Aktuelno

Nastavljeno suđenje Urošu Blažiću za zločin u Malom Orašju i Duboni: Svedočile porodice ubijenih i ranjenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

10:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje Urošu Blažiću optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba. Blažić i njegov otac svedočili su juče, a danas su u sudnici govorili oštećeni. Pored današnjeg termina, suđenje je zakazano i za sutra.

"Porodice su u juče u početku jako negodovale zbog ponašanja Uroša Blažića koji se smejao i razgovarao sa policijom. Upozorio sam predsednicu veća da upozori okrivljenog na nedolično ponašanje. Reagovalo se zbog čega su Blažići iznosili delove iz živta koje su vezivali za opravdavanje. Ispalo je da su svi krivi, samo oni nisu krivi", izjavio je pred početak suđenja Stefan Stefanović, punomoćnik oštećenih.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, članovi porodica ubijenih i ranjenih stigli su organizovano ispred Suda u 9.20, i ovog puta sa majicama sa emotivnim porukama, poput: "Živite". Stražari su ih nakon toga sproveli u deo odakle će pratiti današnje suđenje.

Podsetimo, Uroš i njegov otac, Radiša Blažić koji je optužen zbog nelegalne nabavke i držanja velike količine oružja, svoju odbranu izneli su na jučerašnjem suđenju. Sin je priznao krivicu, dok otac u potpunosti negirao.

Euronews/Stefan Goranović

 

Tokom jučerašnjeg suđenja Uroš Blažić je prvi put javno izneo odbranu i priznao krivično delo, međutim nije želeo da priča o ubistvima. On je rekao da je njegov otac nevin i da nije znao za oružje kojim je on počinio masakr i koje je pronađeno nakon ubistava. 

On je istakao da je on kriv i da ne može da dozvoli da njegov otac nevin odgovara. Uroš Blažić tvrdi i da njegov otac nije znao za oružje već da ga je on sam nelegalno kupovao. Takođe, iskoristio je svoje pravo da ne odgovara na pitanja tužioca već samo na pitanja svog advokata. 

Zbog toga su reagovala dvojica punomoćnika koji su izneli svoje primedbe na račun odbrane, odnosno na to da prvookrivljeni ne želi da odgovara na njihova pitanja. Kao obrazloženje navode da oštećeni ostaju uskraćeni na "osnovno zašto", kao i da Blažić ne odgovara na njihova pitanja kako ne bi ugrozio svog oca. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Naime, punomoćnici su tada naveli da se na ovaj način nastavlja sekundarna viktimizacija porodica kao i mogućnost da se istina rasvetli do kraja.

Radiša Blažić je u potpunosti negirao krivicu. On je rekao da on nikad nije video oružje koje je pronađeno i da ne zna odakle to oružje njegovom sinu. Drugooptuženi je odgovarao na pitanja advokata, sudije, punomoćnika oštećenih i tužioca, ali ga je sudija nekoliko puta upozorila da ne odgovara pitanjem i da ne remeti suđenje. 

Međutim, advokat koji zastupa oštećene, Siniša Mašović, rekao je okupljenim novinarima ispred zgrade Suda, nakon što se završilo današnje ročište, da su veštaci došli do drugačijeg traga.

"Na okviru, kao trag osam, koji je pronađen u putničkom vozilu Mercecedes i koji je koristio Blažić te noći, pronađen je mešani DNK trag koji su iz Nacionalnog forenzičkog centra Beograd detektovali veštaci. Oni su se izjasnili da su na njemu pronašli i tragove Radiše Blažića", rekao je Mašović.

 

Svedočile majke ubijenih u Malom Orašju i Duboni

Danas su u sudnici govorili oštećen. Oni su se prisećali svega šta se desilo u noći 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona. Rekli su da ih je ono što su zjavili juče Uroš i Radiša Blažić njih nastavilo da povređuje. 

Takođe, tokom dana je svakom od svedoka, odnosno oštećenom, postavljeno isto pitanje, a to je u kakvim su odnosima bili sa Urošem Blažićem, a svako od svedoka je ponovio svoj prethodni iskaz a to je da Blažića nisu poznavali. Kako javlja reporer Euronews Srbija, današnji dan je bio izuzetno potresan za roditelje ubijenih i ranjenih.

Među prvima su svedočili roditelji pokojnog Lazara Milovanovića iz Malog Orašja. Njegov otac, Milan Milovanović, rekao je da njegov sin nije poznavao Uroša Blažića, pa samim tim nije bio ni u sukobu. 

Lazareva majka, Ivana Milovanović, rekla je da je svog sina tog 4. maja poslednji put videla kada je vozio do autobuskog stajališta gde je čekala autobus za posao. 

Ona je rekla da je tog dana radila drugu smenu, kao i je kao obično, sin trebalo da je sačeka i posle posla u Ravnom Gaju i vrati kući. Kaže da su se sve dogovorili, a on joj je porukom potvrdio da je uveliko bio tamo sa prijateljima. 

"Bila sam na telefonu, videla sam da su zajedno kod spomenika. Međutim, ja dok sam stigla, sačekao me je strašan prizor. Posle smo čuli da se u 10.32 bili prvi rafali. Poslala sam mu poruku, nije odgovarao. Bila je gužva haos, samo stižu automobili. Rekla sam vozaču da mora ide tamo, tamo mi je dete. Kada sam izašla iz autobusa, ja sam njega poznala, imao je tu njegovu belu duksericu, nekako sam to prvo videla. Kada sam mu prišla, već je bio bez svesti, videla sam da je u krvi", rekla je ona. 

Kaže da su oni vozili Lazara do Urgentnog centara i da su videli da pristižu i ostali. Kaže da su čekali par sati, a onda ih je doktor porzvaio jednog po jednog da im saopšti ko je preminuo.

Majka Nemanje Stevanovića kaže da se njen sin hrabro borio uprkos tome što je na njega ispaljeno sedam metaka. Kaže da ga je zatekla kako leži na mestu masakra u Malom Orašju i da nije videla krv oko njega. 

"Samo sam mu rekla da osane budan i da će sve da bude u redu. On mi je odgovorio: "Hoću, majka". U tom trenutku smo tražili žensku decu, nismo ih videli. Došla je hitna. pre toga su moj muž i Milan nekako uhvatili Lazara i otišli do kola da ga stave u auto, da ga voze u hitnu", kazala je.

Kako je dodala, Hitna je došla i krenuli su da Nemanji stave infuziju ali on se najpre opirao.

"Otac ulazi i kaže mu: "Hajde sine hoće da ti pomognu, budi dobar. Biće sve u redu, odmahnuo je rukom i rekao mu: "Nema tata ništa od mene". Bio je pogođen u nogu. Muž mi je posle rekao da je bio pogođen sa sedam metaka.  Nisu nam dozvolili da uzmemo auto. Odlazimo u Urgentni i tada kreće agodinija. Niko ništa ne govori. Dete mi je svesno ušlo u bolnicu, to saznajem, i nalazim mu patiku ispred Urgentnog. Onda ništa. Kasnije nas pozivaju jedne po jedne da nam kažu da su nam deca preminula", rekla je.

Zorica Panić iz Dubone, majka Kristine i Milana Panića, na koje je Uroš Blažić pucao u ovom selu.

"Cela ta porodica je ubila moju, ubili su mi sina i ćerku, bez razloga. Imam primedbu na vas, bili ste blagi. Ko je njima dao znak da on uništi moju porodicu, to što kažu da su ga omalovažavali. Naša deca su bila domaćinska. Juče je Uroš Blažić rekao da ga je moj sin zaustavio i pretresao i maltretirao. To nije tačno. Proverila sam juče, to je niz laži. Moj sin nije imao mrlju", rekla je ona i prigovorila na to da je očekivala da kompletna porodica Blažić bude u sudnici i suoči se sa posledicama majske pucnjave.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Danijela Vujić, majka ubijenog Dalibora Todorovića iz sela Dubona opisala je kako je izgledao dan uoči masakra.

"Moj sin je tog jutra išao na posao, radio je u ED Mladenovac, bio je jako dobro dete. Tog dana je imao polaganje, za kamion, zadnji čas je izvozio. Babi je doneo lekove, uveče me je pozvao, i rekao da ne spremam ništa za večeru. Doneo je nešto. Bila je košarka, Partizan, gledali smo. Došla je poruka da ide s drugarima, u školsko. Rekao je samo 15 minuta. Petnaest minuta je prošlo, prvi pucanj rafal, koji sam čula, rekla sam Miši mužu: 'Ovako se ne puca kada se neko ženi' i još jednom sam krenula ka školskom dvorištu", rekla je ona u potresnom svedočenju i nastavila

"Komšinica je rekla da su deca pobijena u školskom. Nisam imala vremena da uđem u kamion, muž je stigao prvi. Ljudi su vikali, a kada sam ušla u školsko, ugledala sam mog Daču kako leži između klupe i stola. Muž nije mogao da ga nađe, pa je krenuo da ga traži. Rekal sam 'Naš Dača je tu'. Ja sam moje dete držala u rukama u kolima, dozivala ga, molila Boga da pomogne. Imao je rupu u stomaku, držala sam da ne iskrvari. Muž je proverio, imao je puls. U hitnoj je 45 minuta trajala reanimacija, pogođen je u stomačjnu aortu. Umro je. Dete koje mrava nije zgazio... Zašto je to uradio? Uroše, Radiša, imaš unuka, seme ću da vam zatrem. Sve su mi ubili. Ja sam sve izgubila. Meni je Dača bio sve", izjavila je Vujić.

Pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost

Podsetimo, na pripremnom ročištu, koje je tada bilo zatvoreno za javnost, prvooptuženi je delimično priznao da je počinio masakr i rekao da ne zna šta ga obuzelo tog dana, dok je njegov otac i tada negirao krivicu za oružje koje je pronađeno u kući. 

Ročište je održano krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog veličine sudnice samo četvoro oštećenih je moglo da prisustvuje.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih. 

Zbog svega toga, predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu.

Inače, sudnica u kojoj se sada nastavlja suđenje podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom. U prvom delu sedi sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića. Treći deo sudnice je predviđen za publiku. U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz media centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Komentari (0)

Srbija