Aktuelno

Ambasador Nemačke u Prištini: Puna podrška za KFOR kada je u pitanju most na Ibru, ne sme doći do jednostranih poteza

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

16:46

Ambasador Nemačke u Prištini: Puna podrška za KFOR kada je u pitanju most na Ibru, ne sme doći do jednostranih poteza
Ambasador Nemačke u Prištini: Puna podrška za KFOR kada je u pitanju most na Ibru, ne sme doći do jednostranih poteza - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode pružio je danas punu podršku KFOR-u i njegovim "jasnim crvenim linijama" kada je reč o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, ističući da ne sme doći do jednostranih poteza koji mogu biti rizik za vojnike KFOR-a i civile.

Rode je u objavi na mreži X napisao da se ne smeju ponoviti, kako je naveo, "prošlogodišnje jednostrane akcije koje su dovele do povređivanja vojnika KFOR-a i civila" i dodao da treba poslušati međunarodne savete. 

Misija KFOR ponovila je juče da svaka odluka u vezi sa mostom mora biti doneta kroz politički dijalog i istakla da komandant te misije neće oklevati da reaguje na razvoj bezbednosne situacije.

Priština je najavila otvaranje mosta na Ibru i pored protivljenja Beograda i Srba na severu KiM, koji ističu da bi otvaranje mosta na Ibru ugrozilo njihovu bezbednost. 

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da najavljenim otvaranjem mosta na Ibru nasilno spoji severnu i južnu Mitrovicu, ali da Srbija očekuje adekvatnu reakciju međunarodne zajednice. 

Ambasadori zemalja Kvinte ranije su saopštili Kurtiju da trenutno ne mogu da podrže bilo kakvu promenu statusa mosta na Ibru, a portparolka Evropske komisije Nabila Masrali juče je izjavila da Evropska unija planira da "status mosta" na Ibru u Kosovskoj Mitrovici stavi na dnevni red narednog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Američki Stejt department saopštio je da ne podržava bilo kakve promene trenutnog statusa mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija