Evropa

Temperaturni rekordi i nezabeležena suša "pustoše" Grčku: Neodastatak padavina uz ekstremne vrućine isušio jezero

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2024

-

07:59

Temperaturni rekordi i nezabeležena suša "pustoše" Grčku: Neodastatak padavina uz ekstremne vrućine isušio jezero
Temperaturni rekordi i nezabeležena suša "pustoše" Grčku: Neodastatak padavina uz ekstremne vrućine isušio jezero - Copyright AP Photo/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Zbog dugotrajne suše Severna Grčka suočava se sa nestašicom vode. Situaciju su dodatno pogoršali uzastopni toplotni talasi i  nedostatak padavina u poslednjih nekoliko godina.

Ovog leta južna Evropa ima sve veće tačke suše. U Grčkoj je to dovelo do nestašice vode, isušenih jezera, pa čak i do smrti divljih konja.

Do nedavno, jezero Pikrolimni bilo je popularna destinacija za kupanje u blatu, ali ovog leta to je plitki basen ispucale zemlje.

"Već dve godine nije padala kiša, tako da je jezero potpuno presušilo", objašnjava predsednik lokalne opštine Kostas Partis, prenosi AP. 

Lokalni zvaničnici se zalažu za javne radove na obnavljanju vodosnabdevanja reka, pozivajući se na stučnjake koji tvrde da su potrebne velike promene da bi se ublažili štetni efekti klimatskih promena.

Profesor hidrogeologije na Univerzitetu u Solunu Konstantinos S. Voudouris navodi da se pre svega radi na tome da se "očuva i efikasno koristi voda", ali i da radi na izbegavanju odlaganja otpada u "prenosnim mrežama i drugde“.

"Drugo, moramo da skladištimo vodu u malim branama, rezervoarima i rezervoarima za vodu. Treće, moramo ponovo koristiti prečišćenu otpadnu vodu u postrojenjima za biološki tretman“, ističe Voudouris.

On tvrdi da zastarele vodovodne mreže gube previše vode i da se moraju fokusirati na sakupljanje i skladištenje kišnice tokom vlažne sezone, kao i na ponovno korišćenje prečišćene otpadne vode za poljoprivredu.

Prema Službi Evropske unije za upravljanje vanrednim situacijama, akutni uslovi suše trenutno postoje oko Crnog mora, koji se protežu na zapad do severne Grčke.

Šta se krije iza nestašice vode u Grčkoj?

Malo ili nimalo padavina poslednjih meseci u kombinaciji sa vrućim temperaturama do 40 stepeni doveli su do ovog problema, koji je pogoršan lošom infrastrukturom i nedostatkom održavanja sistema za desalinizaciju na ostrvima.

Šumski požari su dodatno doprineli problemu u nekim regionima, pa je junski požar na Serifosu uništio deo vodovodne mreže na ostrvu.

Tanjug/AP

 

Ostrvo se sada suočava sa najnižim rezervama vode u poslednjih 20 godina.

Pošto su potrebe za vodosnabdevanjem i navodnjavanjem na vrhuncu, farmeri su posebno teško pogođeni jer brane ne mogu da zadovolje njihove potrebe.

Neki su primorani da se oslanjaju na bunare zagađene morskom vodom zbog niskog nivoa vode, navodi Rojters.

Povećana gradnja i nekontrolisano korišćenje bazena doprineli su nestašici vode na ostrvima, kaže Elisavet Feloni, hidrološkinja sa Univerziteta Zapadne Atike za grčki TV kanal Naftemporiki.

Kako se Grčka bori protiv nestašice vode?

S obzirom na to da se očekuje da će se sušni uslovi zadržati i u narednom periodu, nadležni su su prethodnih meseci pozivali na kontrolu potrošnje vode i stroži nadzor vlade.

Neka ostrva su već preuzela stvari u svoje ruke, a Karpatos i Serifos su postavili ograničenja za dopunjavanje bazena. U Vijanosu na Kritu postavljena su stroga ograničenja na upotrebu vode za navodnjavanje.

AP Photo/Giannis Papanikos

 

Maleno ostrvo Lipsi iz lanca Dodekaneza otišlo je korak dalje, zabranivši izgradnju bazena prošlog leta kako bi podstaklo održiviji pristup turizmu.

Severno ostrvo Tasos u međuvremenu ulaže u postrojenje za desalinizaciju kako bi morsku vodu učinila pitkom, prenosi Rojters.

Na mestima gde je proglašeno vanredno stanje, ubrzani su procesi za transport vode, poboljšanje snabdevanja i pristup državnim sredstvima.

Na Kritu su u planu tri nova bunara, dok je mornarica otpremila vodu do Lerosa, prema izveštajima lokalnih medija.

Najtopliji jun i jul

Nakon što je utvrđeno da je ovaj jun bio najtopliji u Grčkoj od 2010. godine, sledećeg meseca zabeležen je novi temperaturni rekord.

Prema meteorološkim podacima koje je analizirala Nacionalna meteorološka služba Atine, jul 2024. je bio najtopliji jul u istoriji te zemlje.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Naučnici su tom prilikom objasnili da je temperatura tokom jula 2024. godine daleko premašila uobičajenu temperaturu za ovo doba godine širom zemlje, preneo je Katimerini.

Temperatura je premašila prosečne vrednosti od 1991. do 2020. za plus 2,9 stepeni Celzijusa i prethodno najtopliji jul 2012. godine za plus 0,3 stepena Celzijusa.

U poslednje četiri godine zabeležena su tri od četiri najtoplija jula u Grčkoj.

Što se tiče prosečne temperature u Grčkoj od 1960. do 2024. godine za mesec jul, zabeleženo je povećanje od plus 2,5 stepeni Celzijusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa