedmog razreda roditelji kažu da su obavešteni preko roditeljske viber grupe 26. avgusta. Rečeno im je da je to urađeno iz dva razloga - jedan je preveliki broj učenika u odeljenjima, a drugi je što u jednom odeljenju imaju sedam učenika sa problemima u ponašanju i da hoće da ih razmeste po drugim odeljenjima.

"To da imaju preveliki broj dece u odeljenjima ne odgovara istini. Mislim da samo u jednom odeljenju imaju 32 učenika, a u ostalim po 30. Po starom zakonu, po kome su naše dece upisane, u odeljenju može da bude 30 učenika, a sa odobrenjem Ministarstva prosvete 33. Moje dete kada je krenulo u školu bilo je 33 učenika u odeljenju i tada je bilo sve u redu. Novi zakon kaže da u novoformiranim odeljenjima prvog razreda osnovne i srednje škole treba da bude 28 učenika, izuzetno do 31 sa odobrenjem Ministarstva. To se ne odnosi na starije razrede i našu decu", kaže Maletić za Euronews Srbija.

Učenici sa problemima u ponašanju

Što se tiče sedam učenika sa problemima u ponašanju koji su u jednom odeljenju, Maletić kaže da je još pre dve godine uprava škole od nadležnih dobila preporuku da tu decu razmeste u različita odeljenja.

"Međutim, nisu dobili preporuku da tumbaju celu generaciju, nego samo da tu decu razmeste u različite odeljenja i tako pokušaju da im pomognu, da nemaju celodnevni kontakt", rekla je ona.

Prema njenim rečima posebno veliki problem je razbijanje odeljenja u koji ide devojčica sa Daunovim sindromom, koja nema pratioca već su joj podrška drugari iz odeljenja.

Google Earth

 

"Kada je doživljavala ismevanje od deca, njeni drugovi iz odeljenja su je štitili. Sada su i to odeljenje 'razbucali', a devojčica sa Daunovim sindromom je u odeljenju gde je učenik koji je ismevao. Cela pretumbacija je urađena za pet radnih dana, roditelje niko nije konsultovao", priča Maletić.

Roditelji kažu da je održan roditeljski sastanak 28. avgusta, na kome su samo obavešteni o formiranju šest odeljenja. Odražana je i sednica Saveta roditelja, ali kažu da je direktor otišao kada je na dnevni red došla tačka o rasformiranju odeljenja sedmaka. Sednica Školskog odbora održana je onlajn, a direktor je saopštio da je primio brojne pretnje roditelja.

"Direktor se uključio na kratko i rekao je da je doživeo strašne pretnje od roditelja. Za te pretnje ne znam, prosto nemamo informaciju da je iko pretio direktoru. On je rekao da je strašno uznemiren i da ne može da prisustvuje sednici Školskog odbora i isključio se", navodi Maletić.

Reagovaće Gradska prosvetna inspekcija

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je Školska uprava Beograd dala saglasila i odobrila formiranje šest odeljenja sedmog razreda u OŠ "Ljuba Nenadović", uz napomenu da je potrebno ispoštovati sve pedagoško-psihološke zahteve, ali i  blagovremeno obavestiti roditelje o formiranju novih odeljenja.

"Škola je još u petom razredu, zbog neujednačenosti odeljenja, predložila da se formiraju nova odeljenja poštujući sve pedagoške principe. Uzimajući u obzir brojnost učenika u odeljenjima, kao i raspodelu učenika koji rade po IOP-u, ŠU Beograd je dala saglasnost za formiranje šest odeljenja sedmog razreda. Prema stručnom uputstvu i zakonu dozvoljeno je formiranje većeg broja odeljenja kada u razredu ima više od 30 učenika. Na zahtev roditelja učenika u ovom slučaju postupaće Gradska prosvetna inspekcija", kažu u Ministarstvu prosvete.

Komentari (0)

Srbija