Aktuelno

Slučaj "Dubona i Malo Orašje": Uroš Blažić priznao krivicu, njegov otac kaže da ne zna odakle oružje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/08/2024

-

10:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba, počelo je danas i nastavlja se u četvrtak i petak. Suđenje se održava u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, a Blažić zajedno sa ocem Radišom Blažićem, iznosi svoju odbranu. Za sutra i prekosutra predviđeno je ispitivanje oštećenih. Blažić je, kako javlja reporter Euronews Srbija, priznao krivicu.

Suđenje je počelo jutros u 10 sati, a branilac Uroša Blažića je na početku tražio poverljiv razgovor sa svojim branjenikom. Predsednica veća Lidija Jovanovska je odobrila ovaj zahtev branioca i odredila da traje 10 minuta.

Prethodno je Luković zatražio razgovor uz obrazloženje da je Blažić juče premešten iz Smederava u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu, te da on nije mogao da ga poseti i pripremi odbranu sa njim.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Sudija je pročitala službenu belešku koju je sačinila juče nakon razgovora sa advokatom i navela da je on poslednji put posetio Blažića 5. juna.

Nakon razgovora sa svojim advokatom, Uroš Blažić je izjavio da je razumeo navode iz optužnice, kao i da ostaje pri priznanju da je izvršio krivično delo. Sa druge strane, njegov otac nije priznao krivicu navodeći da ne zna odakle je oružje. On je na početku izjvavio saučešće porodicama ubijenih.

Blažić tvrdi da je njegov otac nije kriv, da nije doneo oružje kojim je počinjen masakar

Blažić je tokom današnjeg iznošenja odbrane rekao da je njegov otac nevin i da nije znao za oružje kojim je on počinio masakr i koje je pronađeno nakon ubistava. On je istakao da je on kriv i da ne može da dozvoli da njegov otac nevin odgovara. Uroš Blažić tvrdi i da njegov otac nije znao za oružje već da ga je on sam nelegalno kupovao.

Kao i njegov otac, i on je na početku izjavio saučešće porodicama ubijenih. Tokom izlaganja je više puta rekao da ne može da vrati vreme i da neće da se vraća na detalje o toj noći, jer smatra da je sramno da navodi potencijalne razloge zbog čega je počinio masakr. Rekao je i da očekuje da se njegova izjava okrene protiv njega.

Euronews/Stefan Goranović

 

Blažić je danas pojasno da je prvi put legalno kupio revolver sa 18 godina, kao i da je nastavio da nelegalno kupuje oružje, jer, kako je objasnio, nije se osećao sigurno u kući u Šepšinu gde je sam živeo jer je želeo da se što pre osamostali.

Takođe, on je redom nabrojao koje oružje je kupovao i naveo ne zna šta mu je zbog čega se tačno naoružavao toliko. Kaže i da njegov otac, iako je bio vojno lice, nikad u kući sa njim nije pričao o oružju, čak i kada je on hteo da o tome razgovaraju.

Blažić je više puta istakao da nema opravdanja za njegova dela, ali, kao je dodao postoji uzrok što je dovelo do toga, pa je naveo da je tokom zime koristio veće količine steroida. Naglasio je da je jedan od povoda svega što se desilo te noći bila to što je dobio pretnje od strane jednog muškarca. 

Nakon toga je usledio pitanje sudije da li su ga meštani sela nekad fizički napali, na šta je Blažić rekao da jesu. On je rekao da je da je M.M. koji je ranjen tog 4. maja, pretio da će ga prebiti, kao i da je ubijeni policajac M.P. jednom prilikom radio pretres njegovog automobila. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Na samom početku izlaganja optuženi je naveo da neće odgovarati na pitanja tužioca već samo na pitanja svog advokata. Nakon toga, sudija je odredila pauzu od 15 minuta nakon koje Radiša Blažić iznosi odbranu. 

Dvojica punomoćnika su nakon ove pauze iznela su svoje primedbe na račun odbrane, odnosno na to da prvookrivljeni ne želi da odgovara na njihova pitanja. Kao obrazloženje navode da oštećeni ostaju uskraćeni na "osnovno zašto", kao i da Blažić ne odgovara na njihova pitanja kako ne bi ugrozio svog oca. Naime, punomoćnici su naveli da se na ovaj način nastavlja sekundarna viktimizacija porodica kao i mogućnost da se istina rasvetli do kraja.

 

Inače, suđenje je danas počelo gotovo na vreme, a sat vremena ranije ispred zgrade Suda okupili roditelji i ostali članovi porodica ubijenih. Većina njih nosi majice sa natpisom "ŽIVITE" i datumom ubistva njihovih najmilijih. Pred zgradom Suda je u tom trenutku bio i veliki broj novinarskih ekipa koje prate ovo suđenje.

Pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost

Podsetimo, na pripremnom ročištu, koje je tada bilo zatvoreno za javnost, prvooptuženi je delimično priznao da je počinio masakr i rekao da ne zna šta ga obuzelo tog dana, dok je njegov otac i tada negirao krivicu za oružje koje je pronađeno u kući. Ročište je održano krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog veličine sudnice samo četvoro oštećenih je moglo da prisustvuje.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zbog svega toga, predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu.

Inače, sudnica u kojoj se sada nastavlja suđenje podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom. U prvom delu sedi sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića. Treći deo sudnice je predviđen za publiku. U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz media centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija