Aktuelno

Nastavak suđenja za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju: Uroš Blažić doveden u Specijalni sud

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

09:41

Nastavak suđenja za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju: Uroš Blažić doveden u Specijalni sud
Euronews/Teodora Vasiljević - Copyright Euronews/Teodora Vasiljević

veličina teksta

Aa Aa

Uroš Blažić doveden je u Specijalni sud u Beogradu, gde bi danas trebalo da se nastavi suđenje protiv njega za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona. Osim njega doveden je i njegov otac, Radiša Blažić, pod pratnjom marica.

Oni se nalaze u pritvoru od hapšenja, a Uroš Blažić od 5. maja prošle godine. Za današnje suđenje predviđeno je ispitivanje svedoka, oštećenih i veštaka.

U zgradu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, gde se ovo suđenje održava dok ovaj predmet sudi Viši sud u Smederevu, stigli su i članovi porodice ubijenih i ranjeni. Oštećeni mahom nose crne majice na kojima je ispisan datum 4.5.2023. sa porukom "Živite".

Uroš Blažić je priznao krivicu, dok je njegov otac negirao da je on nabavio oružje kojim je zločin počinjen i ostalo oružje koje je pronađeno u njihovoj kući nakon zločina. Uroš Blažić je optužen da je ubio devet i ranio 12 osoba.

Pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost

Podsetimo, na pripremnom ročištu, koje je tada bilo zatvoreno za javnost, prvooptuženi je delimično priznao da je počinio masovno ubistvo i rekao da ne zna šta ga obuzelo tog dana, dok je njegov otac i tada negirao krivicu za oružje koje je pronađeno u kući. Ročište je održano krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog veličine sudnice samo četvoro oštećenih je moglo da prisustvuje.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih. 

Zbog svega toga, predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu.

Inače, sudnica u kojoj se sada nastavlja suđenje podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom. U prvom delu sedi sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića. Treći deo sudnice je predviđen za publiku. U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz media centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija