Politika

Euleks o situaciji na mostu na Ibru: Formirana je nova jedinica, sprovode se izviđačke patrole

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

12:16

Euleks o situaciji na mostu na Ibru: Formirana je nova jedinica, sprovode se izviđačke patrole
Euleks o situaciji na mostu na Ibru: Formirana je nova jedinica, sprovode se izviđačke patrole - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Misija Euleks saopštila je danas da je formirana policijska jedinica te misije kako bi se stekla svest o situaciji oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a koja sprovodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedelji, uključujući, navodi se, ali ne ograničavajući se na, blizinu mosta.

Euleks je tako odgovorio na pitanje Tanjuga o trenutnoj situaciji na mostu i da li su pojačane patrole obzirom na najave Prištine da bi danas ili sutra most mogao da se otvori i istakao da Euleks nema statično obezbeđenje na mostu. 

"Euleks sprovodi svoje izviđačke patrole u ​​koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om, u skladu sa trostepenim bezbednosnim mehanizmom za reagovanje Kosova, gde je Kosovska policija prvi bezbednosni odgovor, EULEKS je drugi, a KFOR treći bezbednosni odgovor", navodi se u saopštenju Euleksa.

Priština je ranije najavila da bi most na Ibru koji povezuje severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu ponovo mogao da se otvori, a zamenik ministra za infrastrukturu privremenih institucija u Prištini Hisen Durmiši saopštio je da je primio preliminarni izveštaj o stabilnosti mosta na Ibru u kome se navodi da je most "stabilan, izdržljiv i funkcionalan", i da se u njemu zaključuje da je struktura mosta preko reke Ibar stabilna i funkcionalna, i da most može da se koristi bez ikakvih ograničenja opterećenja.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija