Politika

Bisljimi: EU preti Kosovu ako primeni sporazum postignut uz posredništvo Unije

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

12:32

Bisljimi: EU preti Kosovu ako primeni sporazum postignut uz posredništvo Unije
Besnik Bisljimi - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi tvrdi da je otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, što je Priština najavila, osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i dodaje da EU "preti" Prištini ako primeni sporazum koji je postignut uz posredovanje Unije.

Bisljimi u objavi na društvenim mrežama ocenjuje da otvaranje mosta preko reke Ibar nije jednostrana odluka Prištine, niti nerešeno pitanje u dijalogu, već "osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

"Plan implementacije EU od 5. avgusta 2016. smatra otvaranje mosta 'simbolom normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica", napisao je Bisljimi.

Prema njegovim navodima, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je 19. juna, kada je poslednji put posetio Prištinu i kada je razgovarano o mostu na Ibru, rekao da, ako Priština ne želi da se o tome razgovara u Briselu, onda on preporučuje da se održe razgovori sa lokalnim Srbima o njihovim zabrinutostima.

Bisljimi navodi da je Kvinta tome dodala i zahtev za tehnički pregled.

"Pratili smo dve preporuke. Sada EU preti Kosovu ako primeni sporazum postignut uz posredovanje EU i dodatne preporuke", napisao je Bisljimi.

Priština je, i pored protivljenja Srba na KiM, Beograda, EU, SAD i KFOR-a, najavila otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je izjavio da otvaranje mosta nije usmereno protiv bilo koga i da će Priština "nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnim partnerima".

Izjava Kurtija dolazi nakon što je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer juče rekao da postoji realan rizik u vezi sa otvaranjem mosta u Mitrovici u ovom trenutku, koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO-a, uključujući i američke.

Srbi na severu KiM ističu da otvaranje mosta ugrožava njihovu bezbednost, pošto su Albanci iz južnog dela grada preko tog mosta više puta pokušali da upadnu u severni deo Mitrovice, naseljen uglavnom Srbima, Otvaranju mosta protive se i Beograd, EU, SAD, KFOR i OEBS, ističući da to pitanje treba da bude deo dijaloga uz posredništvo EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija