Društvo

Ne nazire se kraj bojkota nastave u OŠ "Ljuba Nenadović", uključio se i Zaštitnik građana

Komentari

Autor: S. Tuvić

11/09/2024

-

15:31

Ne nazire se kraj bojkota nastave u OŠ "Ljuba Nenadović", uključio se i Zaštitnik građana
Ne nazire se kraj bojkota nastave u OŠ "Ljuba Nenadović", uključio se i Zaštitnik građana - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Već osam dana više od 100 učenika sedmog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici ne idu u školu, jer je rasformirano svih pet odeljenja sedmaka i formirano šest novih. Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete. 

Uprava škole kaže da za formiranje novih šest odeljenja imaju odobrenje Školske uprave Beograd i da su to uradili iz dva razloga- u odeljenjima je do sada bio preveliki broj učenika i u jednom odeljenju su imali sedam učenika sa problemima u ponašanju.

Roditelji i đaci su uporni, kažu da ne odustaju od bojkota nastave dok se sve ne vrati na staro. Poslali su dopis i Ministarstvu prosvete sa tim zahtevom. U četvrtak, prošle nedelje, roditelji sedmaka imali su sastanak sa direktorom škole Đurom Kosićem, ali nije bilo pomaka.

"Direktor nam je ponudio da deca krenu u školu, a da se kroz razne aktivnosti i radionice prati njihovo ponašanje i na tromesečju eventualno revidira odluka. Mi na to nismo pristali", kaže Jelena Maletić, koja je predstavnik roditelja u Školskom odboru.

Ona je za Euronews Srbija rekla da uprava škole uporno poziva da je odluka doneta zbog povećanog broja dece sa problemima u ponašanju, a postoje dokazi da PP služba sa tom decom nije uopšte pojačano radila. 

Google Earth

 

"I dalje čekamo rezultate inspekcijkog nadzora i reakciju viših instanci, niko od njih se nije oglasio a stotinu dece ne ide u školu. Ako to nije hitno stanje da se reaguje, ne znamo šta jeste", navela je Maletić.

"Preskočen Školski odbor"

Dodaje da je direktor prilikom sprovođenja ove odluke u potpunosti preskočio Školski odbor (koji nije bio obavešten ni o namerama, ni o sprovođenju rasformiranja) a po Zakonu Školski odbor je organ koji upravlja školom, a ne direktor. 

"Ono sa čim se trenutno borimo jeste odugovlačenje svih procedura od strane škole, pokušavamo da sazovemo hitnu sednicu Školskog odbora i iako je jasno ko je zakazuje i na koji način, u upravi škole nedvosmisleno odugovlače sa svim koracima, kako bi sve ovo duže trajalo a mi posustali u bojkotu", rekla je ona.

Napominje da se na roditelje dodatno vrši pritisak pozivanjem na individualne razgovore u vezi sa izostancima iz škole.

U priču se uključio i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete. 

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika, Zaštitnik građana zatražio je od resornog ministarstva da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja, između ostalog o tome da li je škola na odgovarajući način pružila roditeljima informacije o kriterijumima za formiranje novih odeljenja sedmog razreda, kao i na koji način je prilikom njihovog formiranja obezbeđena zaštita prava učenika sa smetnjama u razvoju.

Komentari (0)

Srbija