Agrobiznis

Galetin: Podbačaj kukuruza do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

15:23

Galetin: Podbačaj kukuruza do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će usled suše i ekstremno visokih temperatura podbačaj prinosa kukuruza biti do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je agroekonomski analitičar Žarko Galetin i naveo da će šteta samo na kukuruzu biti od 400 do 500 miliona dolara.

"Podbačaj što se kukuruza konkretno tiče se očekuje na nivou između 25 i 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Veće su posejane površine, oko 960.000 hektara, količinski će podbačaj biti nešto malo manji. Šteta na kukuruzu biće od 400 do 500 miliona dolara", rekao je Galetin za Tanjug.

On je dodao i da će ukupan prinos biti između četiri i pet miliona tona, što će zadovoljiti domaće tržište, ali da će izvozni potencijal biti mali i zasnovan na zalihama iz prošle godine, te da će proizvođači teško moći da pokriju troškove proiziodnje.

Prema rečima ratara iz Čuruga Mileta Vukomana šteta na njivama je ili potpuna ili do 70 odsto.

"Meni je 60 godina, a 30 sam aktivan u poljoprivredi. Ovako se nikad nije desilo da su podbačaji useva od 50 do 70 odsto, to je kraj poljoprivrede", rekao je Vukoman za Tanjug.

Vukoman je dodao i da ni čovek ne može da izdrži ekstremne temperature, a kamoli usevi.

"To ne govorimo o nekom vrhunskom rodu već prosečnom gde mi računamo oko tone po hektaru, znači tu sad ko bude imao pet tona, taj zaista će imati rekordan prinos. Tu se kotira od 3,5 do pet tona, bar na našem terenu", kazao je ratar iz Čuruga.

Nedostatak padavina došao je u osetljivoj fazi formiranja ploda i nalivanja zrna i zato mu sada ni kiša ni pad temperature više ne bi pomogli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis