Aktuelno

Završen treći dan suđenja Urošu Blažiću za zločin u Malom Orašju i Duboni: Danas govorili oštećeni, nastavak u septembru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

10:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Urošu Blažiću za masovna ubistva u Malom Orašju i Duboni 4. maja 2023. godine nastavilo se i danas u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem oštećenih. Suđenje je počelo u sredu, a prvog dana su Uroš Blažić i njegov otac Radiša Blažić izneli svoju odbranu. Drugog dana suđenja svedočili su roditelji žrtava koji su tada iznosili potresne detalje o večeri kada se desila tragedija. 

Današnje, treće u nizu, ročište trajalo je nešto kraće od prethodnih jer je manji broj oštećenih davao danas svoje iskaze. Oni su, kao i juče, govorili o tome šta se dešavalo te kobne večeri. 

U današnjem nastavku suđenja Urošu Blažiću punomoćnici oštećenih su predložili da ubuće svedoče i članovi porodice Blažić. Pored majke, dede, brata i snaje Uroša Blažića, predloženi su njegovi prijatelji i njegova bivša devojka. Tužilac je takođe predložio nekoliko svedoka na okolnosti odbrane Radiše Blažića o oružju. Punomoćnici su predložili i da se u potpunosti veštače telefoni i Radiše i Uroša Blažića.

Punomoćnik oštećenih Stefana Stefanovića nakon završenog današnjeg ročišta da se današnji dan ne razlikuje mnogo od jučerašnjeg jer, kako je objasnio, i danas nije dat odgovor na pitanje koji je tačan povod pucnjave.

"Porodice oštećenih su izrazile ponovo svoj bol, ali i ponovo postavile pitanje: "Zašto". Dakle, zašto se ovo desilo, koji je motiv ovog događaja. Takođe, porodice su negodovale opet zato što Uroš Bažić nije odgovarao na pojedina pitanja, iako je priznao delo", rekao je on.

Takođe, advokat oštećenih Siniša Mašović je rekao noviniranima ispred Suda da porodice insitiraju na tome da se detaljno ispita šta se sve dešavalo i u danima nakon masakra u selu Dubona. Prema njegovim rečima, Sud će tražiti da se Ministarstvo odbrane izjasni ovim povodom. 

"Da se pribavi izveštaj, da li su i zbog čega, ako jesu, kamioni Vojske Srbije u periodu 5 i 9. maj , bili u Duboni i sa kojim zadatkom. Da se utvrdi šta se tu eventualno dešavalo i ko je od vojnih lica bio prisutan. Na ovome se insistra zbog toga što je pretres porodice Blažića u Duboni izvršen devetog, maja, znači petog dana od ovog tragičnog događaja, i porodice su uporne da se sazna taj podatak", rekao je Mašović.

 

Suđenje se nastavlja  26. i 27. septemabra kada će ponovo oštećeni svedočiti. Nakon ova dva ročišta, sledeća dva će se održati 21. i 28. oktobra. Tada bi trebalo da se nastave i iskazi veštačaka.

Podsetimo, Uroš Blažić je okrivljen da je u maju prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona  ubio devet i ranio 12 osoba. Najmlađa Blažićeva žrtva imala je 14, a najstarija 25 godina. Tokom svog svedočenja u sredu, Uroš je priznao krivicu, ali je tokom suđenja iskoristio je svoje pravo da ne odgovara na pitanja tužioca već samo na pitanja svog advokata. 

Njegov otac, Radiša Blažić, optužen je za nelegalnu nabavku i držanje velike količine oružje, i on je negirao svoju krivicu. On je rekao da on nikad nije video oružje koje je pronađeno i da ne zna odakle to oružje njegovom sinu. 

Drugooptuženi je odgovarao na pitanja advokata, sudije, punomoćnika oštećenih i tužioca, ali ga je sudija nekoliko puta upozorila da ne odgovara pitanjem i da ne remeti suđenje. Međutim, dvokat koji zastupa oštećene, Siniša Mašović, rekao je juče okupljenim novinarima da su veštaci došli do drugačijeg traga.

Euronews/Stefan Goranović

 

"Na okviru, kao trag osam, koji je pronađen u putničkom vozilu Mercecedes i koji je koristio Blažić te noći, pronađen je mešani DNK trag koji su iz Nacionalnog forenzičkog centra Beograd detektovali veštaci. Oni su se izjasnili da su na njemu pronašli i tragove Radiše Blažića", rekao je Mašović.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, članovi porodica ubijenih i ranjenih i danas u sud stigli ranije, kao da su i sada nosili majice sa emotivnim porukama, poput: "Živite". 

Euronews/Stefan Goranović

 

Kao podrška prodicama, danas je ispred Suda je bio i Anđelko Aćimović koji je otac Angeline koja je u pucnjavi trećeg maja prošle godine bila teško ranjena i 12 dana nakon napada preminula. Angelina je jedna od 10 žrtava masovnog ubista u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

Majka ubijenog Marka Mitrovića: Sve se dešavalo u nekom bunilu, taj 4. maj neću nikada da zaboravim

Naime, porodice ubijenih i ranjenih i danas su nastavile da daju svoje iskaze. Među privma je govoirla Olivera Mitrović, majka ubijenog Marka Mitrovića iz Malog Orašja. Ona je ispričala da je taj dan protekao uobičajno. Rekla je da je Marko je tog četvrtka išao u školu iako su ga nagovarali da ne ide, već da sa njima ide da vidi bebu svoje sestre, ali on je insistirao da zbog ocena. Na rastanku, priča, je poljubio i otišao. 

"To je bio naš pozdrav. Ja i mlađa ćerka smo sačekali muža i otišli smo kod starije ćerke, tamo smo bili par sati. Kad smo se vratili, Marko je već bio kod kuće, večerao i posle sa mlađom sestrom, otišao da vidi bebu. Tamo se nisu dugo zadržali. Za to vreme, muž i ja smo zaspali", prisetila se Olivera.

Rekla je da je u jednom trenutku Jelena došla sama kući, i rekla da je Marko otišao da se nađe sa društvom kako bi nešto sređivali u Ravnom Gaju i da on časti jer je posato ujak. 

"Negde oko 22.30 ćerka nas je probudila plačući i vikala je da Marko ubijen, da je neko pucao na njega i da moramo da odemo da vidimo šta se dešava. Zvala sam ga ali nije se javljao. Pozvala sam brata da ode gore da vidi šta se dešava. Posle deset minuta se javio i samo je plakao, znala sam da njega više nema. Onda su počeli da stižu ljudi i rodbina, sve se tako dešavalo u nekom bunilu. Taj četvrti maj neću nikada da zaboravim", rekla je.

Tanjug/Rade Prelić

 

Otac Marka Mitrovića, Dragan, rekao je da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi ali i naglasi da oni kao porodica nisu dobili odgovor na pitanje "Zašto". 

Biljana Mitrović , majka Petra, koji se nakon pucnjave gotovo 50 dana borio za život, ispričala je kroz kakv je agoniju ta porodica prošla tog 4. maja ali i svih ostalih dana dok je broba njenog sina trajala.

"To veče kada su se desili pucnji bila sam u kupatilu. Čekala sam ga. Majka ne može da legne dok joj dete ne dođe kući. Svaka majka čeka. Ja sam čekala u dnevnom boravku. Onda je naišao suprug i počeo da galami da neki naš čovek pobi u Ravnom Gaju. Ja sam počela da vrištim. Imam još dvojicu sinova, i oni su čuli vrisku i sleteli sa sprata. Mislili smo da su se nešto tamo potkuli, svi smo krenuli tamo", priča Biljana. 

Rekla je da su u Ravnom Gaju videli decu koja su "kukala i molila za pomoć". Njeni sinovi su iznosili Petra ali kaže da nije videla krv. 

"Videla sam da nije dobro, ubacila sam ga u auto. Meni su rekli da ne idem i stalno su ponavljali Bole je mrtav, to je brat od strica. Ja nisam mogla da stojim, deca su kukala. Zvali smo hitnu, hitne nije bilo. Čula sam kako deca pričaju da ih boli. Prvo su izneli Nikolu Milića, onda su drugi ubacili mog Petra. Vozili su 180 na sat. Petar je molio da stanu, da ga izbace, jer one može. Govilli smo mu: "Tu smo, ispred Urgentnog. Tu je i primljen", rekla je.

Tanjug/Rade Prelić

 

Biljana je danas zahvalna za tih 50 dana koje je imala sa svojim sinom u bolnici.  Zahvalna za to što je mogla da priča sa njim svakog dana

"Bio je dve nedelje u komi, kada se probudio, bio je intubiran, nije mogao da priča, ali ja sa svojom decom pričam očima, znam šta misle i osećaju. Pitao me: "Mama, ko je pucao". Rekal sma da ga ne znam. Da je neki dečko koji je ludo vozio motor iz Donje Dubone. Pitao me i zašto, ali ja nisam imala odgovor na to pitanje. Odgovora nema ni danas. Mislisla sam da kada vidim te oči zle, da zaključim. Petru je izvađen bubreg, metak u butnoj kosti, ispod lopatice, izvršene su brojne operacije. Izvadili su mu debelo crevo. Preminuo je 23. juna, sedam dana nako što je dobio sepsu", rekla je ona.

Kaže da je Petar bio dobro dete, privržen svom selu, porodici i prijateljima.

"Ja sam ga nosila devet meseci, ja sam ga gajila da bude dobar čovek i uspela sam, a sve nam je uzeo", rekla je kratko na kraju svog izlaganja. 

Milomir Mijailović iz sela Dubona danas je ispričao da je 4. maja Uroš Blažić zastao ispred kuće, izvadio pištolj i počeo da puca na njega, majstora koji je popravljao ogradu, na Predraga Mijailovića i Jovicu Stevanovića.

Mijailović je naveo i da je Blažić na njega ispalio osam metaka, a da je na Stevanovića u dva navrata pucao jer je nakon ranjavanja kukao.  Pričajući o Urošu Blažiću, Mijailović je naveo da ga je, kada je bio dete, baba dovodila kod njega i da mu je optuženi uvek govorio "Deda Mile, spremi mi nešto da jedem, ispeci mi jaja".

Marijana Stevanović, majka oštećene Anđele Stevanović i devojka Nemanje Stevanovića koji je ubijen u masovnoj pucnjavi, izjavu je dala vidno potresena.

"Pošto se bavimo tim oružjem, mene zanima  zašto cela porodica nije uhapšena 9. maja? Zašto i ta majka supruga nije dovedena da sluša sve ovo što slušamo. Treći dan dolazim. Treći dan smo pod lekovima i slažem se sa svim oštećenima i žrtvama", rekla je ona.

Juče na sudu prva svdeočenja roditelja ubijenih u Malom Orašju i Duboni

Podsetimo, i tokom jučerašnjeg suđenja Blažićima, govorili su su oštećeni. Oni su se takođe prisećali svega šta se desilo u noći 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona. Rekli su da ih je ono što su izjavili juče Uroš i Radiša Blažić njih nastavilo da povređuje. 

Tokom dana je svakom od svedoka, odnosno oštećenom, postavljeno isto pitanje, a to je u kakvim su odnosima bili sa Urošem Blažićem, a svako od svedoka je ponovio svoj prethodni iskaz a to je da Blažića nisu poznavali. 

Među prvima su svedočili roditelji pokojnog Lazara Milovanovića iz Malog Orašja. Njegov otac, Milan Milovanović, rekao je da njegov sin nije poznavao Uroša Blažića, pa samim tim nije bio ni u sukobu. 

Tanjug Video

 

Lazareva majka, Ivana Milovanović, rekla je da je svog sina tog 4. maja poslednji put videla kada je vozio do autobuskog stajališta gde je čekala autobus za posao. 

Ona je rekla da je tog dana radila drugu smenu, kao i je kao obično, sin trebalo da je sačeka i posle posla u Ravnom Gaju i vrati kući. Kaže da su se sve dogovorili, a on joj je porukom potvrdio da je uveliko bio tamo sa prijateljima. 

"Bila sam na telefonu, videla sam da su zajedno kod spomenika. Međutim, ja dok sam stigla, sačekao me je strašan prizor. Posle smo čuli da se u 10.32 bili prvi rafali. Poslala sam mu poruku, nije odgovarao. Bila je gužva haos, samo stižu automobili. Rekla sam vozaču da mora ide tamo, tamo mi je dete. Kada sam izašla iz autobusa, ja sam njega poznala, imao je tu njegovu belu duksericu, nekako sam to prvo videla. Kada sam mu prišla, već je bio bez svesti, videla sam da je u krvi", rekla je ona. 

Kaže da su oni vozili Lazara do Urgentnog centara i da su videli da pristižu i ostali. Kaže da su čekali par sati, a onda ih je doktor porzvaio jednog po jednog da im saopšti ko je preminuo. 

U posebnoj vesti pročitajte detaljnije o tome šta su sve ispričali roditelji ubijenih u Malom Orašju i Duboni tokom jučerašnjeg ročišta.

Sudnica podeljena na tri dela rešetkama i debelim staklom

Na pripremnom ročištu, koje je tada bilo zatvoreno za javnost, prvooptuženi je delimično priznao da je počinio masakr i rekao da ne zna šta ga obuzelo tog dana, dok je njegov otac i tada negirao krivicu za oružje koje je pronađeno u kući. 

Ročište je održano krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog veličine sudnice samo četvoro oštećenih je moglo da prisustvuje.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zbog svega toga, predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu.

Inače, sudnica u kojoj se sada nastavlja suđenje podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom. U prvom delu sedi sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića. Treći deo sudnice je predviđen za publiku. U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz media centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Komentari (0)

Srbija