Društvo

Poslednji dan u ovom toplotnom talasu, smena sunca i oblaka - temperatura do 33 stepena Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2024

-

07:21

Poslednji dan u ovom toplotnom talasu, smena sunca i oblaka - temperatura do 33 stepena Celzijusa
Poslednji dan u ovom toplotnom talasu, smena sunca i oblaka - temperatura do 33 stepena Celzijusa - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ovo je poslednji dan sa temperaturom iznad 30 stepeni, samim tim i poslednji dan u ovom toplotnom talasu koji će biti upamćen po mnogim temperaturnim rekordima. U danu pred nama dosta sunčanih sati, temperatura do 33 stepena Celzijusa uz ređu pojavu pljuskova u oblasti Šumadije i Raške, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Mielna Ćirković.

Kako objašnjava, velika količina vlage neprestano pristiže u naše krajeve, što u kombinaciji sa visokim letnjim temperaturama dovodi do veoma nestabilne atmosfere.

"Nestabilnost je najveća u poslepodnevnim satima, kada su i temperature najveće. Tada treba očekivati i lokalni razvoj oblaka iz kojih danas tek ponegde može pasti po koji prolazni letnji pljusak a može i malo zagrmeti. Pljuskovi će danas biri rezervisani za brdsko planiske predele u Šumadiji i u Raškoj", rekla je Ćirković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kada je reč o vetru, on je promenio pravac i sada opet duva južni i upravo nam ta promena pravca vetra signalizira promenu vremena. Temperatura još danas iznad 30 stepeni. U najtoplijem delu dana od 31 do 34 stepena Celzijusa.

U narednim danima svežije, sa temperaturom ispod proseka za ovaj najtopliji deo godine. Naročito će osvežiti tokom noći kada će se temperatura spustiti na 15 stepeni Celzijusa.

"Nagla promena vremena stiže u noći na sredu i tada se širom Srbije mogu javiti jake grmljavinske oluje koje će doneti grad ali i veliku količinu kiše. Tačna lokacija oluja za sada nije poznata, ali velike su šanse da to bude oblast od Mladenovca pa sve do Vešca preko Požarevca i Smedereva", rekla je Ćirković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija