Agrobiznis

Predstavnici poljoprivrednika posle sastanka u resornom ministarstvu: Razgovor bio konstruktivan

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Teodora Vasiljević

03/10/2024

-

12:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle skupova i protesta u Novom Sadu i Subotici predstavnici poljoprivrednika danas su bili u Beogradu na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede. Sastanak je počeo u 11 časova i trajao je više od dva sata. Predstavnici poljoprivrednika iz Subotice razgovarali su sa predstavnicima resornog ministarstva o svojim zahtevima, a preneli su da je sastanak bio konstruktivan.

Poljoprivrednici su došli na sastanka sa četiri ključna zahteva, zbog kojih su u ponedeljak blokirali Ipsilon krak auto-puta kod Subotice. 

Ti zahtevi su 17.000 dinara jednokratne pomoći za sertifikovano seme, moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao što je to bio slučaj za vreme pandemije koronavirusa, uređenje poljoprivrednog tržišta i da se od 1. januara 2025. gorivo sipa bez akciza.

Trojica predstavnika poljoprivrednika iz Subotice obratili su se medijima nakon završetka sastanka i preneli dokle se stiglo u razgovorima. 

Reporterka Euronews Srbija je javila da su predstavnici poljoprivrednika rekli da su u Ministarstvu poljoprivrede iskazali razumevanje za njihov zahtev koji se odnosi na gorivo bez akciza od 1. januara 2025. na svim pumpama. 

U resornom ministarstvu su im, kako dodaju, rekli da to zavisi od Ministarstva finansija, da će se razgovarati dalje i da bi u narednih 15 dana trebalo da dobiju informaciju šta će biti u vezi sa tim.

Predstavnici poljopivrednika tražili su do 17.000 dinara subvencija za sertifikovano seme, bez pravdanja računima, ali da im je pojašnjenjeno da bi u tom slučaju mogli da dobiju do 7.000 dinara. 

Što se tiče iznosa do 17.000 dinara, kažu, moralo bi da bude sa pravdanjem računa i to bi moglo da im bude isplaćeno u periodu od tri do šest meseci.

Kako su naveli, što se tiče regulisanja poljoprivrednog tržišta, to je nešto gde predstoji dalja borba. 

Kažu da su se na sastanku saglasili da je stočarstvo u teškoj pozici i ističu da se previše uvozi mesa i mleka i da bi u narednoj godini trebalo više ulaganja kako bi se i to tržište regulisalo.  

"Nisu postale crvene linije, došli smo da čujemo šta i kako. Normalno da smo se nadali da će biti svi zahtevi ispunjeni. Sad smo čuli realnu situaciju, sada je na nama da sednemo sa članovima da vidimo šta i kako, da se svako presebere sa ovom matematikom, da li može da preživi ovu godinu ili ne može, da li pristajemo na ovo ili ne pristajemo", rekao je poljoprivrednik iz Subotice Marinko Kujundžić posle sastanka. 

Dok su trajali razgovori u Ministarstvu poljoprivrede, poljoprivrednici u Vojvodini su se okupili na 15 mesta u znak podrške kolegama iz Subotice koji su bili na pregovorima.

 

 

 

Komentari (0)

Biznis