Društvo

Stala Ibar voda: Klimatske promene uzimaju danak - presušilo korito jedne od najlepših srpskih reka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2024

-

19:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Javnost je iznenadila vest daje Ibar, jedna od najlepših srpskih reka,  presušila u delu na granici Srbije i Crne Gore i nizvodno od Ribarića, kod graničnog prelaza Špriljani.

Posledice su skoro katastrofalne, veliki je pomor ribe, a meštani se svim snagama trude da ublaže posledice ovog događaja. 

Zeno Čalaković, meštanin koji ma 81 godinu, trekao ze Euronews Srbija da se seća sličnih situacija u nekoliko navrata, ali da se baš ovakva situacija nikada ranije nije dogodila. 

"Uginulo je dosta riba. Ono što je ostalo pokušavamo da spasemo, koliko se spasiti može", kaže Mersad Kačapor iz Gorskog centra "Help" iz Tutina, i dodaje:

"Nastavljano akciju spašavanja riba, imamo adekvatnu opremu, boce s kiseonikom, ribe prebacujemo u kofe s vodom i spuštamo ih dole nizvodno gde ipak ima vode i na taj način ih spasavamo", kaže Mersad.

Euronews/Enes Radetinac

 

Semir Eminović, v.d. direktora JKSP "Gradac" iz Tutina kaže da je stanje više nego alarmantno.

"Na poziv meštana mi smo sa ekipom i mehanizacijom iz komnulanog javnog preduzeća došli da pomognemo šta god zatreba i cisternama smo doterali vodu", kaže za Euronews Eminović.

Korito reke Ibar, nekada široko šest metara, sada je jedva vidljivo, dok meštani s tugom posmatraju kako nestaje deo njhove svakodnevnice.

Dodaju da su ove godine klimatske promene bile neizdržive i da je priroda platila najvišu cenu.

"Žalosno. Naučio sam da ovde ima puno naroda, na kupanju, na pecanju", kaže Zeno Čalaković.

Stručnjaci ističu da ovaj problem mogu da reše samo obilne padavine. Međutim, prema rečima meteorologa tokom septembra u Srbiji neće pasti veća količina kiše koja će rešiti problem suše, zaključuje reporter Euronewsa s lica mesta Enes Radetinac. 
.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija