Aktuelno

Slučaj "Malo Orašje i Dubona": Svedočenjima nastavljeno suđenje Urošu Blažiću, porodica se nije pojavila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

09:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U prostorijama Specijalnog suda u Beogradu danas se nastavilo ispitivanje članova porodice Uroša Blažića, povodom optužbi da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba. 

 

Uroš i njegov otac Radiša Blažić, optužen zbog nelegalne nabavke i držanja velike količine oružja, svoju odbranu izneli su na početku suđenja u avgustu. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, niko od pododice Blažića se nije pojavio na današnje ročište i pored toga što su bili očekivani. Branilac Uroša Blažića predao njihove izjave overene kod notara u kojima se navodi da koriste pravo da budu oslobođeni dužnosti svedočenja, jer su u srodstvu sa okrivljenima. 

Punomoćnik porodice ranjenih i ubijenih u selima Malo Orašje i Dubona Stefan Stefanović smatra da je nedolazak u sud članova porodice optuženog za zločin, nastavak nepoštovanja porodice žrtava i suda. 

Punomoćnik je naveo da se sutra nastavlja saslušanjem svedoka koji su predloženi, kao i svedoka za kojeg se, kako je rekao, sumnja da je to veče bio sa Blažićem u automobilu.

Nebojša Perović, punomoćnik oštećenih, je ocenio da reči svedoka da je kriv neki steroid za to što je učinio Blažić, nastavljaju bol i patnju porodicama stradalih i ranjenima. 

On je istakao da je zbunjujuće i nezakonito da advokat donosi overene izjave svedoka, dodajući da svedoci i postupku ne mogu da imaju advokate. Punomoćnik smatra da je pošteno da Blažići dođu pred sud i iskažu poštovanje prema žrtvama, i prema porodicama koje su ostale bez dece. 

A. Đ, bivša devojka Uroša Blažića ispričala je ranije u svom iskazu, u istrazi, da ga se plašila, jer je ispod jastuka držao pištolj, kao i da joj je jednom pretio da će je udariti.

 

 

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, članovi porodica ubijenih i ranjenih i danas u sud stigli ranije, a i ovog puta su nosili majice sa emotivnim porukama, poput: "Živite". 

Podsetimo, Viši sud u Smederevu koji vodi ovo suđenje, iz bezbednosnih razloga zaseda u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Suđenje Blažićima je počelo 21. avgusta i tada su Uroš i njegov otac Radiša Blažić prvi put javno izneli odbranu.

Uroš Blažić je tada priznao krivicu, ali nije želeo da priča o samom zločinu, dok je isticao da je oružje kojim je počinjen masakr i koje je pronađeno u porodičnim kućama Blažića, sam nelegalno kupovao, odnosno da njegov otac nije imao nikakve veze sa tim.

Njegov otac, Radiša Blažić, optužen je za nelegalnu nabavku i držanje velike količine oružje, i on je negirao svoju krivicu. On je rekao da on nikad nije video oružje koje je pronađeno i da ne zna odakle to oružje njegovom sinu. Drugooptuženi je tada odgovarao na pitanja advokata, sudije, punomoćnika oštećenih i tužioca.

Svedočenjima nastavljeno suđenje

Očevidac Nemanja Ilić ispričao je da ga je tog 4. maja pozvala Andrijana Mitrović, koja je inače ranjena u pucnjavi, da je odveze do Dubone. Kaže da je u Ravni Gaj otišao oko 20 sati. 

"Tu je bila vatra, pričali smo, družili se, sa leve strane je bio Nemanja Stevanović, sa leve Lazar. Odjednom je počelo da puca, stavio sam ruku preko očiju milsio sam da su petarde, posle nekoliko trenutaka sam shvatio da nisu. Video sam siluetu kako puca, pao sam, ne znam da li zato što sam pogođen ili refleksno. Stavio sam ruku preko glave, čuo sam drugare kako zapomažu. Rekao sam Nemanji: "Tiho, tiho". Kada sam čuo da auto odlazi pokušao sam da ustanem, osetio sam jak bol i video da krvarim", rekao je on.

Kaže da je potom uzeo telefon i pozvao oca da mu kaže šta se dogodilo. Posle par trenutaka, dodaje, čuo je oca Nikole i Mihajla Milića kako ih traži, a ubrzo je, dodaje, stigao i njegov otac sa stricem.

"Nakon toga su stigli moja majka i deda, odlučili smo da ne čekamo hitnu pomoć, nego da me voze u bolnicu. Odneli su me do kola, jer nisam mogao da hodam. Otac me prevezao do bolnice u Smederevu", rekao je.

Kaže da se i danas suočava sa strahovima i oporavlja i psihički i fizički.

"Osećam se loše i dalje i dalje imam bolove, spavanje i hodanje mi je jako otežano. Ne mogu da sedim, samo da stojim ili ležim. Nekoliko dana nakon toga nisam mogao da spavam, imao sam strahove, imam ih i dalje. Osećam strah kada čujem da neki auto prolazi pored kuće, kada zaškripe gume na automobilu, najveći strah imam od toga šta će biti za 20 godina", rekao je on i dodao da sada posećuje i psihijatra.

Osim njega, govorla je i Jelena Pantić koja je sa terase svoje kuće videla šta se desilo.

"Ja sam tog dana izasla iz radnje oko pola 10 i otišla da odvedem decu na spavanje i bila u sobi sa njima. Kada se čuo pucanje, mahinalno sam izasla na terasu jer sam mislila da je vatromet, upalila svetlo, pogledala sam ka školskom dvorištu, videla sam mušku osobu kako puca po njima. Mahinalno sam vrisnula, on se okrenuo i počeo da puca ka nama, ja sam uvela decu unutra, sakrila ih ispod stola i pozvala policiju", rekla je.

Svedočili su danas i Viktor Đorđević i Nikola Mijačić koji su poznavali Blažića. Đorđević je rekao da se Blažićem poznaje dve do tri godine i da je odlazio kod njega kući a i on, dodaje, je dolazio kod njega.

"Pokazao je pištolj za koji je rekao da je očev, slagao me je, pucali smo iz pištolja u svinju i u podrumu u džak Pokazao startni pištolj, školsku bombu za koju je rekao da nije prava Čuo sam se sa Urošem, bila neka rasprava na grupi na whatsappu, devojka sa kojom se svađao nije htela da odstupi. To su bile grupe za šalu. Trenirao je par puta sa mnom, ali uglavnom kod kuće Koristio je steroide, trenbolon", rekao je on.

Mijačić je rekao da Blažić nikada nije pričao o svom privatnom životu, kao i da ga je video deset dana pre događaja u Ravnom Gaju.

"Testosteron i trenbolon je koristio, nikada mi nije pričao o oružju. Znam dečka 10 godina i onda je uzeo trembolon i posle 10 dana je to uradio, ne opravdavam, ali čovek ne može da uradi ono Nisam lično video da je on to koristio", rekao je.

Porodice oštećenih dva dana u sudu pričale o večeri kada se desila tragedija

Porodice ubijenih i ranjenih su i ranije davali svoje iskaze u sudu i tokom leta su se dva dana prisećali svega šta se desilo u noći 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona. Oni su tada rekli da sve ono što su pre njih govorili Uroš Blažić i njegov otac povređuje. 

Svakom od svedoka, odnosno oštećenom, tada je postavljeno isto pitanje, a to je u kakvim su odnosima bili sa Urošem Blažićem, a svako od svedoka je ponovio svoj prethodni iskaz, a to je da Blažića nisu poznavali. 

Među prvima su svedočili roditelji pokojnog Lazara Milovanovića iz Malog Orašja. Njegov otac, Milan Milovanović, rekao je da njegov sin nije poznavao Uroša Blažića, pa samim tim nije bio ni u sukobu. 

Lazareva majka, Ivana Milovanović, rekla je da je svog sina tog 4. maja poslednji put videla kada je vozio do autobuskog stajališta gde je čekala autobus za posao. 

Ona je rekla da je tog dana radila drugu smenu, kao i je kao obično, sin trebalo da je sačeka i posle posla u Ravnom Gaju i vrati kući. Kaže da su se sve dogovorili, a on joj je porukom potvrdio da je uveliko bio tamo sa prijateljima. 

Euronews/Stefan Goranović

 

"Bila sam na telefonu, videla sam da su zajedno kod spomenika. Međutim, ja dok sam stigla, sačekao me je strašan prizor. Posle smo čuli da se u 10.32 bili prvi rafali. Poslala sam mu poruku, nije odgovarao. Bila je gužva haos, samo stižu automobili. Rekla sam vozaču da mora ide tamo, tamo mi je dete. Kada sam izašla iz autobusa, ja sam njega poznala, imao je tu njegovu belu duksericu, nekako sam to prvo videla. Kada sam mu prišla, već je bio bez svesti, videla sam da je u krvi", rekla je ona. 

Ispričala je da su oni vozili Lazara do Urgentnog centara i da su videli da pristižu i ostali. Kaže da su čekali nekoliko sati, a onda ih je doktor porzvaio jednog po jednog da im saopšti ko je preminuo. 

U posebnoj vesti pročitajte detaljnije o tome šta su sve ispričali roditelji ubijenih u Malom Orašju i Duboni tokom prethodnog ročišta.

Podsetimo, na ročište koje je održano krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog veličine sudnice samo četvoro oštećenih je moglo da prisustvuje.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih. 

Zbog svega toga, predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu. Inače, sudnica u kojoj se sada nastavlja suđenje podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom.

U prvom delu sedi sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića. Treći deo sudnice je predviđen za publiku. U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz media centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija