Društvo

Vremenska prognoza za vikend: Mogućnost "opasne pojave" krajem jula i početkom avgusta, Batut izdao upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2024

-

10:00

Vremenska prognoza za vikend: Mogućnost "opasne pojave" krajem jula i početkom avgusta, Batut izdao upozorenje
Vremenska prognoza za vikend: Mogućnost "opasne pojave" krajem jula i početkom avgusta, Batut izdao upozorenje - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jutro biti sveže, a tokom dana pretežno sunčano i toplo uz slab istočni i jugoistočni vetar. Očekuje se najniža temperatura od 12 do 19 stepeni, a najviša od 30 do 34 stepena Celzijusa.

U Beogradu pretežno sunčano i toplo uz slab jugostočni vetar. Najniža temperatura od 16 do 19 stepeni, najviša oko 32 stepena Celzijusa.

U Srbiji u narednih sedam dana pretežno sunčano i toplo, samo u ponedeljak u brdsko - planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Najtopliji dan biće nedelja, uz maksimalne temperature od 34 do 37 stepeni Celzijusa.

U ponedeljak u većem delu zemlje manji pad temperature za 4 do 6 stepeni, dok će se na istoku i jugoistoku zadržati veoma toplo sa maksimalnim temperaturama oko 35 stepeni.

"Za vikend ponovo dolazimo pod uticaj veoma toplog vazduha sa Mediterana, te će u danas temperatura biti do 33. podeljka, dok se za nedelju prognozira vrelih 38 stepeni u severnim i zapadnim predelima. U ponedeljak i utorak moguće je kratkotrajno osveženje, ponegde praćeno slabom kišom, ali nam se već u prvim danima avgusta vraćaju tropske temperature. Prognostički modeli za avgust najavljuju duže periode stabilnog i veoma toplog vremena, sa temperaturom i preko 35 stepeni", kaže meteorolog "Euronews Srbija" Ljubica Gojković.

Kraj jula i početak avgusta izuzetno topli, osveženje tek sledećeg vikenda

Republički hidrometeorološki zavod javlja da će do kraja jula biti pretežno sunčano i toplo, samo se u ponedelјak (29.07.) očekuje lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima na jugozapadu i istoku Srbije uz moguću kratkotrajnu kišu ili plјusak sa grmlјavinom.

Maksimalne temperature u narednih pet dana se kreću u rasponu od 32 do 37 stepeni Celzijusa i to po danima: danas, 27. jula, od 30 do 34 stepeni; sutra, 28. jula, od 33 do 37 stepeni; u ponedelјak, 29. jula, od 29 na severozapadu do 35 stepeni na jugu i istoku Srbije; u utorak, 30. jula, od 28 do 32 stepeni; u sredu, 31. jula, od 30 do 33 stepeni.

Očekuje se, takođe, da početak avgusta bude još malo topliji i to uz temperature: u četvrtak (01.08.) od 32 do 35°C, a u petak i subotu (02 - 03.08.) lokalno i do 37°C. Narednog vikenda ponovo se očekuje i retka (izolovana) pojava kratkotrajnih plјuskova sa grmlјavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Batut: Od 31. jula do 3. avgusta opasnost od toplotnog talasa

Najava toplotnog talasa na teritoriji Srbije za period od 25. jula do 3. avgusta 2024. godine.

Sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti, saopštio je "Batut".

Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih 10 dana nema uslova za pojavu toplotnog talasa. Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 28. jula na području grada Beograda, južnobačkog, severnobačkog, severnobanatskog, srednjebanatskog, zapadnobačkog, južnobačkog i mačvanskog okruga.

U domen potencijalno opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha 28. jula na većini teritorji Srbije, kao i od 31. jula do 3. avgusta uglavnom na severu zemlje.

Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 28. jula na području grada Beograda, južnobačkog, severnobačkog, severnobanatskog, srednjebanatskog, zapadnobačkog, južnobačkog i mačvanskog okruga, navodi "Batut".

U domen potencijalno opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha 28. jula na većini teritorji Srbije.

Očekivane maksimalne dnevne temperature vazduha po okruzima, kao i nivoi upozorenja na očekivane termičke uslove za period 25. do 29. jula 2024. godine prikazani su u tabeli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija